Motorumuzda Rüzgarın Etkisini Etkileyen Parçalar.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Selamlar arkadaşlar, böyle bir konu bulamadığımdan ve çoğu arkadaşa faydası olacağını düşünerek konuyu açma gereği buldum.Sizce ve denemiş olan arkadaşlar motorumuz üzerindeki özellikle sağdan soldan gelen rüzgarın etkisini artıran parçalar nelerdir?Örnek topcase,ön tur camı...
Motorunuzun cc'si modeli ve ağırlığını,rüzgardan etkilenip etkilenmediğinide yazarsanız daha iyi olur teşekkürler.

Bu soruya hiç kimse sağlıklı cevap veremez. Motora üzerinde sürücüsü varken önden projeksiyonla ışık vurdurduğunu düşün, arkada da bir perde olsun. İşte motor giderken perdedeki gölgenin kapladığı alana rüzgar çarpar ve o gölgeyi neler oluşturuyorsa onlar rüzgarı engeller.

Benim gözlemlediğim en önemli detay, kullanım şekli.

_ Atıyorum yanal rüzgara maruz kalırken 5. vites 70km/h ile seyrederken, vitesi 4e alıp 70km ile seyrederseniz, önden bir kuvvetin motosikleti çekiyormuşçasına gidişi /çekiş gücü arttığı için yanal rüzgar etkisi nispeten azalıyor.

Bi deneyin farkı anlamamak mümkün değil :cat:

_ Gözlemlediğim 2. mevzu ise, depo yanı (ufakta olsa) grenajlar ve ön cam (şekli ve uygulanma açısı önemli) Bu parçalar seyir halindeyken önden gelen rüzgarı bölüp yanlardan attığı için, her iki yanınızda bi hava perdesi oluşturuyor.

Yan rüzgar bu hava perdesine çarptığında büyük bi kısmı dağıldığı için, etkisi ciddi şekilde azalıyor. Benimde CB' me ufak yan grenaj ve ön cam isteğimin en önemli sebebi buydu, grenaj tasarlamak için malzemeleri bile almıştım :)

(not: grenaj ve ön cam sevmiyorum :) )

Bunlar benim şahsi gözlemlerim tabi, iş teoride böyle açıklanabilir mi bilmiyorum :)

kendi motorlarımda gözlemlediklerim; yanal rüzgarlardan etkilenmeyişimin nedeni motorların ağırlığı; r12c 240kg, cvo ise 320kg.. sonuçta her motora göre değişebilir...

cub için yazayım 100cc 97 kg önden vuran rüzgar motoru hafif sallıyor fakat sürüşü aşırı etkilemiyor aynı şekilde arkadan esen rüzgar tek problem yandan esen sert rüzgarlar diğer hafif motorlarda da bu oluyor (ben 60 kg) aynı marka motora 110 kg başka arkadaş binince rüzgarın etkisi azalıyor yada ben arkama oğlumu alırsam (90 kg) aynı şekilde biraz daha rahat kullanabiliyoruz cub un ön kısımdaki plastik aksamını sökünce (dizlik kısmı) rüzgardan motor daha az etkileniyor ön camurlık ve kafa grenajlarıda söküldüğünde fark yaratıyor bu demek ki cubları aerodinamik yapmamışlar

bu yüzden xciting 500 almıştım 230 kg rüzgarda tek geçerim ist. boğaz köprüsünde 140 km vurdum rüzgarda maşallağı var

Benim gözlemlediğim en önemli detay, kullanım şekli.

_ Atıyorum yanal rüzgara maruz kalırken 5. vites 70km/h ile seyrederken, vitesi 4e alıp 70km ile seyrederseniz, önden bir kuvvetin motosikleti çekiyormuşçasına gidişi /çekiş gücü arttığı için yanal rüzgar etkisi nispeten azalıyor.

Bi deneyin farkı anlamamak mümkün değil :cat:

_ Gözlemlediğim 2. mevzu ise, depo yanı (ufakta olsa) grenajlar ve ön cam (şekli ve uygulanma açısı önemli) Bu parçalar seyir halindeyken önden gelen rüzgarı bölüp yanlardan attığı için, her iki yanınızda bi hava perdesi oluşturuyor.

