Ortalama bir motosiklet ne demek pek anlamadım? Her motosikletin duruş mesafesi farklıdır. Duruş mesafesi çok şeye göre değişir. Fren sistemi, gidilen sürat, motorun ağırlığı, lastik çeşidi ve lastiğin durumu, yol durumu, v.s... ABS konusu çok defa tartışıldı ancak kısaca şunu söyleyebilirim, ABS nin amacı duruş mesafesini kısaltmak değil, tekerleğin kaymasını önleyerek güvenli bir sürüş sağlamaktır. Kayan lastikle aracın direksiyonunu nereye çevirirseniz çevirin araca yön verme hakimiyetiniz kaybolur. ABS bunu engeller. Ama ABS duruş mesafesini kısaltmaz, aksine uzatır. Size tavsiyem kullandığınız aracın frenlerini ihtiyacınız olduğu anda değil, boş bir yolda deneyin ve öğrenin. Çoğu insan lastik kayacak diye frenin sınırını hiçbir zaman kullanmaz ancak bu araçlar sağlam fren yapıldığında oldukça iyi duruyorlar.merhaba, ortalama bir motorsiklette fren mesafesi nedir acaba?
boy' Alıntı:@artniyet
Ortalama bir motosiklet ne demek pek anlamadım? Her motosikletin duruş mesafesi farklıdır. Duruş mesafesi çok şeye göre değişir. Fren sistemi, gidilen sürat, motorun ağırlığı, lastik çeşidi ve lastiğin durumu, yol durumu, v.s... ABS konusu çok defa tartışıldı ancak kısaca şunu söyleyebilirim, ABS nin amacı duruş mesafesini kısaltmak değil, tekerleğin kaymasını önleyerek güvenli bir sürüş sağlamaktır. Kayan lastikle aracın direksiyonunu nereye çevirirseniz çevirin araca yön verme hakimiyetiniz kaybolur. ABS bunu engeller. Ama ABS duruş mesafesini kısaltmaz, aksine uzatır. Size tavsiyem kullandığınız aracın frenlerini ihtiyacınız olduğu anda değil, boş bir yolda deneyin ve öğrenin. Çoğu insan lastik kayacak diye frenin sınırını hiçbir zaman kullanmaz ancak bu araçlar sağlam fren yapıldığında oldukça iyi duruyorlar.
Khutuck' Alıntı:SS'lerde 100km/s hızla giderken 40-45m arası. Chopperlarda daha da fazladır. Karşılaştırmak için küçük sınıf otomobillerde 37-40 arası, Porsche 911GT3'de (pist için tasarlanmış) 34m, Formula 1 araçlarında 28-30m, Renault Megané gibi sıradan bir aile otomobilinde 40m civarı.
Kaynak Autocar dergisinden aklımda kalanlar.
abs sistemi durus mesafesini kısaltmaz.akat kitlenmeyi engellyerek ozellikle de kaygan zeminlerde guvneli vbe kontrollu durusu sağlar.fren mesafesi ise arabalarda 2 saniede katedilen yoldur.yani onundeki araç orneğin bir direğin yanından gecti 1001 1002 diye saydıgın zaman minimum olark o direğinden yanundan sen de geciyor olman gerekir.eger daha ondeysen risk başlar.bu takip mesafesdir.motorlarda farklı oldugunu sanmıyorum.eger bir fark varsa daha az deil daha uzun olmalıdır bence guvenli takip mesafesiartniyet' Alıntı:merhaba, ortalama bir motorsiklette fren mesafesi nedir acaba?
ABS ve başka sistemler yada motorsikletin türü nekadar değiştiriyor bu mesafeyi?
bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum...
Arkadaşım, demek istediğim fren mesafesi her araca göre değişir. Bunun ortalaması olmaz. Aynı kategorideki iki motor arasında bile dünya kadar fark olabilir. Bu daha önce dediğim kriterlere göre çok değişiyor. Tamamen fren sistemi ile ilgili. Şöyle bir örnek vereyim, racing motorlarda sadece fren hortumlarını çelik hortumla değiştirdiğinde duruş mesafesinde 30-40% oranında azalma sağlanabiliyor. Bir de fren disklerini değiştirirsen, bu mesafe daha da azalıyor. her motosikletin duruş mesafesi farklıdır, bunu bir genellemeye sokamayız, bunu anlatmak istedim sadece. En güzeli kullandığınız motorun belli süratlerde ne kadar mesafede duracağını boş bir yolda denemeniz.ortalama bir motorsiklet demek; bir VN2000 yada goldwing benzerlerine göre değil bununla beraber 50cc lik bir scooter yada mobylete a görede düşünme demektir.yani uçnoktalardan bahsetmiyorum genel olarak cevap verilebilecek makul bir cevap istedim.ayrıca tabiki usta bir sürücü yada yni başlayan birisi değil motoru kullanan.bu kadar açıklama yapmam gerekceğini tahmin etmemiştim.
boy' Alıntı:Şöyle bir örnek vereyim, racing motorlarda sadece fren hortumlarını çelik hortumla değiştirdiğinde duruş mesafesinde 30-40% oranında azalma sağlanabiliyor.
Çok eskiden konu hakkında bilgim yokken aynı tepkiyi ben de vermiştim. Ancak araştırırsan abartmadığımı anlarsın. Motosikletlerin üzerindeki standart fren hortumu plastiktir ve fren sıktığınızda yağ basıncından dolayı bu plastik hortum esner ve duruş mesafenizi uzatır. Performanslı motorlarda özellikle yarışlara giriliyorsa bu standart fren hortumları çelik fren hortumları ile değiştirilir. En iyi markalardan biri BRAKING ve ön arka komple kit fiyatı 100-150 EUR civarında. Bununla birlikte diskleri ve balataları da değiştirirseniz çok daha efektif bir duruş sağlanır. Fren disklerinin ve balatalarının birçok çeşidi var. Tıpkı lastiklerin hamurunun farklı farklı olması gibi balataların da çeşitli karışımları, daha çabuk tükenen ama çok daha iyi performans gösterenleri var. Piyasada satılan racing motoru tasarlayan mühendis gerizekalı değil, sadece bu motorlar cadde için yapıldığından üzerindeki donanım fazlasıyla yeterli oluyor. Ancak piste girecekseniz, motorun birçok yerinde değişiklik yapmanız gerekir. Bu değişikliklerin ilki de fren hortumunu değiştirmektir.Pardon, o racing motoru tasarlayan mühendis GERİZEKALIMI çelik hortumu fabrikadan kendisi takmıyor. %30-40 öyle bir abartı olmuşki insaf yani! Bir fren borusu değişimiyle 50 metrede değil 30 metrede duracak diyorsun yani? 2 metre farkederse kendimi yakıcam burda.....