değerli arkadaşlar;
bilgisayar dediğiniz şeyi özel bir dükkan da temin edip aynı şeyleri yapabilir. bunları gözünüzde çok büyütmeyin. bilgisayar olmadan yaptığımız çoğu işler bugün piyasada çalışıyor. ben teknoloji kullanılmasın öğrenilmesin demedim. sıfatları tanrılaştırmaktan bahsettim. CDI yoktu ben çırakken. ama tamirini bile öğrenmiştik sonradan ve içini açıp onarabiliyorduk. teknolojiyi öğrenmeye karşı olduğum izlenimini nerden çıkardınız anlamış değilim. Çıraklıktan yetişen insanlarda da bildiğiniz sinir hücreleri var. Onlarda da nöronlar birbirine tutunarak sinir dokusunu oluşturuyor. Bu insanları aptal saymak haksızlıktır.
bahsettiğim konu basit bir şekilde hangi ustanın hangi dükkanın iyi olduğu, ya da türkiyenin neden geri kaldığı filan değil. mühendislerin sorunları da ayrı bir tartışma konusu. ben burda bir olumsuz değişimden söz ediyorum. sokak dişçisini beğenmemekle servisteki adamın yüzde yüz bu işi yapabileceğine inanmak arasında hiçbir fark yoktur. tam da bu bir üçüncü dünya mantığıdır. Ha, ayrıca filler çakısı konusunda da iddialıyım, elimle yapacağım. olmazsa tüm sözlerimi yerim.
ülkemizde insanların gelişimden anladıklarının kurumsallaşma olması üzücü. kurumsallaşmak gelişmek değildir. Kurumsallaşma ne kadar çoksa, ağa da o kadar çoktur. fakat memur olabilmek için yüzlerce insanın kuyruğa girdiği bir ülkede yaşıyoruz
Sevgili Pc-kopat
Tamamen dostane olarak seni anlamaya calisiyorum.
Birincisi bilgisayar olmadan da bir cok sey calisiyor diyorsun. Ama dukkan dan aldigin bir bilgisayar ile motorun elektronik sistemini tamir edemiyecegimizi ikimizde biliyoruz her halde.Firmanin yerel programi elinde yoksa sabah kadar ugras ne yazar.
Simdi her ciraktan yetisen insan kotu diyemeyiz,bu dogru. Ama istisnalar kaydeyi bozamaz. Firmalarin teknik verileri artik ingilizce, kurslar yurt disinda ingilizce, simdi sanayide kac usta ingilizce biliyor, kaci gidip yurt disinda bunu arastirmis, adamin fabrikasina girmis uretim hattini gormus? Tabiki hic biri.
Ne gerek var gitmeme, ben ogrenirim tecrube ile mi diyeceksin? Tecrube ettigin parca musterinin motoruna ait ama. Acaba onun rizasi varmi buna? Demeki yetkili servis bosuna kursa gitmiyor. Musterinin malinin ustunde deneme yapmamak icin degilmi?
Tutki motorun bir sensorunun ayarlanmasi lazim. Arkadas bildigin cip, hani var ya filmlerde minicik bocek gibi eloktorinik cipler. Birde USB girisi var motorda. Ne sokacaz oraya? Bakir kablomu yoksa yildiz tornavidami? Tabiki bilgisiyar USB si sokacaz
Bana halen ben o sensor ayarini filler cakisi ile yaparim der isen , benim diyecek bir seyim kalmaz ki sana. :rendeer:
Hic Ducati 1198 motor subap kismini gordunmu? Senin ne filler cakisinin nede anahtar takiminin girecek yeri yok orda sevgili arkadasim. Kapali bildigin. Ya o bilgisayarlli makinayi alip baglayacaksin oraya , yada hic bir sey yapmayacaksin.
Yani senin tum bilgine, tecrubene , alet ve edevat cesitliligine saygim sonsuz. Ama onlari kullabilecegin bir motor blogu yok. Yok iste ne yapalim. Adam dusunmemis Turkiye yi . Bu isi ancak bilgiysayar yapar demis.
Belkide bu yuzden son model motorlari hep servislerde ve 5 yas ve uzeri motorlari sanayide goruyoruz.
Ama dikkat! Sanayide bu ise yatirim yapmis, yurt disinda kursa gitmis, super ingilizce ile her turlu dokumani okuyup bugun otomobillere ciddi olarak tunning yapabilen uzman arkadaslar var. Ama Tum turkiyede ki ustalar arasinda onlarin sayisi %1 civarinda. Demistim ya istisnalar kaydeyi bozmaz.
Hmm bilgisayara mahkum degilmiyiz mi diyorsun, insan oglu daha iyimi yapar diyorsun. ?
Son 15 senedir bindigin tum ucaklarin tum ucus ve inis aninda bilgisayar ile yapildigini biliyormuydun? Pilot ile inince , cunku inanilmaz sarsintili oldugunu.
Su bizim hani burun buktugumuz BMW F650 GS motorlarin bile tum parcalarinin robot ile boyandigini ve sirketin bu sekilde %30 boya masrafindan kar ettigini biliyormuydun. Yok cunku arkadasim , en bana usta bile o kadar hassas boya yapamiyor. Turkiyede var ise boyle bir usta hemen basip gitsin Almanya ya , isi hazir
Yamaha R1 motosikletinde Performance egzozu taktiginda , hava sensorunu ve beyni programlamaz isen %100 yakit sarfiyati yaptigini ve ust devirlerde sekme yaptigini biliyormuydun peki?
Peki bizim su filler cakisi , yildiz anahtari , 6/7 ingiliz anahtari bu soyledigim yerlerin neresinde kullanacaz?
Peki ne yapacaz o zaman?
Eger sanayide ozel bir servis isen , kiyacaksin paraya, alacaksin o makinayi,
o begenmediniz yaldizili diplamalarin dagitildigi kursalara gideceksin, cunku orda batak ve okey oynamasini ogretmiyor. O Teknolojiyi ogretiyorlar ve gelen musterine %100 garantili hizmet vereceksin.
Birde sinan kardesimiz ne dedi. Sanayide yapilan iscilgin garantisi kapiya kadar. Gittim ben X ustaya Subap ayarina. Ust kapagi takarken vidalari cok sikti yalama oldu , iki hafta sonra bir bakacamyag akiyor ust kapaktan. Ne olacak?
Diyecek arkadas, zamani gelmis, yeni conta atacaz, vidalari degistirecez.
Hayir arkadas senin hatan duzelteceksin desem ne olacak?
Hadi cek arabani , isine gelir ise diyecek. Gidip sinirle baskasina para verip yaptiracaz.
Serviste bu dediklimi yasamayasin. Takilan parca nin da isciliginde garantisi var.
Hani demistim yaa ozel servissin , gidip yaldizli diploma aldin. O diploma ayni zamanda yapilan isciligin garantisi oldugunu biliyormuydun? Ve aracinda tutki bir sikinti var, ozel servise kizdin , gittin resmi servise. Eger ozel servisin uretici firmadan yetki belgesi var ise, yetkili servis onun yaptigi tum isciligi kabul etmek zorunda oldugunu biliyormuydun?
Yani Turkiyede yada baska yerde, kucuk esnaf kalmak istiyor isen kalabilirsin. Ama ona gore musteri ile muatap olursun. Karsindan , Istanbuluna her sanayide goze carpan , en buyuk ve en duzgun yere sahip olan hep bir yada iki servis vardir. Genelikle bu insanlar kucuk esnaf kalmak yerine, kendilerini gelistirip musterilerine kurumsal hizmet vermeyi ilke edindiklerinden dir.
Bu adamlar para kazaniyorki o yerler bu hale gelmis. Bu kadar insan oraya gidiyorki bu yerler para kazaniyor. Demekki gidenin de , ona hizmet vereninde istedigi bilincli bir servis ...
Simdi biz bu adamlara pislik atarak kendimizi mi hakli cikaracaz, yoksa onlardan daha iyi olmak icin citamizi yuksek mi tutacaz.?
Uzun bir yazinin soniunda, konu dagilmasin diye soyle baglayacam ,
Bu cirak usta, uzman teknik personel kiyaslamasinda. Ben motorumu satarken de alirken de, tercihim isinin uzmani. Bugune kadar ne aldigim urunde nede sattigim urunde ne ben sikinti yasadim nede sikinti yasattim.
Seneler evel Bir motorumu siyaha boyatmak icin sanayide en nam salmis, motor boya ustasina verdim. Iki gun sonra motor lacivert geldi karsima. Pardon yanlis boya kullanmisiz dedi adam:queen:
Eger bu dedigim serviste olsun, senin filler cakisi dahil hepsini ben tek lokmada yutmaya hazirim
Her sey dosthane bir konusma platformunda. Seninle tartismak benim icin bir zevktir:cat: