- Konu Yazar
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Motorsiklet Yazılım Atılmalı mı? Görüşleriniz Neler?
20 beygirden fazla alamazsınız. Oradan başa dönüyor çünkü.10 print ''Alp''
20 Go To 10
RUN.
Bu yazılımla kaç beygir alırız ?![]()
Forumu forum yapan yorumlardan biri, teşekkür ederim. Diğer konulara da girip bir şeyler yazar mısınız rica etsemFuelPak kullandım. (doğru yazdım Pack değil) Hem FP3 hem FP4 versiyonunu. Bunlar Harley için üretilmiş ECM'ye bir kablo ile bağlanan yazılımlar. İçinde önceden yüklenmiş farklı haritalar var.
Kullandığım motorlarda Egzoz ve filtre olduğu için, hangi marka egzoz ve hangi filtreye sahip olduğunu girip, auto tune ya da doğrudan ona göre yazılmış bir haritayı yükleyip kullanabiliyordun.
Şimdi bu şekilde parçalar takıldığında (Başka motorlar içinde geçerli harleyle sınırlamıyorum) ideal yakıt karışımını yani AFR'nin stabil gazda 14.0:1 civarlarında gazlarken 12.5:1 şeklinde kalmasını sağlamak gerekiyor. Kimsenin wideband'la takip ettiğini sanmıyorum ama gerekiyor.
Egzoz filtre taktık en basitinden. Fakir çalışmaya başladı ne olur? Fazla hava girişi ve çıkışı sağlayıp yakıtı aynı tutunca EGT yükseliyor. Bunu optimum seviyede bırakmak için çok değil fabrikasyon ayarına göre biraz zenginde bırakıp Benzinle soğutuyorsun.
Peki EGT nedir? Türkçesi egzoz gazı sıcaklığı. Yükselirse Piston eritmeye kadar gider. Hava soğutmalı bir makinede istediğimiz bir şey olduğunu sanmıyorum. Hele Avrupa normlarına göre değil, Amerika'daki 92 Ron benzine (Türkiye'de 98 oktana karşılık gelir) göre ayarlanmış makine için? Orijinalken bile yazılım yapmalı diyorum. Ama bunu sağda solda eline her laptop alana yazdırmak hem riskli hem saçma.
Ancak motorunuz 95 oktana göre ayarlı ve üzerinde hiç bir aftermarket parça yoksa bırakın orijinal kalsın.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
AFR'nin açılımı Air Fuel Ratio. Yani hava yakıt karışım oranı. 1 litre benzine kaç litre hava gerektiğiyle ölçülür. 14-14.5 civarıdır standartta rölantide.
Bilmeyenler olabilir diye yazıyorum. Burası bir modifiye forumu olmadığı için bilinmemesi çok olası.
FuelPak kullandım. (doğru yazdım Pack değil) Hem FP3 hem FP4 versiyonunu. Bunlar Harley için üretilmiş ECM'ye bir kablo ile bağlanan yazılımlar. İçinde önceden yüklenmiş farklı haritalar var.
Teşekkür ederim. Fikrim olan konularda yazmaya gayret ediyorum işin gücün arasında. Umarım başkalarının birikiminden bende maksimum seviyede yararlanabilirim. Sosyal medyanın bu kadar yaygın olmadığı, click bait'li bilgi kirliliğinin olmadığı zamanlarda her şeyi forumlardan öğrenirdik. Çünkü yanlışa bir sonraki mesajda yanlış denilebiliyor sosyal medyanın aksine. O forum ekolünden geliyorum sanırım. İlk forumuma 2003'te üye olmuştum. Lisedeydim o zaman.Forumu forum yapan yorumlardan biri, teşekkür ederim. Diğer konulara da girip bir şeyler yazar mısınız rica etsem![]()
Hocam Bmw kullanıcısıyım aynı zamanda. Hiç harley kullanmadığınızı varsayıyorum. Harley sanılanın aksine (küçük modelleri hariç sportster vb) çokta titremez. Hatta GS'te depoyu bitiremiyorum koltuğa oturup. Uyuşma dolayısıyla dinlenmek gerekiyor. (Diğer kullanıcılar için dip not Kan dolaşımı için mutlaka düzenli aralıklarla dinlenmek gerekiyor ben yapıyorum ama siz yapmayın)Üreticinin motorunuz üzerine yükledigi yazilim , o motorun amaclari ve yetenekleri cercevesinde olusturulmus en optimum yazilimdir. Üretici zaman icerisinde daha iyi cözümler gelistirirse bakim zamani geldiginde motorunuzu upgrade edecektir.
Motor üzerinde parca degisimi yapilmadan yapilabilecek yazilimsal bazi degisiklikler tabiki vardir ama bunun bedeli olabilir. Devir sinirini yükseltebilir veya hiz limitini kaldirabilirsiniz.
2012 yilinda aldigim Tiger Explorer 1200 ve 2015 yilinda aldigim Honda Crosstourerde hiz limiti vardi. üreticilere bizzat yazip bu limitlerin amacini sordugumda süspansiyon ve lastik kombinasyonlarinin bu hizlarin üzeri icin güvenlikten ödün verebileceklerinden dolayi bu siniri koyduklarini aciklamislardi.
Motosikletinizin motoru üzerinde mekanik degisikliklere giderseniz (egsoz , hava filtresi , egzantrik degisimi , stroker kit vb) yeni kombinasyona uygun yazilim degisikligi mutlaka yapilmalidir. Güncel motorlarda yapilan mekanik degisiklikler yazilim uyarlanmadan hicbir ise yaramaz hatta motorun performansini düsürebilir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Yaziyi uzun görünce dedimki , sahane bir teknik döküman geliyor. Megerse konu Harleymis (Avatar fotosundan anlamaliydim hocam)
Bence Harley icin gereken tek upgrade asagidadir. Her egitimde Harleycilerin dökülen civatalarin alandan toplamak icin özel miknatisli cubuk yaptirdim. (Ducati lerde de ayni sorun var )
Pis bir BMW fanatigiyim kabul ediyorum![]()
![]()
![]()
Düşmeee . Belirli bir amacın dışında keyfi kullanım olarak motoruma kesinlikle yapmam. Yapılmasını da önermem bu iş için küçük şeylere bile devasa paralar istiyorlar. Şu hava filtresini burdan alayım şu katalizörü boşaltayımla olacak işler değil bunlar. Enjeksiyon, yazılım, fren balataların , kaliperlerin , disklerin vs. diye uzar sağlıklı kullanım için. Üstüne üstlük bakım maliyeti neredeyse 2ye katlanır. Gerek yok böyle maceralara .Motorsiklet Yazılım Atılmalı mı? Görüşleriniz Neler?
Hocam Bmw kullanıcısıyım aynı zamanda. Hiç harley kullanmadığınızı varsayıyorum. Harley sanılanın aksine (küçük modelleri hariç sportster vb) çokta titremez. Hatta GS'te depoyu bitiremiyorum koltuğa oturup. Uyuşma dolayısıyla dinlenmek gerekiyor. (Diğer kullanıcılar için dip not Kan dolaşımı için mutlaka düzenli aralıklarla dinlenmek gerekiyor ben yapıyorum ama siz yapmayın)
O bilgi harleyden örnek verilmiş olmasına karşın içindeki terimler ve olası tehlikeler tüm içten yanmalı motorlar için geçerlidir.