- Motosikleti
- Yok
Kimse de anlamamış güzel denk geldi-Neden düşeriz Bay Wayne
- Neden babbbaa
- çünkü tekrardan düşüp rezil olmak için
Kimse de anlamamış güzel denk geldi-Neden düşeriz Bay Wayne
- Neden babbbaa
- çünkü tekrardan düşüp rezil olmak için
kg ile alakası yok ki sen motoru sırtında taşımıyorsun o seni taşıyor oturuncada ağırlığın pek bir önemi yokistanbuldayim daha once bi motorcu abi de bunu onermisti dusunuyorum aslinda cok tesekkur ederim tavsiyeniz icin dusunucemm
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
bisiklet cok surdum abi hafif biseyi cok rahat tasiyorum cg kullanmisligim var zaten,motorum bana gore agir 60 kilo kizim ben motorum 154 kilo ne yapmami bekliyosun![]()
Ekonomik durumunu bilmemek ile birlikte eğitim almanı öneriyorum, hatta bu eğitimi videoları izleyerek bile edinebilirsin. Senin sorunun daha çok trafik korkusu gibi geldi be biraz özgüven. Altındaki sadece bir araç sen ne dersen onu yapacak hakim olmayı kesinlikle özgüvenli şekilde öğrenmek gerek. Biz ne kadar konuşup anlatsak da pratik çok başka imkanın varsa eğitim al direk hatta ekonomi elvermiyorsa bile bu işe sen canını yakma diye gönüllü razı olacak öğrrticilerimiz motosiklet ustalarımız olduğuna eminim. Birde düşme sebebin ayağının tam yetmemesi mi acaba? Motosiklet marka model be boyunu yazsan daha açık yorum ve yanıtlar gelecektir.merhaba ben motorda acemiyim daha alali 2 hafta falan oldu once motoru kullanabildigimden emin oldum sonra trafige ciktim
ilk cikisimda baya paniktim zaten az kalsin bariyere giriyodum 3 kere de yavasca dustum bende de motorda sorun yoktu
bugun de benzin almaya ciktim her sey guzeldi baya viraj falan vardi sorun cikmadi ammmaa en son otoparka girmeden once durucak duzgun yerim olmadigi icin kaldirima ciktim durdum motoru yine yatirdim vites falan kirildi surekli durdugumda dusuyorum ama mesela normal park ettim bisey yok durabiliyorum ne zaman ki ya biri dur dedi ya da acil bisey yapmam gerekti hepp dusuruyorum
bide yavaslama konusunda cok cok acemiyim cunku kursta kimse bana vites atmayi dusurmeyi yavaslamayi ogretmedi hocam beni hep bi yere gonderir orda dolan diyip dururdu kendi kendime ogrendim cogu seyi ama tabii ki kursta ki motorla benim motorum ayni degil cok farkliliklari var
yavaslamaya calistigimda panik oluyorum ayagim frende yavasca basiyorum ama vitesim o sirada ornek veriyorum 4 de ise 1 e almak icin ugrasirken elim ayagim birbirine giriyo ozellikle yokus asagi inip donus alicagim cok yol var burda o yollarda cok panik oluyorum trafige alismadigim icin de babam arabada bende onun arkasindan takip ediyorum hep onumde bi arac oldugu icin de ya carparsam korkusu var surekli sollama yapiyorum istemsiz
acemilik sorunlarim bu kadardi bilen buyuklerim lutfen mantigi anlatip yardimci olursa cok sevinirim yoksa motoru ya perte cikaricam ya da cikmadan saticam satmayi da hic istemem okudugunuz icin tesekkurler <33
Viraj öncesi kendinizle konuşmanız doğru bir davranış. Sürekli 3 sn sonra ben neredeyim, evet bacaklarım sıkılı bakışım viraj çıkışında, gözlerimle tarama yapıyorum gibi konuşmanız kaygınızı azaltır. "Öndeki arabaya değil, virajın çıkışına bak" derken de virajdan önce hızınızı ayarlamaya yarayan limit noktası takibini yaparken önünüzde açık ve engelsiz olarak görebildiğiniz iki yolun birleşim noktasını referans alırken önünüzde araba var ise sizin limit noktanız o dur. Viraj çıkışına bakacağım diye önünüzdeki araba vb engelleri göz ardı etmeyin.
Seneye de Tekirdağ, Edirne veya Lüleburgaza grup eğitimi için gelebilirim. Tanışmış da oluruz.
Merhaba,merhaba ben motorda acemiyim daha alali 2 hafta falan oldu once motoru kullanabildigimden emin oldum sonra trafige ciktim
ilk cikisimda baya paniktim zaten az kalsin bariyere giriyodum 3 kere de yavasca dustum bende de motorda sorun yoktu
bugun de benzin almaya ciktim her sey guzeldi baya viraj falan vardi sorun cikmadi ammmaa en son otoparka girmeden once durucak duzgun yerim olmadigi icin kaldirima ciktim durdum motoru yine yatirdim vites falan kirildi surekli durdugumda dusuyorum ama mesela normal park ettim bisey yok durabiliyorum ne zaman ki ya biri dur dedi ya da acil bisey yapmam gerekti hepp dusuruyorum
bide yavaslama konusunda cok cok acemiyim cunku kursta kimse bana vites atmayi dusurmeyi yavaslamayi ogretmedi hocam beni hep bi yere gonderir orda dolan diyip dururdu kendi kendime ogrendim cogu seyi ama tabii ki kursta ki motorla benim motorum ayni degil cok farkliliklari var
yavaslamaya calistigimda panik oluyorum ayagim frende yavasca basiyorum ama vitesim o sirada ornek veriyorum 4 de ise 1 e almak icin ugrasirken elim ayagim birbirine giriyo ozellikle yokus asagi inip donus alicagim cok yol var burda o yollarda cok panik oluyorum trafige alismadigim icin de babam arabada bende onun arkasindan takip ediyorum hep onumde bi arac oldugu icin de ya carparsam korkusu var surekli sollama yapiyorum istemsiz
acemilik sorunlarim bu kadardi bilen buyuklerim lutfen mantigi anlatip yardimci olursa cok sevinirim yoksa motoru ya perte cikaricam ya da cikmadan saticam satmayi da hic istemem okudugunuz icin tesekkurler <33
Şöyle ifade edeyim;Merhaba,
Panik yapmamak ve elinin ayağının birbirine dolanmaması için vitesin 4 te de olsa 5 te de olsa 1 e düşürmeye çalışırken aynı anda frenleme yapmak yerine debriyajı çekip önce frenlemeni yap güvenli bir şekilde dur, durduktan sonra vitesini düşürürsün.
Yukardaki arkadaşın dediği gibi durduğunda destek ayağının olduğu tarafa denge kuracağını düşün ve iyice yavaşladıktan sonra o ayağını hazırla.
Anladığım kadarıyla birisi dur dediğinde veya ani bir şekilde durman gerektiğinde panik yapıp ön freni hızlı bir şekilde sıkıyorsun hele bir de bunu yaparken gidonu çeviriyorsan motor gidonu çevirdiğin tarafa devrilir.
Özellikle gidonun dönükken ve ani bir şekilde (AEA'nın frenleme videosunda bahsettiği limon sıkar gibi ön fren yapmalısın videoyu izlemeni öneririm.) ön fren yapmamanı tavsiye ederim.
Kombine frenleme yapabilmek için (hem ön hem arka freni aynı anda dengeli bir şekilde kullanmak.) bolca pratik yap.
Hızlıyken seni durduracak şey ön frendir, arka fren sadece yavaşlaman içindir elbet seni durdurur ama frenleme mesafen bir hayli uzar. yazdığın yazıda 'ayağım frende' olarak belirttiğin için ön freni kullanmadığını veya kullanmaktan çekindiğini varsayarak söylüyorum.
Ayrıca eğer imkanın yoksa ekipmanlarını tam olarak giyip kapalı alanda bolca pratik yapmanı, imkanın varsa da yukarıdaki abilerimizin de söylediği gibi kapalı alan hakimiyet eğitimi almanı tavsiye ederim. (bütçem uygun olsa 1 dakika düşünmem İstanbul'a Honda'nın eğitimine katılmaya giderim.)
dipnot: Ben de acemi biri olarak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım yanlışlarım varsa okuyan tecrübeli abilerimiz düzeltirse ben de deneyimlenmiş olurum
Bazı terimler karışmış gibi duruyor, dışarıdan içeriye derken konumlanma ve viraj çıkışında ortalayıp gaz açma gibi bir şey kastettiniz sanırım. Yazmaktan ziyade görerek uygulamanızı değerlendirmek daha güzel olur. İnşallah yolumuz bir yerlerde çakışır.@Mallaca
Hocamda burda benim hatalarım varsa yazar bende kendi yaptıklarımı yazayım. (Not Vitesli motor sahibi olup sürmeye başlayalı 1700 km oldu kendime asla süper tecrübeliyim öyleyim şöyleyim demedim dememde, ondan öncesinde R25'e falan boş alanda binmişliğim var, üstüne 4-5 bin km de 50 cc scooter tecrübem vardı)
Viraja girmeden önce her zaman hızımı virajın keskinliğine göre ayarlamaya çalışırım. (Bilmediğim yollarda zaten hali hazırda hızlı gitmiyorum)
Önümde araç varsa eğer mesafeyi arttırıp limit noktasını belirleyip riske girmemeye çalışıyorum.
Bakışımı viraja göre hazırlamaya çalışıyorum.
Motorumun şasesinin kısa olması ve lastiklerinin dandik olması sebebi ile (Bunlara artık alıştım ondan lastiğinde motorunda limitini biliyorum en yakın süreçte ya motorumu değiştireceğim yada lastikleri.) Dışarıdan içeriye doğru motorun limitlerine göre belirli bir açıda yatıp virajdan çıkıyorum.
Öncelikle açıkayıcı bir şekilde cevap yazarak hem arkadaşımızı hem de beni aydınlattığınız için teşekkürler hocam.Şöyle ifade edeyim;
Panik fren esnasında eğitimlerimizde vitesi de aynı anda düşürmeyi öğretiyoruz, pratiğini yaptırıp, alışkanlık haline gelmesini sağlıyoruz. Bu alışkanlığı edinmez ise; panik fren yaptığında arkadan gelen araçların ona çarpmaması için kaçış manevrası gerektiren durumlarda vites 4 veya 5 de iken o kaçışı yapamaz. 1 ve 2. vites kurtarır ama daha yüksek vites sıkıntı.
Arkadaş yanlışı öğrenirse sonrasında zorlanır.
Durma anında ayağı hazırlamak da (ayağın yana açılarak hazır tutulması diye anladım.) dengeyi bozan bir unsur. Kapalı alan eğitimi aldıktan sonra tam durduğu anda ayağını sakince yana koyar ve rahat, tedirgin olmadan durur. Önceden hazırlamak da kısa bir süre de olsa tek ayakla peglere basmak anlamına gelir, doğru duruşu öğredikten sonra buna gerek kalmayacak.
Panik frende limon sıkma tekniği doğrudur. Fakat uygulaması o kadar kolay değildir. Panik anında Allah ne verdiyse frenlere asılmaktan başka çaren veya refleksin olmuyor. Bu limon sıkma tekniğini çok iyi anlatacak ve uygulatacak birisi olması faydalı olur tabiki.
İş dönüyor dolaşıyor imkan meselesine geliyor. Motosikleti zaten borç harç almış, kişisel koruyucu kıyafetlere de kendince o sıkışıklıkta para ödemiş. Böyle olunca da eğitime para kalmıyor haliyle.
Şöyle düşünelim, durum ne kadar kötü olursa olsun, ilk etapta mutlaka bir kask alınıyor. Bu kask Allah korusun kaza anında belli bir düzeyde koruma sağlıyor.
Eğitim ise bu kaza olma riskini büyük ölçüde azaltıyor. Aslında eğitim koruyucu kıyafet kadar önemli.
Şu an için hafta sonları eğitim veriyorum. Nasipse iki sene sonra yaşım doluyor. (51 yaşındayım EYT liyim ama 53 yaşın dolmasını bekliyorum)
Daha eğitmen lisansını almadan sözüm vardı kendime (ben de çok para harcadım bu eğitimlere 4 defa Türkiye çapında ismi bilinen hocalardan ileri sürüş eğitimi aldım, sonra eğitmen oldum.)
Allah nasip eder de ölmez sağ kalırsak emeklilikten sonra hafta içi de eğitim vereceğim.
Çevremde kendi tespit ettiğim, maddi durumu gerçekten olmayan her ay bir iki sürücüye, tamamen ücretsiz eğitim vereceğim. Şu zamana kadar da ücret almadan eğitim verdiğim çok fazla kişi oldu ama bunun amacı tecrübe kazanmaktı.
Tecrübelendikten sonra da ücretsiz eğitim vermeye sözüm var ki, bu söz ve bu ahtım işe yarasın. Eğitmen belgemizin zekatını da vermiş oluruz böylece...
Malesef bizdeki ehliyet alma seviyesi çok düşük, ehliyet sınavlarındaki parkurlar çok kolay ve sınavı yapanlar da o kadar bilgili değiller.Ben de bu sisteme karşıyım ehliyet sistemi gerçekten çok yanlış nasıl geçebiliyor mesela bu arkadaş nasıl eğitim alıyor sınavdaykende ani fren yaptırıyorlar orada nasıl düşmüyorda trafikte insanların canına kastedebiliyor? peki bu kadar hakim değilsen neden motosiklet ? kendi canını düşün hadi düşünmedin başkasının canını düşün bu kadar olmaz eğitimsiz motora binilmez yapamıyorsan kullanma
Evet terimler biraz karışmışBazı terimler karışmış gibi duruyor, dışarıdan içeriye derken konumlanma ve viraj çıkışında ortalayıp gaz açma gibi bir şey kastettiniz sanırım. Yazmaktan ziyade görerek uygulamanızı değerlendirmek daha güzel olur. İnşallah yolumuz bir yerlerde çakışır.
Sürücü kurslarını hiç açmayalım. O konuda çok dertliyim.Malesef bizdeki ehliyet alma seviyesi çok düşük, ehliyet sınavlarındaki parkurlar çok kolay ve sınavı yapanlar da o kadar bilgili değiller.
Almanyadaki gibi bir ehliyet alma sistemi olsaydı o zaman ehliyet aldıktan sonra kapalı alanda hakimiyet eğitimi al diye ısrar ettiğimiz eğitimler zaten ehliyet öncesi alınması zorunlu olurdu. Ama biz "küçük ameriga" olduğumuz için halk da aynı amerikadaki gibi, ehliyet alıp trafiğe çıkmayı bir temel hak görüyor, bütün zorlaştırmaları hakkına saygısızlık olarak görüyor, oysa almanya gibi medeni ülkelerde trafikte araç kullanmak bir teml hak değil bir istisna, bir ayrıcalık, bu ayrıcalığa sahip olmak için de zorlu eğitimlerden ve testlerden geçilmesi doğal olanı olarak bakıyorlar olaya.
Arka freni kullanırken dikkat et. Ön frene alış arka frenide ön frene takviye yap. Kesinlikle aniden arka frene asılma. Kayar hızlıyken bu çok tehlikeliYinede bu hakimiyet eğitimi gerektiğini değiştirmiyor maalesef.
30-40 la giderken de 60-70 ile giderken de yoğun trafikte aniden önüme atlayan insanlardan dolayı, arka tekeri kitleyip yanlayarak durduğumu biliyorum.
Soğukkanlılık çok önemli motor üstünde. (Tabi benden büyük tecrübeli abilerimin yanında bana laf söylemek düşmez ama) bu sürede duramayıp hem kendine zarar verebilirsin hem de karşıdakine verebilirsin.
Hocam bu kombine fren sistemi sebebiyle ön freni ezerek kullansam bile arka kampana olduğundan (raider sağolsun) arka fren pedalını kullanmasam bile ön freni fazla ezdiğimde arka teker otomatik kitleniyor. (arka freni sadece hafif yavaşlamak için kullanıyorum onun harici ilk motora bindiğimden beridir ön frenle daha çok haşır neşir olmuşumdur.)Arka freni kullanırken dikkat et. Ön frene alış arka frenide ön frene takviye yap. Kesinlikle aniden arka frene asılma. Kayar hızlıyken bu çok tehlikeli
BravoHocam bu kombine fren sistemi sebebiyle ön freni ezerek kullansam bile arka kampana olduğundan (raider sağolsun) arka fren pedalını kullanmasam bile ön freni fazla ezdiğimde arka teker otomatik kitleniyor. (arka freni sadece hafif yavaşlamak için kullanıyorum onun harici ilk motora bindiğimden beridir ön frenle daha çok haşır neşir olmuşumdur.)
Ki yağmurlu havalarda çok fazla kullanıyorum motoru, bu teorik videoları izleye izleye yağmurlu havada minimum fren kullanımı ile hiç düşmeden kış sezonunu geçirdim. (Düşük devir yüksek vites mantığı ile kullanıyorum motoru yağmurlu havada özellikle yavaşlamam gerektiğinde motor freni kullanıyorum ki hız olarakta normal süratimin %20 daha aşağısında gidiyorum.)