Yan rüzgar bu hava perdesine çarptığında büyük bi kısmı dağıldığı için, etkisi ciddi şekilde azalıyor. Benimde CB' me ufak yan grenaj ve ön cam isteğimin en önemli sebebi buydu, grenaj tasarlamak için malzemeleri bile almıştım :)

(not: grenaj ve ön cam sevmiyorum :) )

Bunlar benim şahsi gözlemlerim tabi, iş teoride böyle açıklanabilir mi bilmiyorum :)
İlk yazdığın biliniyor(yani tarafımdan) denenmiş ve olumlu yani 5. vitesten 4.vitese düşme güçte daha etkin rüzgara karşı.:cat:

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:17 ----------

kendi motorlarımda gözlemlediklerim; yanal rüzgarlardan etkilenmeyişimin nedeni motorların ağırlığı; r12c 240kg, cvo ise 320kg.. sonuçta her motora göre değişebilir...

Motoru etkileyen parça ve etkenler sıralayalım o zaman
1.Ağırlık

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:20 ----------

cub için yazayım 100cc 97 kg önden vuran rüzgar motoru hafif sallıyor fakat sürüşü aşırı etkilemiyor aynı şekilde arkadan esen rüzgar tek problem yandan esen sert rüzgarlar diğer hafif motorlarda da bu oluyor (ben 60 kg) aynı marka motora 110 kg başka arkadaş binince rüzgarın etkisi azalıyor yada ben arkama oğlumu alırsam (90 kg) aynı şekilde biraz daha rahat kullanabiliyoruz cub un ön kısımdaki plastik aksamını sökünce (dizlik kısmı) rüzgardan motor daha az etkileniyor ön camurlık ve kafa grenajlarıda söküldüğünde fark yaratıyor bu demek ki cubları aerodinamik yapmamışlar

bu yüzden xciting 500 almıştım 230 kg rüzgarda tek geçerim ist. boğaz köprüsünde 140 km vurdum rüzgarda maşallağı var
Sizde Ağırlığı belirttiniz :cat:Ağırlık kesin etkenlerden.

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:30 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:22 ----------

Arkadaşlar sürüş şekli kullanım mutlaka etken fakat sadece parçaları, ektileyen cisim,maddeler lütfen...

Ose

Forumdan Uzaklaştırıldı
Cup motorda rüzgarlıklar senin ayaklarını koruyor o olmasa rüzgar direk ayagına çarpacak rüzgarlıkları çıkarttınmı aynalarıda söktünmü motorun üstünede yattınmı tmmdır xD

Nakedlarda ön cam yoksa 140 dan sonra dansöze bağlıyosun. Geçen haftasonu istanbul düzce yaptım sabah hava süperdi inanılmaz keyifli hiç yorulmadım zqman zaman depoya kapaklanıp abarttım banamısın demedi ama öğleden sonra fenaydı rüzgar hele köprü üstü ve bazı viyadükleri anlatamam

Topcase etkiliyor özellikle benimki gibi 46 lt :)

Rüzgardan Etkileyen Parçalar
1-Ağırlık
2-Büyük hacimli Topcase

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:03 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:58 ----------

Nakedlarda ön cam yoksa 140 dan sonra dansöze bağlıyosun. Geçen haftasonu istanbul düzce yaptım sabah hava süperdi inanılmaz keyifli hiç yorulmadım zqman zaman depoya kapaklanıp abarttım banamısın demedi ama öğleden sonra fenaydı rüzgar hele köprü üstü ve bazı viyadükleri anlatamam

Köprüden(boğaz köprüleri) geçmiyen anlıyamaz hele birde yükseklik fobisi varsa:queen:
Rüzgarın Etkilediği Parçalar
1-Ağırlık (Araştırdım nette en büyük etken motorun ve kullanıcının ağırlığı)
2-Topcase
3-Ön tur camı

Hız arttıkça motora göre tepki değişiyor. SS larda hızlandıkça rüzgar sürücüyü yalayıp geçiyor, yan rüzgarların etkisi azalıyor.
Büyük ön cam varsa düşük hızlarda paraşüt etkisi daha çok oluyor.
Difüzör diye bir şey var, ön camın üstüne takılıyor, hem rüzgara faydalı, hem de paraşüt etkisini azaltıyor. Ama tip bozuluyor :(

Ose

Forumdan Uzaklaştırıldı
Hız arttıkça motora göre tepki değişiyor. SS larda hızlandıkça rüzgar sürücüyü yalayıp geçiyor, yan rüzgarların etkisi azalıyor.
Büyük ön cam varsa düşük hızlarda paraşüt etkisi daha çok oluyor.
Difüzör diye bir şey var, ön camın üstüne takılıyor, hem rüzgara faydalı, hem de paraşüt etkisini azaltıyor. Ama tip bozuluyor :(

:thumleft::thumleft:

Kıyafetler de etkiler bence bilekleri sıkmayınca montun paraşüt gibi şiştiğini görmüşsünüzdür:queen:

Volkann senin hornet'le düz'de son kaç görüyorsun?:bounce:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar