Motosiklet Aküsüni Şarj Etmek

Sıkıntı olacağını sanmıyorum çünkü bu şarj aleti motorsikletlere özel üretilmiş ve elektronik kontrol devresi ile akünün ne kadar boşaldığına göre şarj gücünü kendisi ayarlıyor. Tam tersine akünün gücü ile orantılı olmayan şarj aletleri aküye zara verir deniyor ve önerilmiyor.

Ayrıca birçok web-sitesi akü şarj süresinin 10 saati aşmamasını özellikle belirtiyor. Önerilmeyen şarj aletinin minimum gücünün akünün amperinden yüksek olması, bu aküye zarar veriyor. Mesela otomobil şarj aletlerinin minimum gücü, 10-12 amperlik bir motorsiklet aküsünün üstünde. Bunlar motorsiklet aküsüne zarar veriyor. Bunu almadan önce ben de küçük bir şarj aleti almayı düşündüm ama internette bir çok sitede okuduğum kadarı ile küçük şarj aletlerinin amacı boş aküyü şarj etmek değil, dolu aküye takılı tutarak boşalmasını önlemek. Akü her gün gücünün %0.5 - %1.0 kadarını kaybedermiş. Amaç bunu önlemek. Boşalmış aküyü bunlarla doldurmamak lazım.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 23:40 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 23:26 ----------

Değiştiremeden zaman doldu -
biz her ikisine de şarj aleti diyoruz ama iki çeşitler: "full charger" ve "trickle charger" dedikleri. "Full charger"ın amacı hem aküyü şarj etmek hem de şarj sonrasında - dolduğunu alglayıp gücü düşürüyor - aküyü dolu tutmak, "trickle charger - küçük şarj aletleri" ise aküyü dolu tutmaya yarıyor. Ideal olmasa da çok uzun sürede şarj ediyordur ama aküye zarar da veriyor. Ayrıca küçük şarj aletlerinin büyük bir bölümü kuru ve jel aküleri şarj etmeye uygun değil - dikkat edelim, akülere zarar vermeyelim. Uygun olanlar da "full charger" fiyatına. Bence ikisinin de yeri ayrı, amacına uygun kullanıldığı sürece sorun yok.

Son düzenleme:

asm

Motoruma xenon kit taktırmıştım.

Bu sebeple motorun aküsü fena halde zayıflamıştı. (direkt aküden güç almıştık)

Alternatör de xenon farı ayakta tutacak kadar aküyü şarj edemediği için far kapalı olduğunda şarj olan akü far açık iken bitiyordu.

Velhasıl,defalarca benim aküyü tam olarak bitti ve baktım farı(gündüz) kullanmamama rağmen akünün şarj olamadığını farkettim.

Almış olduğum akü şarj cihazı ile motorumun aküsünü doldurdum. Şarj sonrası motor marş ile çok kolay çalışıyordu.

Fakat far vs. kullanma sonrası zayıflayan akünün şarj tutmadığını anladım.

Kullandığım şarj cihazı ile aküyü 4-5 defa doldurdum fakat bu akü motor üstünde iken bile şarj tutmuyordu.

Sağlıklı bir aküye zararı olur mu tecrübe etmek lazım.

12V ifadesi 12 voltluk akü ile uyumlu olduğunu göstermesi için. Bir de 6V ayarı var. Akünün şarj olması için gerekli olan gücü zaten alet ayarlıyor, artık kaç volt ise. Zaten standart şarj aletlerinden farkı elektronik kontrollü olması. Web-sitesinde göreceksin, bir çok çeşit şarj aleti var, ama bu elektronik kontrollü olanlardan. Bu nedenle jel ve kapalı kuru tip aküleri de şarj ediyor. Bu özellik önemli çünkü piyasadaki birçok şarj aleti klasik tipleri şarj ediyor. Bir de bypass düğmesi var, sülfatlanmış aküleri de şarj edebilmesi için, ama benim akü daha bu kadar kötü değil, onun için bu özelliği henüz kullanmadım. Kendi websitesi aşağıda. Türkiye distribütör yıldız kaynak. Arayıp sana yakın bir bayiden alabilirsin. Bayiden alırsan, distribütör liste fiyatına göre %20 kadar ekstra indirim yapıyorlar. Dolayısıyla kendine yakın bir bayiden al (şehir dışı bile olsa).

http://www.telwin.com/webtelwin/site.nsf/webindex?openform&E
http://www.yildizkaynak.com.tr/index2.html

Teşekkürler, MOTOTRONIC ile T-CHARGE arasındaki fark BYPASS. Bu durumda MOTOTRONIC daha cazip.

Elektrikten anlayanlara danıştım, t-charge yerine bunu önerdiler. Fiyatı 10 TL daha pahalı o kadar. Ben mototronic olanı iskonto ile 120 TL'ye aldım. Sanırım ellerinde yoktu, İstanbul'dan getirttiler. İstanbul'dan alınırsa ya da ellerinde olanlardan daha ucuza da alınabilir. Mototronic bypass dışında 6V akülerde de kullanılabilir. Bir de ağırlık farkı var, 1.6 kg nerde, 0.6 kg nerde, vardır bir hikmeti diye de düşündüm :)

Bilgisayar power supplyleri için falan ne kadar ağırsa o kadar kaliteli derler. :p Vardır elbet bir hikmeti.

12 volt 10 amper adaptör ile 12 volt 7 amper aküyü kaç saat şarjda tutmam gerekir

Bir saatten fazla şarzda tutmamalısın , adaptör 1 amper olsaydı 12 saat şarjda kalabilirdi , dikkat et o adaptörü bağlayıp şarjda unutursan aküyü kaynatıp patlatabilir..
Konjektör yanmış söktüm yenisini taktığım şarj tutmama sorunu düzelir mi emeğine sağlık teşekkür ederim

Konjektör yanmış söktüm yenisini taktığım şarj tutmama sorunu düzelir mi emeğine sağlık teşekkür ederim
Akü fiziksel olarak iyi durumdaysa şarj tutar ama konjektorun yanma sebeplerinden biride şarj tutmayan aküdür , motor çalışırken sarjı ölç min 12 üstü volt görmelisin , voltaj iyi ama birkaç gün bekleyince marş basmıyorsa aküyü de yenilemelisin..

Akü fiziksel olarak iyi durumdaysa şarj tutar ama konjektorun yanma sebeplerinden biride şarj tutmayan aküdür , motor çalışırken sarjı ölç min 12 üstü volt görmelisin , voltaj iyi ama birkaç gün bekleyince marş basmıyorsa aküyü de yenilemelisin..
Akşam dolu sabahına ölü akü çalıştırmıyor tamamen boş

Aküyü de yeni almıştım 6 ay olmadı zaten oksitlenmesinden belli idi desene 700 tl geçti bana 😀
Markası neydi ki 6 ayda şarj tutmayan akü Çin malı kalitesiz bir ürün olsa gerek..yerli Yiğit aküye bak hem fiyatı uygun hemde Çin mallarına göre nispeten daha kalitelidir , sorun yaşarsan en azından garantiden değişirler..

Markası neydi ki 6 ayda şarj tutmayan akü Çin malı kalitesiz bir ürün olsa gerek..yerli Yiğit aküye bak hem fiyatı uygun hemde Çin mallarına göre nispeten daha kalitelidir , sorun yaşarsan en azından garantiden değişirler..
Yiğit akü aldım netten ya konjektör bozdu akü yü ya da başka bir sebebi var garantiye de veremiyorum faturası yok

Selamlar eğer elinde bir laptop şarj adaptörü varsa onu kullanabilirsin voltajına ve amperine dikkat ederek kullanmalısın çoğunluğu 16V4A şeklinde oluyor bu değerler ile akünün de amperine göre düşük bütçeyle şarj aletin olur.

Selamlar eğer elinde bir laptop şarj adaptörü varsa onu kullanabilirsin voltajına ve amperine dikkat ederek kullanmalısın çoğunluğu 16V4A şeklinde oluyor bu değerler ile akünün de amperine göre düşük bütçeyle şarj aletin olur.
Elimde var 19 volt adaptör var eski pc den kalma
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Akü sabah ölçümleri 9 volt verdi sabah şarja taktım çıktım 12v 10 amper ya patlar yada bize yeni akü aldırır

Elimde var 19 volt adaptör var eski pc den kalma

Akü sabah ölçümleri 9 volt verdi sabah şarja taktım çıktım 12v 10 amper ya patlar yada bize yeni akü aldırır
Resimlerde ki voltaj değerleri normal mi

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar