Motora Yazılım Atmak

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Motorsiklet Yazılım Atılmalı mı? Görüşleriniz Neler?

Motosikleti
Ns200 15"
Pistte süre kovalamadığınız sürece gereksiz, yazılıma gelmeden önce tam sistem egzoz, yüksek akış içeren hava filtresi ve ardından yazılım. Bu işin olması gerekeni genel olarak budur.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motoru yapan adam en optimal yazılımı yapmış zaten onu değiştirmek zarardır

Motosikleti
DUKE 250
ben öneririm,
daha stabil çalışır, pil optimizasyonu yenilenir, ekran yenileme problemlerin ortadan kalkar, bazı kritik güvenlik açıkları kapatılır,
birde yeni sürümde: far sinyal dörtlü applerin simgeleri değişir.

Fapriğadaki müendizden iyi mi biliyon....

atılmalı mı atılmamalı mı diye bir soru olmaz ki..
motosikletin yazılımı değiştirilebilir mi? evet
asıl sorulması gereken soru, neden?

motorunla mutlu mesut geziyorsan durduk yere yazılımla uğraşmanın bir anlamı yok.
kaldı ki bu yazılımlar ya belirli parçalar için set olarak hazır yazılmış olacaktır, ya da senin motorunun üstünde o motora özel olacak yazılacaktır. ikincisi zaten türkiye'de hayal gibi bir şey, ilki için de geçerli bir sebebin yoksa hiç anlamı olan bir hareket değil.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bu işler bilgi, birikim, para ve zaman işi. Bilmiyorsan seni söğüşlerler. Bunu sorduğuna göre hiç bir bilgin ve birikimin yok. Paran çok. Telefon gibi değil bu işler, yazılımla değişmesi gereken başka parçalarda olabilir, olmaz ise yaptığın iş bir işe yaramadığı gibi, sağlam olanı bozabilir. Sen elindekini daha iyi kullanabileceğin bilgi ve beceri geliştirmeye çalış.

Destekliyorsa atılır, elin değmişken devir kesiciyi de kaldır tam olsun. Dünyanın en gereksiz şeyi zaten kısıtlayan fabrika yazılımı ile devir kesici.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
10 print ''Alp''
20 Go To 10
RUN.

Bu yazılımla kaç beygir alırız ? :)

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
FuelPak kullandım. (doğru yazdım Pack değil) Hem FP3 hem FP4 versiyonunu. Bunlar Harley için üretilmiş ECM'ye bir kablo ile bağlanan yazılımlar. İçinde önceden yüklenmiş farklı haritalar var.

Kullandığım motorlarda Egzoz ve filtre olduğu için, hangi marka egzoz ve hangi filtreye sahip olduğunu girip, auto tune ya da doğrudan ona göre yazılmış bir haritayı yükleyip kullanabiliyordun.

Şimdi bu şekilde parçalar takıldığında (Başka motorlar içinde geçerli harleyle sınırlamıyorum) ideal yakıt karışımını yani AFR'nin stabil gazda 14.0:1 civarlarında gazlarken 12.5:1 şeklinde kalmasını sağlamak gerekiyor. Kimsenin wideband'la takip ettiğini sanmıyorum ama gerekiyor.

Egzoz filtre taktık en basitinden. Fakir çalışmaya başladı ne olur? Fazla hava girişi ve çıkışı sağlayıp yakıtı aynı tutunca EGT yükseliyor. Bunu optimum seviyede bırakmak için çok değil fabrikasyon ayarına göre biraz zenginde bırakıp Benzinle soğutuyorsun.

Peki EGT nedir? Türkçesi egzoz gazı sıcaklığı. Yükselirse Piston eritmeye kadar gider. Hava soğutmalı bir makinede istediğimiz bir şey olduğunu sanmıyorum. Hele Avrupa normlarına göre değil, Amerika'daki 92 Ron benzine (Türkiye'de 98 oktana karşılık gelir) göre ayarlanmış makine için? Orijinalken bile yazılım yapmalı diyorum. Ama bunu sağda solda eline her laptop alana yazdırmak hem riskli hem saçma.

Ancak motorunuz 95 oktana göre ayarlı ve üzerinde hiç bir aftermarket parça yoksa bırakın orijinal kalsın.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

AFR'nin açılımı Air Fuel Ratio. Yani hava yakıt karışım oranı. 1 litre benzine kaç litre hava gerektiğiyle ölçülür. 14-14.5 civarıdır standartta rölantide.

Bilmeyenler olabilir diye yazıyorum. Burası bir modifiye forumu olmadığı için bilinmemesi çok olası.

FuelPak kullandım. (doğru yazdım Pack değil) Hem FP3 hem FP4 versiyonunu. Bunlar Harley için üretilmiş ECM'ye bir kablo ile bağlanan yazılımlar. İçinde önceden yüklenmiş farklı haritalar var.

Kullandığım motorlarda Egzoz ve filtre olduğu için, hangi marka egzoz ve hangi filtreye sahip olduğunu girip, auto tune ya da doğrudan ona göre yazılmış bir haritayı yükleyip kullanabiliyordun.

Şimdi bu şekilde parçalar takıldığında (Başka motorlar içinde geçerli harleyle sınırlamıyorum) ideal yakıt karışımını yani AFR'nin stabil gazda 14.0:1 civarlarında gazlarken 12.5:1 şeklinde kalmasını sağlamak gerekiyor. Kimsenin wideband'la takip ettiğini sanmıyorum ama gerekiyor.

Egzoz filtre taktık en basitinden. Fakir çalışmaya başladı ne olur? Fazla hava girişi ve çıkışı sağlayıp yakıtı aynı tutunca EGT yükseliyor. Bunu optimum seviyede bırakmak için çok değil fabrikasyon ayarına göre biraz zenginde bırakıp Benzinle soğutuyorsun.

Peki EGT nedir? Türkçesi egzoz gazı sıcaklığı. Yükselirse Piston eritmeye kadar gider. Hava soğutmalı bir makinede istediğimiz bir şey olduğunu sanmıyorum. Hele Avrupa normlarına göre değil, Amerika'daki 92 Ron benzine (Türkiye'de 98 oktana karşılık gelir) göre ayarlanmış makine için? Orijinalken bile yazılım yapmalı diyorum. Ama bunu sağda solda eline her laptop alana yazdırmak hem riskli hem saçma.

Ancak motorunuz 95 oktana göre ayarlı ve üzerinde hiç bir aftermarket parça yoksa bırakın orijinal kalsın.

AFR'nin açılımı Air Fuel Ratio. Yani hava yakıt karışım oranı. 1 litre benzine kaç litre hava gerektiğiyle ölçülür. 14-14.5 civarıdır standartta rölantide.

Bilmeyenler olabilir diye yazıyorum. Burası bir modifiye forumu olmadığı için bilinmemesi çok olası.
Forumu forum yapan yorumlardan biri, teşekkür ederim. Diğer konulara da girip bir şeyler yazar mısınız rica etsem :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Üreticinin motorunuz üzerine yükledigi yazilim , o motorun amaclari ve yetenekleri cercevesinde olusturulmus en optimum yazilimdir. Üretici zaman icerisinde daha iyi cözümler gelistirirse bakim zamani geldiginde motorunuzu upgrade edecektir.

Motor üzerinde parca degisimi yapilmadan yapilabilecek yazilimsal bazi degisiklikler tabiki vardir ama bunun bedeli olabilir. Devir sinirini yükseltebilir veya hiz limitini kaldirabilirsiniz.

2012 yilinda aldigim Tiger Explorer 1200 ve 2015 yilinda aldigim Honda Crosstourerde hiz limiti vardi. üreticilere bizzat yazip bu limitlerin amacini sordugumda süspansiyon ve lastik kombinasyonlarinin bu hizlarin üzeri icin güvenlikten ödün verebileceklerinden dolayi bu siniri koyduklarini aciklamislardi.

Motosikletinizin motoru üzerinde mekanik degisikliklere giderseniz (egsoz , hava filtresi , egzantrik degisimi , stroker kit vb) yeni kombinasyona uygun yazilim degisikligi mutlaka yapilmalidir. Güncel motorlarda yapilan mekanik degisiklikler yazilim uyarlanmadan hicbir ise yaramaz hatta motorun performansini düsürebilir.

Yaziyi uzun görünce dedimki , sahane bir teknik döküman geliyor. Megerse konu Harleymis (Avatar fotosundan anlamaliydim hocam :cool: )

Bence Harley icin gereken tek upgrade asagidadir. Her egitimde Harleycilerin dökülen civatalarin alandan toplamak icin özel miknatisli cubuk yaptirdim. (Ducati lerde de ayni sorun var ) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Pis bir BMW fanatigiyim kabul ediyorum :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

12.webp

Son düzenleme:

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Forumu forum yapan yorumlardan biri, teşekkür ederim. Diğer konulara da girip bir şeyler yazar mısınız rica etsem :)
Teşekkür ederim. Fikrim olan konularda yazmaya gayret ediyorum işin gücün arasında. Umarım başkalarının birikiminden bende maksimum seviyede yararlanabilirim. Sosyal medyanın bu kadar yaygın olmadığı, click bait'li bilgi kirliliğinin olmadığı zamanlarda her şeyi forumlardan öğrenirdik. Çünkü yanlışa bir sonraki mesajda yanlış denilebiliyor sosyal medyanın aksine. O forum ekolünden geliyorum sanırım. İlk forumuma 2003'te üye olmuştum. Lisedeydim o zaman.

Keşke herkes sizin gibi düşünse. Dün biri cahillikle itham etti :) Aptal olmanın en güzel yanı kendi aptallığının farkında olmamaktır. Sadece etrafındakilere rahatsızlık verirler. Dolayısıyla geri zekalılarla tartışmanın zaman kaybı olduğunu yine o dönemde öğrendiğimden böyle durumlarda "Peki" yazıp geçiyorum :) Bu forumunda böyle tiplerden temizlenmesi dileğiyle.

Üreticinin motorunuz üzerine yükledigi yazilim , o motorun amaclari ve yetenekleri cercevesinde olusturulmus en optimum yazilimdir. Üretici zaman icerisinde daha iyi cözümler gelistirirse bakim zamani geldiginde motorunuzu upgrade edecektir.

Motor üzerinde parca degisimi yapilmadan yapilabilecek yazilimsal bazi degisiklikler tabiki vardir ama bunun bedeli olabilir. Devir sinirini yükseltebilir veya hiz limitini kaldirabilirsiniz.

2012 yilinda aldigim Tiger Explorer 1200 ve 2015 yilinda aldigim Honda Crosstourerde hiz limiti vardi. üreticilere bizzat yazip bu limitlerin amacini sordugumda süspansiyon ve lastik kombinasyonlarinin bu hizlarin üzeri icin güvenlikten ödün verebileceklerinden dolayi bu siniri koyduklarini aciklamislardi.

Motosikletinizin motoru üzerinde mekanik degisikliklere giderseniz (egsoz , hava filtresi , egzantrik degisimi , stroker kit vb) yeni kombinasyona uygun yazilim degisikligi mutlaka yapilmalidir. Güncel motorlarda yapilan mekanik degisiklikler yazilim uyarlanmadan hicbir ise yaramaz hatta motorun performansini düsürebilir.

Yaziyi uzun görünce dedimki , sahane bir teknik döküman geliyor. Megerse konu Harleymis (Avatar fotosundan anlamaliydim hocam :cool: )

Bence Harley icin gereken tek upgrade asagidadir. Her egitimde Harleycilerin dökülen civatalarin alandan toplamak icin özel miknatisli cubuk yaptirdim. (Ducati lerde de ayni sorun var ) :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Pis bir BMW fanatigiyim kabul ediyorum :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Hocam Bmw kullanıcısıyım aynı zamanda. Hiç harley kullanmadığınızı varsayıyorum. Harley sanılanın aksine (küçük modelleri hariç sportster vb) çokta titremez. Hatta GS'te depoyu bitiremiyorum koltuğa oturup. Uyuşma dolayısıyla dinlenmek gerekiyor. (Diğer kullanıcılar için dip not Kan dolaşımı için mutlaka düzenli aralıklarla dinlenmek gerekiyor ben yapıyorum ama siz yapmayın)

O bilgi harleyden örnek verilmiş olmasına karşın içindeki terimler ve olası tehlikeler tüm içten yanmalı motorlar için geçerlidir.

Son düzenleme:
Motorsiklet Yazılım Atılmalı mı? Görüşleriniz Neler?
Düşmeee . Belirli bir amacın dışında keyfi kullanım olarak motoruma kesinlikle yapmam. Yapılmasını da önermem bu iş için küçük şeylere bile devasa paralar istiyorlar. Şu hava filtresini burdan alayım şu katalizörü boşaltayımla olacak işler değil bunlar. Enjeksiyon, yazılım, fren balataların , kaliperlerin , disklerin vs. diye uzar sağlıklı kullanım için. Üstüne üstlük bakım maliyeti neredeyse 2ye katlanır. Gerek yok böyle maceralara .

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Şimdi bununla alakalıda bir şey yazma ihtiyacı hissettim. Konu sahibinden özür dilerim. Başlıkla alakalı değil çünkü yazdığım. Bambaşka bir şey.

Harley markasını Avrupa'da kullanmak çokta mantıklı değil. Çünkü Amerika yollarına göre tasarlanmış motosikletler. (Bazı şeyleri dertleriyle seversin bizimkisi öyle)

Dönmez yatmaz durmaz. Ama yaşam tarzıdır. Harley'e binen sürücünün dolabında harley'in bir dünya kıyafeti olur. Kulüpleri olur (Türkiye'de çok eleştirisel durum var ben artık onlarla sürmemeyi tercih ediyorum)

Bu makineler motosikletin kamyonu gibidir. Aynı Amerikan otomobillerindeki büyükse iyidir algısı motosiklete geçmiştir. Ayakları uzatıp yayıla yayıla İkonik Route 66 bakımsız şekilde geçilsin diye yapılmış çok sağlam makinelerdir. Zincirli değil kayışlıdır mesela bu yüzden. (Ömrü 30.000mil'dir o kayışın) Amerika'nın yolları dümdüz, motorlar ağır ve büyük. Süspansiyonları rahat. Ağır bi motosiklet yüksek hızlarda oluşabilecek ters kuvvetlerin önüne geçer. Rüzgarlı havalar gibi mesela. Benim tabirim ile gülle gibi gidiyor. Tabi bunun dezavantajı fren mesafesinin uzaması. Manevranın zor olması vb.

Tüm harleyler şaşırtıcı şekilde çok az, takriben 5.5 litre yakar. Grup sürüşlerinde 400 km'yi rahat rahat geçerdim. 500'ü gördüğümde oldu. (Yaklaşık 23 litre depo ile/6 Galon) Şehir içi 8'lere kadar çıkıyor tabi.

Son Harley'im HD Road Glide ST, 117 Cubic Inc (1923cc'ye denk gelir) iken 5.650 devir çevirebiliyordu. Fazla devir çevirmez motoru aşırı uzun ömürlüdür. Tırlar 2milyon km yapar ya. İşte dediğim gibi Harley motosikletin ağır taşıtı gibi. (Türkiye'de pek km yapmasalar ve garajdan çıkmasalarda Amerika'da milyon mil çeviriyor insanlar) Benim bildiğim TR'de en yüksek km'li harleylerden biri yanlış bilmiyorsam 2020 model bir road glide ve 400bin km'yi geçti.

Gelelim titreşime. O titreşimi ile ünlü motorlar Evo blok sportster'lar. Artık üretilmiyorlar. Evet gerçekten çok titrer. Ben binmem mesela artık. Ama sesi çok güzeldir. Sonra twin cam sonra milwaukee motorlar çıktı. Evo blok 80'ler teknolojisi. Türkiye için konuşuyorum, sokakta büyük bir harley görme ihtimali sokakta ferrari lambo görmek kadar nadir olduğu için deneyimlemek zor. Ve titreşim üstüne yapıştı. Bir kaç motoru tanımadığı halde test'te touring kullanan ve çok beğenen youtuber var. İzleyebilirsiniz. Softail şaseler daha az titret. Touring şaseler ise seyir halinde hissettirmez. (Dyna titriyormuş. Kullanmadım hiç) Touring Rölantide titrer. Genel olarak hiç birşeyi düzgün yapmaz. Ama çok mutlu eder.

Bu kadar büyük hacimde bir motor bloğunu kullanan bir makinenin bir miktar titremesi çok normal. Bkz: Bmw'ninde bir miktar titremesi (Rölantide gidonu titrer touring modellerin) Birde çoğunda o gidonlar yükseltilmiş olduğundan (Hayır kollarımız ağrımıyor. Kalp seviyesini geçmemesi lazım. Bu noktada kaldığında inanılmaz derecede rahat binseniz şaşırırsınız.)

Kısacası her motorcunun bir kere harley'e sahip olması gerektiği kanısındayım. Bağımlılık yapabilir :)

He birde yolda giderken sıkışık trafikte ambulansa yol verir gibi insanların yol verdiğini görünce ego biraz yükseliyor tabi.

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Hocam Bmw kullanıcısıyım aynı zamanda. Hiç harley kullanmadığınızı varsayıyorum. Harley sanılanın aksine (küçük modelleri hariç sportster vb) çokta titremez. Hatta GS'te depoyu bitiremiyorum koltuğa oturup. Uyuşma dolayısıyla dinlenmek gerekiyor. (Diğer kullanıcılar için dip not Kan dolaşımı için mutlaka düzenli aralıklarla dinlenmek gerekiyor ben yapıyorum ama siz yapmayın)

O bilgi harleyden örnek verilmiş olmasına karşın içindeki terimler ve olası tehlikeler tüm içten yanmalı motorlar için geçerlidir.

Bolca Harley kullanmisligim var ama gicikligina yaziyorum . En güzel kizlar hep sizin artciniz oluyor.

Kahrolsun karizmatik Harley tayfasi :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Yazılımı ne için istediğinizle ilgili bir durum.

Bazı motorların egsoz emiyonları sebebi ile berbat yakıt haritaları ve bunun doğal sonucu olarak berbat gaz tepkileri de olabiliyor.

4 sene 2016 model Yamaha Supertenere kullandım ve yurtdışında bu motoru alanların ilk yaptığı şey ecu-reflash'tır. ( yazılım atma olarak da çevirilebilir) .

Ben de Tenereyle 1.sezonun sonunda gaz tepkisinden memmuniyetsizliğim üzerine Tenereye yazılım yapacak birini bulup https://www.woolichracing.com/ adresinde tanımlı hazır bir supertenere yazılımı yüklettim.

Motorun 2 modu vardı.Yazılım öncesi Eco modda gaz kolu çok lineer ama motor güçsüzdü.Sport modda gaz aniden gelen leş gibi düzensizdi.Sanki sürekli aç kapa yapıyor gibiydim.

Yazılımda benim talebim sport modda motor güçlüyken lineeer bir gaz tepkisiydi.Yazılım yapan arkadaş Ankara'da olduğu için Ankarada 2 saatte işi çözdük.Kesinlikle verdiğim paranın karşılığını almıştım.

Özetle supertenere gibi egsoz regulasyonu sebebi ile çok bogazı sıkılmış bir motorda ''yazılım'' kullanımı harika bir hale getirdi .Yazılımlı hali ile Alper ve Karpatla gezisi yapıp çok eğlendim.

Tenere sonrasında Triumh Tiger 1200 XRX aldım..Allahım o 3 silindir ve nasıl güzel bir gaz koludur (ve yakıt haritasıdır) deyip unutamadığım motorum olmuştur.Onu da cehennem sıcağından yüksek ısı sebebi ile sattım.O da ayrı bir hikaye.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar