MOTORDAN DUMAN GELDİ VE ÇALIŞMADI

Bugün gösterge ışığını bağlamayı denedim pek bilgim olmadığı halde ilk başta yandı sonra motoru çalıştırınca ışıkta azalma oldu 5-10 dakika sonra motoru kapattım ve elektrik tesisatının kablolarını gizlemek için hepsini bir araya getirip bantladım sonra tekrar kontağı açtığım da gösterge ışığı yanmıyordu sonra o kablolardan duman geldiğini gördüm kontağı kapatamadan güm etti ve şuan motora elektrik gelmiyor neyden kaynaklanmıştır ?

Hocam çok detaylı bir konu. Bir yerlerde kısa devre olmuş. Kabloları kontrol edin büyük bir yanık meydana gelmiştir gözden kaçırmanız mümkün değil.

Kısa devre yaptırmışsın. İyi ihtimalle sigorta yanmış olabilir. Bu durumda sigorta kutusundan yanan sigortayı değiştirip ardından kısa devre yapan kabloyu düzeltmen yeterli olur. Sigortadan başka şeyler de yandıysa artık tek tek bakacaksın ve yanan kabloları, devreleri yenileriyle değiştireceksin.

Cevap için teşekkür ederim yarın ilk işim detaylı bakmak olacak.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:50 ----------

Sigortayı usta iptal etmişti direkt bağladığı söylemişti aslında benim korkum daha büyük hasar olduğu yönündeydi az da olsa rahatladım artık kabloları tek tek kontrol etmek kaldı cevap için teşekkür ederim.

sigortadan olsaydı dumanda gelmezdi ama. seni korkutmak için demiyom ama durum ciddi olabilir

Lan oğlum. Sigorta iptal edilir mi la. O kablo tesisatı hasar gördü(bobin etkisi yaratıp), şimdi kablo tesiesatını değiştirmezsen yat dua et. Sigorta olsaydı sigortayı değiştirip hallolurdu. O sigortanın oraya koyulma amacı var. Umarım diğer bileşenlere zarar vermemiştir.

Sigortayı usta iptal etmişti direkt bağladığı söylemişti

Eline anahtarı alan ustayım diye dolaşıyor. O elemanda çırak olacak kadar bile kafa yokmuş.

Şimdi sende sigorta da olmadığına göre en az bir kablon mutlaka yanmış. Motosikletin elektrik bağlantılarını bir ağaç gibi dallantılı olarak düşünebilirsin. hepsi aküden çıkıp sigortalardan geçerek direnç noktalarına dağılıyor sonra şase üzerinden aküye geri bağlanıyorlar. Sen burada kabloları yumak yaparken giden ve gelen kablolardan iki tanesini arada direnç olmadan birbirine bağlamış oldun. Arada direnç olmadığı için de bütün akünün gücü komple bu temas eden noktaya aktı. Yani akünün bir kutbundan temas eden noktaya oradan da akünün diğer kutbuna kadar olan bütün kablolarına aşırı yük bindi ve en zayıf olan noktayı yaktın. O nokta da duman gelen nokta büyük ihtimalle. Normalde sigorta bu durumda en zayıf olan yer olarak yanıyor ve geri kalan kabloları koruyor ama sende sigorta yok. Önce yaptığın yumakta temas eden noktayı bul sonra o noktadan aküye doğru giden kabloyu takip et. Eğer bu şekilde yanan noktayı bulamazsan bu sefer tek tek bütün kablolara multimetre ile bakarak kopukluğu bulman gerekecek.

Ek olarak, yanan kabloyu bulduğunda yanık kısımdan itibaren kabloyu biraz daha ileri ve geri soyup bak kavrulma var mı, varsa geçmiş olsun kablonun tamamını değiştirmek zorunda kalacaksın.

Sigortayı iptal eden o ustanın (?) sokağından bile geçme.

Cevap için teşekkür ederim yarın ilk işim detaylı bakmak olacak.

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:50 ----------

Sigortayı usta iptal etmişti direkt bağladığı söylemişti aslında benim korkum daha büyük hasar olduğu yönündeydi az da olsa rahatladım artık kabloları tek tek kontrol etmek kaldı cevap için teşekkür ederim.

Ulan böyle tipler ustayım diye dolaşıyor ya,çıldırıyorum. Sigortayı iptal etmek de neymiş ya.. Hey geri zekalı ustacık seni..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar