motorda frenaj nasıl yapılır

250 cc den 850 cc ye geçtim haliyle biraz acemilik çekiyorum frenaj konusunda biraz tedirginim bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler:)

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
frenaj?......

cc farketmez. Ön fren giderek artırılarak, arka frende kitlenmiyecek kadar destek olacak şekilde fren yapılır. Ön freni aniden sıktınmı kuvvetli sıkmasan bile ön teker kilitlenebilir, ama giderek artırarak sıkarsan yük öne kaydıkça (ağırlık ön tekere bindikçe) kilitlenmeden dahada güçlü tutacaktır. Tekerleği kitleyen değil, kitlendiğinde bırakmayan düşer. Gücü artırarak ön fren kullanmak çok önemli. Kazaların çoğu tekerlek kilitlenecek diye yeterince fren sıkılmadığı için olmakta. Frene başladıktan kısa bir süre sonra ön frene çok kuvvetli asılsanız bile kolay kilitlenmez. Arka tekerlek kilitlensede denge için ciddi bir tehlike oluşturmaz. Frenleme her zaman çift fren birlikte anlattığım şekilde yapılmalı. ABS'li yada Kombine frenli motorlarda fren yapmak çok daha kolay.
Altın bilgi progresif ön fren kullanmayı başarmak. Boş alanda kendine hayali hedefler koyarak çalışmalısın.

On teker icin dogru.

Arka teker icin farkli. Arka teker kilitlendiginde birakirsan highside riski yuksek, birakmamak lazim.

Ön teker demek istemiştim zaten, keşke yazsaymışım. Arka tekerlek kilitlendiğinde freni bırakmasanızda pek düşme riski olmuyor zaten.

Bu arada arka fren kilitlendiğinde bırakmakla ilgili olarak özellikle motorun türü olmak üzere yatış açısı, hız ve asfalt koşulları hesaba katılarak freni bırakıp bırakmamaya karar vermek gerekir. Yani high siding riski sokaktaki genel motorlarda pistteki SS motorlar kadar değildir elbetteki. Highsiding'in olmayacağı bir koşulda freni bırakmamak daha riskli olabilir. Bu kararı tecrübe verir.

Not: Highsiding nedir bilmeyenler için: Arka tekerleğin aniden tutuş kazandığında motorun arkasının sertçe sallanması ve motorun sürücüsünü üstünden atması olayıdır.

yatarken arkayı kilitlediğinde bırakmaya fırsat kalmadan düşersin hatta yatmana da gerek yok motor bitarafa eğik dursun yeter. dümdüz giderken kilitlenen arka fren motorun arkasını sağa sola savurur tecrüben varsa kurtarırsın hatta zevkli bir iştir ama motor yatıksa yukarıda dediğim gibi olur.

yatarken arkayı kilitlediğinde bırakmaya fırsat kalmadan düşersin hatta yatmana da gerek yok motor bitarafa eğik dursun yeter. dümdüz giderken kilitlenen arka fren motorun arkasını sağa sola savurur tecrüben varsa kurtarırsın hatta zevkli bir iştir ama motor yatıksa yukarıda dediğim gibi olur.

Kuralmış gibi yazmayalım. Her zaman öyle olur şeklinde yazmayalım. Benim motorumda yatıkken arka tekerlek kilitlendiğinde düşmüyorum, ayrıca freni bıraktığımdada highsiding olmuyor. Koşullara göre değişir.

bence de önemli olan kişinin kullandığı motoru iyi tanıması, seninki gibi ağırlık merkezi arkada olan motorlarda anlattığım olay daha yüksek hızlarda meydana gelir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar