Motoru çalışan arabanın aküsü bitermi? Benim arabamsa evet (:

Başlıktan da belli olacağı gibi '89 renault flash arabamı da alarak Didimden bir arkadaşımın düğününe katıldık. Tabiki geleneksel 4lüler çik çak ve kornalar dat dat... üstüne farlar sis farları ve tabiki son ses teyp de eklenince teoride olmaması gereken şey başıma geldi. konvoy düğün yerine geldi, park ettim kontağı kapattım. sonra yeri hoşuma gitmedi ve başka bir yere alıyım dedim, çalışmadı... çalıştırdım, daha önce alternatör şarjı rotordaki bir sorun nedeniyle şarj etmeyi bırakmış, 100 km kadar aküden akım çekerek yol yapmıştım. yine benzer bir durummu diye araştırdım. sanırım alternatörün şarj gücü yeterli değil, çekilen akımın fazlasını aküden çekti. alternatörü daha güçlü bir alternatörle değiştirmem gerekecek. şimdi de akü toparlansın diye aküyü söktüm. tabi düğün eğlencesi zıkkım tadında oldu, orası ayrı. Hele hele doğum beklediğimizi de göz önüne alırsak bu sorunu hemen gidermem lazım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

geçmiş olsun ..
en nefret ettiğim şeyler bunlar ..
güzel bir günün berbat olması..
bu sebeplerden ötürü ucuz ve eski model araba almak istemiyorum..
5 bin tlye şahin aldı arkadaşım her hafta sanayide
2500 e aldım ben benim motoru 2500 km de bir bakıma giderim.. gevşeyen bi yeri olunca da kendim sıkıyorum ..
allah sabr versin bu işler zor ve sıkıcı işler

Teşekkür ederim. Allah kimseye yaşatmasın. düğüne gittim eller kir pas içinde :) oynayamadıkta keyifler kaçınca...
yarın, yani sabahlayınca sanayiden seçeneklere bakacam. rotoru tekrar fazla sargı sayısıyla sardırsam etkisi olurmu acep? diyotlar yanarmı? onu düşünüyorum, bilgisi olanlardan görüşlerini rica ediyorum.

Teşekkür ederim. Allah kimseye yaşatmasın. düğüne gittim eller kir pas içinde :) oynayamadıkta keyifler kaçınca...
yarın, yani sabahlayınca sanayiden seçeneklere bakacam. rotoru tekrar fazla sargı sayısıyla sardırsam etkisi olurmu acep? diyotlar yanarmı? onu düşünüyorum, bilgisi olanlardan görüşlerini rica ediyorum.
Sis farlarını teybi, 4'lüleri gereksiz elektrik çeken donanımları kullanmasanız olmaz mı :) yada Renault 11'in alternatörü kaç kuruştur alın bi tane yenisinden Renault 9'unki de olur aynı motor var hepsinde.

malesef renault 9 ile aynı değil. rn9 1400, rn11 1700 cc. bloklar ve tahmin edeceğiniz gibi bir çok parça farklı. ilginç bir şekilde dış görünüş bakımından torosunki uygun. onda da deliklerden birini büyütmek gerekli. hatta aracımdaki bir toros alternatörü... 4lüler teyp vb donanımlar "normalde" motor çalışırken gerilimin tamamını alternetörden çeker. alternatör bunların hepsine yeteceği gibi aküyü de az bir miktar besler. ama bu benim aracımda şimdilik geçerli değil :)

o arabadan 5 sene kullandım fazlası var eksiği yok. Her yönden cenabet bi arabadır. Sadece motorun sağından solundan sızan yağ sorunu için kim bilir kaç param gitti. 4 kere motor yaptırdım yine de yağ yakmasını engelleyemedim gençliğimi yedi bitirdi:) sarj olaylarından yollarda kalma meselelerini sorundan saymazdım. Sat kurtul bence.

aslında bunlar bana küçük sorunlar gibi geliyo. arabayı sevdiğimden yada uğraşmaktan keyif aldığım için olabilir. o yağatma derdine ne kadar aradıysam çare bulamadım bende. heryer sıvı conta benimkinin motorunda. bak nasıl sıvı conta kokusu geldi burnuma... Ankara'dan Didim'e geldiğimde Didim'in girişinde gaz yayı kopmuştu. Bir yandan hanım başımın etini yiyo kaldık işte diye bi yandan emlakçı arıyo geldinmi nerdesin diye, sıcak bir yandan 5 saat aralıksız araba (!) kullanmak bir yandan açlık bir yandan hava filtresini sökerken lokma düştü kayboldu, takım eksildi, teli çıkarırken elim yanar takarken elim yanar, takmaya uğraşırken ter gözüme girer gözümü yakar... afakanlar bastı biraz hava alsam iyi olur :)

unuttum bak su eksiltme olayı da kangren olmuş durumdaydı:) ne yapsam ne etsem bi yeri çürüyüp şu kaçırır bende itfaiye gibi su taşırdım yanında. Maisin türkiyeye gazığıdır bu araba:)

bak ben hallettim onu. bunlarda soğutma sisteminin nerdeyse tamamı lastik hortum, bakalit bağlantı elemanları ve bakalit radyatör. bakalit zaman içinde o basınca dayanamayıp patlıyo haliyle. yada kırılıyo. bakalit dışında bir malzeme kullanmak sorunu çözer :) şimdi sadece genleşme kabındaki bir çatlaktan çok ince buhar halinde sızdırıyo. düdüklü tencere gibi :) babamın bana arabayla ilgili hediyesidir bu da. alternatör sıkıntısı daha aciliyetli. onu giderdikten sonra genleşme kabı bir süper yapıştırıcıyla bir paket karbonata bakar. :)

şarj dinaması ile alakalı bir durum.. şarj dinamosu normalden daha az şarj ediyor ise bu durum diyotlarla alakalı bir durumdur.. şar dinomasunun içinde 3 adet + , 3 adet te eksi diyot vardır kontrolüne gidilmeli... ve kömürlerin....

Ses sisteminiz akünüzden yüksek akım çekiyorsa kapasitör kullanmanızda fayda var. ( tabi kullanmakta olduğunuz sisteme göre değişir bu durum)

şarj dinaması ile alakalı bir durum.. şarj dinamosu normalden daha az şarj ediyor ise bu durum diyotlarla alakalı bir durumdur.. şar dinomasunun içinde 3 adet + , 3 adet te eksi diyot vardır kontrolüne gidilmeli... ve kömürlerin....
Doğru. ama ben bunun kömürlerle veya diyotlarla ilgili bir durum olduğunu sanmıyorum. alternatörü 0 alıp takmıştım ve 10000 km olmadı bile.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:12 ----------

Ses sisteminiz akünüzden yüksek akım çekiyorsa kapasitör kullanmanızda fayda var. ( tabi kullanmakta olduğunuz sisteme göre değişir bu durum)
Ses sistemi dediğimiz şey 4 tane koparlör :) çok istedim ilk arabamda ama takamadan ciddi bir kaza sonucu kaybettim arabamı.

sırf dış görünüşü en yakın ve bağlantı konektörleri aynı diye toros alternatörü takmıştım. model farkı diye düşünebilirmiyiz acaba? Bu konuda elektrik konusunda bilgili arkadaşlardan görüş bekliyorum. sargı sayısı, kasnak çapı gibi etkenlerden yeterli gelmiyor olabilirmi?

vala benim şahinde devamlı akü bitiriyodu en son bosch 70 amper jarz dinamosu taktırdım satan adam abi 2 akü takabilirsin sıkıntı yapmaz dedi o günden sonra tık demedi motor orjinal dinamolar tırt senin jarzı ölcmek lazım motor calısırken gaza yüklenmeden 15 v vermesi lazım

Doğru. ama ben bunun kömürlerle veya diyotlarla ilgili bir durum olduğunu sanmıyorum. alternatörü 0 alıp takmıştım ve 10000 km olmadı bile.

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:16 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:12 ----------

Ses sistemi dediğimiz şey 4 tane koparlör :) çok istedim ilk arabamda ama takamadan ciddi bir kaza sonucu kaybettim arabamı.

sırf dış görünüşü en yakın ve bağlantı konektörleri aynı diye toros alternatörü takmıştım. model farkı diye düşünebilirmiyiz acaba? Bu konuda elektrik konusunda bilgili arkadaşlardan görüş bekliyorum. sargı sayısı, kasnak çapı gibi etkenlerden yeterli gelmiyor olabilirmi?

fazla akım çektiğinden diyotları yakabilir.........

Süper Moderatör
Yönetici
Motosikleti
Harley Davidson Softail 107
Aslında sorun çok basit, enerji yoktan varolmaz :)

Ürettiğinizden fazla tüketmediğiniz sürece problem yaşamazsınız.

Şarj sistemi zaten sorunlu ise birde üstüne sis farı vs. eklenince bu durumlar normaldir.

Gereksiz yere sis farı yakmayın bence sorun kalmaz.

benzer bir durumda benim başıma geldi , ama sorun AKÜ şarj tutmaması değiştirdim problem çözüldü.Yiğit akünün akıllı aküsünden almıştım 165 TL 72 AH modeli

sorunu çözdük arkadaşlar. sadece kasnağı değiştirdik. öneriler üzerine alternatörün rölanti ve rölantiye yakın devirlerde (genelde kullandığım devirler) ürettiği voltajı ölçtük, 13-14v arası çıktı. elk. alıcıları açınca bunun 12'ye bazen altına bile düştüğünü gördük. kasnağı küçültünce 15-16v arasına çıktı. şimdi elk. alıcıları açtığımızda 13'ün altını gö artık rölantideyken farlarım daha canlı. gaza basınca ışık parlaklığı farkı ortadan kalktı. tabi bu durum konjektörü etkilemeyecek. işlemleri yaparken yanımda bulunan arkadaşım konjektörün sınırları içinde olduğunu söyledi. bakıp göreceğiz artık.

---------- Mesajlar birleştirildi - 18:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:35 ----------

benzer bir durumda benim başıma geldi , ama sorun AKÜ şarj tutmaması değiştirdim problem çözüldü.Yiğit akünün akıllı aküsünden almıştım 165 TL 72 AH modeli
benim de başıma geldi. arabayı "vurdurarak" çalıştırmıştım. ilginçtir, kışın başıma geldi bu. yazın akülerin daha fazla arıza yaptığını duymuştum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar