Motordan gelen ses yardım

İyi akşamlar
Aracım 600f 2006 model 59 binde
Egzantrik zinciri ve gergisi değişti fakat ses hala devam ediyor.

Tecrübeli arkadaşlardan yorum alabilirmiyim

https://youtu.be/xbXHfSBpq_U

Son düzenleme:
Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
tam çözemedim, benim motosikletim de egzantrik dişlisine zinciri bir diş hatalı geçirsen bile çalışıyor, yani subaplar pistona çarparak çalışıyor ama yine de çalışıyor.. ona benzettim biraz ama senin motordan gelen ses biraz daha kalın gibi..

egzantrik gergisinin yeterince gergi yaptığından emin misin? çünkü ben en son motosikletimin krank dağılıyor sanıyordum ama meğersem gergi gevşelmiş ve biraz daha sıkınca ses falan kalmadı.. manuel gergi kullanıyorum ben..

sizin motorda da zamanlama sorunu var gibi, yani subaplar açılıp kapanması gereken zamanı ıskalıyor ve bu yüzden pistonlar ile çakışıyor olabilir... bunun olabilmesi için gerginin çok gevşek olması yada bir diş atlamış olması gerekiyor...

yakın zamanda motor sökülüp takıldı mı? motor sökülüp takıldı ise önceden de bu ses var mıydı? ya da sonradan mı oluştu?

evet, bu kranktan gelebilecek bir ses değil, pistonun üst kapağa çarpması da olacağını sanmıyorum çünkü 600f gibi bir makineye başka bir piston takmazlar benim yaptığım gibi.. bu olsa olsa dediğim gibi yanlış zamanlama yüzünden subap ve pistonlar çakışıyor gibi...

yinede konuya daha uzman biri yorum yapsa iyi olur..

------------------------------------------------------------------

edit: ben bir keresinde egzantrik gergi paletinin civatasını takmayı unutmuştum ve bir gün o şekilde kullandım, gün sonunda eve dönerken egzantrik zinciri içeride bir diş atladı ve aynı senin motor gibi çalışmaya başladı yolda ve hemen kenara çektim.. eve götürüp motoru komple söküp senteyi ayarlayıp geri topladım ve çiçek :) ve bu sesi yaparken benim motosikletim de o ses ile beraber vuruntunun verdiği darbeyi hissediyordum hafiften. motor bloğuna yada şaseye elleyip o ses ile beraber vuruntu hissediliyor mu senin motorda?

tabi benim egzantrik gergi paletini tutan civata satılan bir şey değildi ve metrik 8 civatayı jet taşı ile torna yaparak kendim uydurmuştum..

edit2: o şekilde yüksek devirlere çıkarmayın motoru, içi dağılırsa masraf fena olur..

Son düzenleme:
tam çözemedim, benim motosikletim de egzantrik dişlisine zinciri bir diş hatalı geçirsen bile çalışıyor, yani subaplar pistona çarparak çalışıyor ama yine de çalışıyor.. ona benzettim biraz ama senin motordan gelen ses biraz daha kalın gibi..

egzantrik gergisinin yeterince gergi yaptığından emin misin? çünkü ben en son motosikletimin krank dağılıyor sanıyordum ama meğersem gergi gevşelmiş ve biraz daha sıkınca ses falan kalmadı.. manuel gergi kullanıyorum ben..

sizin motorda da zamanlama sorunu var gibi, yani subaplar açılıp kapanması gereken zamanı ıskalıyor ve bu yüzden pistonlar ile çakışıyor olabilir... bunun olabilmesi için gerginin çok gevşek olması yada bir diş atlamış olması gerekiyor...

yakın zamanda motor sökülüp takıldı mı? motor sökülüp takıldı ise önceden de bu ses var mıydı? ya da sonradan mı oluştu?

evet, bu kranktan gelebilecek bir ses değil, pistonun üst kapağa çarpması da olacağını sanmıyorum çünkü 600f gibi bir makineye başka bir piston takmazlar benim yaptığım gibi.. bu olsa olsa dediğim gibi yanlış zamanlama yüzünden subap ve pistonlar çakışıyor gibi...

yinede konuya daha uzman biri yorum yapsa iyi olur..

------------------------------------------------------------------

edit: ben bir keresinde egzantrik gergi paletinin civatasını takmayı unutmuştum ve bir gün o şekilde kullandım, gün sonunda eve dönerken egzantrik zinciri içeride bir diş atladı ve aynı senin motor gibi çalışmaya başladı yolda ve hemen kenara çektim.. eve götürüp motoru komple söküp senteyi ayarlayıp geri topladım ve çiçek :) ve bu sesi yaparken benim motosikletim de o ses ile beraber vuruntunun verdiği darbeyi hissediyordum hafiften. motor bloğuna yada şaseye elleyip o ses ile beraber vuruntu hissediliyor mu senin motorda?

tabi benim egzantrik gergi paletini tutan civata satılan bir şey değildi ve metrik 8 civatayı jet taşı ile torna yaparak kendim uydurmuştum..

edit2: o şekilde yüksek devirlere çıkarmayın motoru, içi dağılırsa masraf fena olur..

Motor sahibinin arkadaşıyım. Şöyle izah ediyim durumu bilen biri olarak. Egzantrik zinciri veya gergisi ile alakalı bir sorun olamaz. Motor alınıyor motor alınırken blokta ses seda yok sağlam çalışıyor. arkadaş noterden çıkıyor ümraniyeden, köprüyü geçiyor ve bu ses başlıyor. Daha sonrasında egzantrik zincir ve gergisinde sorun olduğunu düşünüp değiştiriyoruz çünkü üsten de ses geliyordu. Bunları değiştirdikden sonra üstten gelen ses kesiliyor ama olan mevcut ses devam ediyor. motorun bildiğim kadarıyla sentesi de düzgün yapılıyor sente ile alakalı bi durum yok. ben dinlediğimde ses alttan geliyor gibiydi alt karterin ordan. ses devirle beraber artıyor.

krank dan olabilir mi? kran milinde boşluk olunca çıkabiliyor sanırım ses

Şuanda yataklardan şüpheliyiz zaten. yatakları ve subap açıklıklarını kontrol etmemiş zinciri değiştiren usta.

Ustanın yatakları kontrol edebilmesi için motoru komple dağıtması gerekir. Supap açıklıkları ise zaten zincir değiştikten sonra ses kesiliyorsa kontrole pek gerek kalmıyor.

Video da ses tiz geliyor normal kendiniz sesi dinlerken biraz daha tok bir ses mi geliyor?

-Krank veya piston yatakları aşınmış olabilir. (Eski motor neyin ne zaman olacağı belli olmaz)

-debriyaj balatalarda kırık olabilir.

-Stator tasında sıkıntı olabilir. Kırık bir parça ses yapıyor olabilir.

Ses supap vurmasına çok benziyor bu da ayrı bir durum tabi videodaki ses aynıysa.

En güzeli grenajları söküp sesin tam olarak nereden geldiğini anlamanız.

Son düzenleme:
Ustanın yatakları kontrol edebilmesi için motoru komple dağıtması gerekir. Supap açıklıkları ise zaten zincir değiştikten sonra ses kesiliyorsa kontrole pek gerek kalmıyor.

Video da ses tiz geliyor normal kendiniz sesi dinlerken biraz daha tok bir ses mi geliyor?

-Krank veya piston yatakları aşınmış olabilir. (Eski motor neyin ne zaman olacağı belli olmaz)

-debriyaj balatalarda kırık olabilir.

-Stator tasında sıkıntı olabilir. Kırık bir parça ses yapıyor olabilir.

Ses supap vurmasına çok benziyor bu da ayrı bir durum tabi videodaki ses aynıysa.

En güzeli grenajları söküp sesin tam olarak nereden geldiğini anlamanız.

motorun sağ ve sol kapakları sökülmüştü usta kırık veya hasarlı bir şey görse söylerdi diye düşünüyorum ama net ayrıntılı incelemedim . Ekstra olarak yatakları kontrol etmek için motorun yarılmasına gerek yok. motorun yağını boşaltıp alt karter kapağını açıp yataklara ulaşılabilir. Manyetodaki civata yardımı ile krankı hafif döndürerek yataklarda boşluk var mı yok mu gözle belli olur.

motorun sağ ve sol kapakları sökülmüştü usta kırık veya hasarlı bir şey görse söylerdi diye düşünüyorum ama net ayrıntılı incelemedim . Ekstra olarak yatakları kontrol etmek için motorun yarılmasına gerek yok. motorun yağını boşaltıp alt karter kapağını açıp yataklara ulaşılabilir. Manyetodaki civata yardımı ile krankı hafif döndürerek yataklarda boşluk var mı yok mu gözle belli olur.

Ekstra olarak yatakları kontrol etmek için motorun yarılmasına gerek yok. motorun yağını boşaltıp alt karter kapağını açıp yataklara ulaşılabilir.
Daha önce bu dediğinizi nerede gördünüz veya hiç yaptınız mı?

Son düzenleme:
Daha önce bu dediğinizi nerede gördünüz veya hiç yaptınız mı?

Evet yaptım. Krank yatağında kolunda boşluk varsa krankı hafif çevirmede kol yukarı gitmez ama krankta mm lik hareketler olur. bu yatak sesini vuruntuyu açıklar. ekstra olarak zaten alt karteri açınca pirinç parçaları varsa yataklarda sorun olduğu anlaşılır.

Herhangi bir vuruntu yok sadece ses var. Uzun bir tornavidayı bloğun üstüne ve altına tutup kulağıma dayadım dinlemek için ve ses bana üstten daha fazla geldi. Hafif haz verince de sesle birlikte tornavisa tık tık tık kulağıma vuruyordu ama alttan sadece tiz bir ses geliypr.

Herhangi bir vuruntu yok sadece ses var. Uzun bir tornavidayı bloğun üstüne ve altına tutup kulağıma dayadım dinlemek için ve ses bana üstten daha fazla geldi. Hafif haz verince de sesle birlikte tornavisa tık tık tık kulağıma vuruyordu ama alttan sadece tiz bir ses geliyor.

Gerçekten geçmiş olsun. Zor gerçekten zor.

Genel olarak yatak oluyor fakat bu konuda ilginç neler var neler gördük. En güzeli sağlam bir ustaya götürün açtırmadan bir danışın.

Bazı arkadaşlar youtube dan video izleyip eline anahtar aldıklarında maalesef kendilerini 20 yıllık usta zannediyorlar onlara pek fazla kulak vermeyin.

Eğer eliniz anahtar tutuyorsa debriyaj balataları bölümüne bakın (yanlış sırayla takılmış balatalar olduğunu gördük veya içinde kırık balata olanı gördük.)

Aynı şekilde stator a da bakın.
Bu contalar için endişelenmeyin. sanayiden veya internetten 1mm lik klingirit conta alıp makasla keserseniz aynı şekilde yerlerine takarsınız.

Debriyaj tasının, yaylarının, ve marş rublesinin sağlam olduğundan emin olun. (Bunların doğru montajı ve sırası motorunuzun servis klavuzun da bulunur )

Külbütör yani motor blok üstündeki kapağı sökerek zincirinizi bir kontrol edin gözle görülen bir sıkıntı var mı! motoru el ile çevirip zinciri gözleyin.
Kontrol edilecek bir sürü yer var ve her bir kontrol bir diğerine göre daha derinlere inmenizi gerektiriyor.

Yani Hocam kısaca motorun sizin tarafından yapılabilecek kontrollerini yapın en son ustaya götürün. "Tabi böyle bir imkanınız varsa".

Biz sadece verdiğiniz bilgiler ile fikir üzerine tavsiye verebiliyoruz. En güzeli motoru yakından inceleyip ona göre aksiyon almak.

İnşallah sorun basittir de fazla masraf çıkarmadan motorunuzu iyileştirebilirsiniz.

Kolay gelsin. Geçmiş olsun.

---------- Mesajlar birleştirildi - 10:28 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:17 ----------

Evet yaptım. Krank yatağında kolunda boşluk varsa krankı hafif çevirmede kol yukarı gitmez ama krankta mm lik hareketler olur. bu yatak sesini vuruntuyu açıklar. ekstra olarak zaten alt karteri açınca pirinç parçaları varsa yataklarda sorun olduğu anlaşılır.

Hocam size arkadaşça bir tavsiye.

Bu yaptığınız şeye güvenerek hiç bir karar almayın.

Örnek: (Marka vermiyorum)Çift silindir bir motor krank kol sıkıştırıyor. El ile döndürme her şey normal. Motor çalıştırıldığında motor gitmiyor ve aşırı ısınıyor. Açıp bakılıyor. krank ta yatak kalmamış denge ağırlıkları kolu sıkıştırdığı için el ile boşluk anlaşılmıyor.

Bunun gibi birkaç örnek daha yazabilirim. Ama konunun özetini anlamışsınızdır.

İyi forumlar.

Son düzenleme:
Aynı ses sanki, benim motorun krankı 13 perno, 14 perno CBF pistonu uydurmaya çalıştık pistona bilezik yaptık 500km dayanıp yerinden çıktı. Bu videoda biyel kolu ve piston arasında 1mm boşluk var. Umarım yardımcı olur.

https://youtu.be/Ffo64KXzvPk

Satın aldığımız yer ile görüşüp ona göre aksiyon almak istiyoruz. Masraflı bir durumsa eğer uzlaşma yoluna gideceğiz. Şu an komple bloğu indirip kontrol etsem ve sorun buymuş desem satın aldığım yer neden açtınız vs vs. Diyip çamura yatabilir. Debriyaj tası ve egzantrik diye umuyorum bende fakat egzantrik değişti yine aynı ses devam ediyor... Maalesef söküp bakamıyoruz da aldığımız arkadaşlardan net bir cevap alana kadar

Son düzenleme:
Satın aldığımız yer ile görüşüp ona göre aksiyon almak istiyoruz. Masraflı bir durumsa eğer uzlaşma yoluna gideceğiz. Şu an komple bloğu indirip kontrol etsem ve sorun buymuş desem satın aldığım yer neden açtınız vs vs. Diyip çamura yatabilir. Debriyaj tası ve egzantrik diye umuyorum bende fakat egzantrik değişti yine aynı ses devam ediyor... Maalesef söküp bakamıyoruz da aldığımız arkadaşlardan net bir cevap alana kadar

Geçmiş olsun hocam umarım bir anlaşmaya varırsınız ve sıkıntısız bu döneminizi de atlatırsınız.

Çok teşekkür ederim. Zira motosikleti 100km bile yürütmedik desem yeridir. Ümraniye - Beylikdüzü arası geldim sesi sefaköy yokuşunu çıkarken yapmaya başladı. Araya tatil girdi derken 4-5 gündür yatırıyoruz bir şey yapamadık.

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:04 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:02 ----------

Aynı ses sanki, benim motorun krankı 13 perno, 14 perno CBF pistonu uydurmaya çalıştık pistona bilezik yaptık 500km dayanıp yerinden çıktı. Bu videoda biyel kolu ve piston arasında 1mm boşluk var. Umarım yardımcı olur.

https://youtu.be/Ffo64KXzvPk

Evet ses aynı görünüyor. Umarım kranklar değildir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar