Merhaba.
Üniversite öğrencisiyim ve 2 ay önce PCX aldım. Çalışarak biriktirdiğim paralarla ve birazda borçlanarak aileden tamamen bağımsız bir şekilde aldım. Almadan önce sorunlu mu, yıllık sigorta masrafı ne kadar vs vs diye araştırdım.
Benim bütçem ekipman dahil 8.500 tl civarlarındaydı. Belki 9 bine çıkardım. PCX bana 7750 TL 'ye maloldu. Alırken ekipman aldım yanında yani toplam 8.500 e yakın bir para çıktı cebimden. Çok şükür borcuda bitti ama bazen aklım karışmıyor değil. Değiştirsem mi diye.
Gelelim R25'e... Herkes kalitesinden çok fiyatını konuşuyor,haklılarda. Bugün Türkiye'de her marka, her motosiklet aşırı pahalı. Kalite/Fiyat olarak bakarsak durum bu. Diğer ülkelerde yarı parasına biniyor adamlar. (TÜM ÜLKELERDE DEĞİL)
Neyse ben R25 önermiyorum. Neden? Motor daha yeni,sorunlu mu değil mi bilinmiyor. Belkide masraf açacak,belkide kronik bir sorun çıkacak. Halin vaktin yerinde olsa tamam ama öğrenci adamın servisle işi ayda yılda bir olmalı.Eğer alacaksan CBR 250 al bence. En azından aldığında başına ne geleceğini bilirsin. Buradan kimse R25 kötü motor dediğimi çıkarmasın, sadece öğrenci adamın işi garanti olmalı diyorum. CBR 250'yi de hiç araştırmadım ancak dün motoruma bakan usta hiç şikayet almadıklarını söylüyordu.
Giderlere gelince 2 ay oldu alalı motoru ve 120 TL benzine gitti. İçinde hala yarım depo var ve tahminim 1100 km falan gidecek toplamda. Ama şöyle bir durum var motorla her yere gidiyorum. Sırf kız arkadaşımla kursa giderken harcadığımız otobüs parası 80 tl civarı olacaktı. Yani bence motor zarar ettiriyor denilemez. En azından 125-2500 cc az yakan motorlar ettirmez.
Dün bakıma gittim 44 TL bakım, 10 TL de diğer bir masrafa gitti. Bir dahaki bakım 3 bin km, sonraki 4 bin km sonra. Onlarda en fazla 200 TL tutsun toplamda. Sigortayı alırken yaptırdım 190 TL yazıyor ruhsattaki kağıtta. Ha bir de dayanamadım 19 Aralıkta aldım ve bir mtv fazladan ödedim oda 51 TL zaten. Yani şu ana kadar 102 TL mtv ödedim.
Bir öğrenci için çok gelebilir ama yarı zamanlı veya (2. öğretim isen) tam zamanlı bir işte çalışarak (Derslerini aksatma,asıl amacını unutma) çok rahat bir motorla hayatını sürdürebilirsin. Alacağın motorun parça fiyatlarını da araştır. Ben araştırmadım, gidonun altındaki parça 420 TL dediler şok oldum dün serviste.