Dün motorun yağını değiştirdim, benim gevşekliğimle ve mıymıylığımla 1,5 saat sürmedi. Misal içindeki yağ boşaldıktan sonra yarım litre kadar yeni yağı doldurdum tapa hala açıkken, onun da akmasını bekledim vs vs..
Şunu söylemek istiyorum, bu kadar basit bir işin kolayına kaçmayın.
Üstten çekildiği zaman tortunun pisliğin içeride kalma oranı ciddi şekilde artacak. Ne gerek var?
.
artı her bakımda o tapanın oringin değişmesi gerekiyor. hatta abarttığımı düşünenler olacaktır ama, en sağlıklı yağ değişimi;
eski yağı boşalt,
yeni yağ doldur, belirli bir süre çalıştır, tekrar boşalt.
son olarak yeni bir daha yağ doldur şeklinde olmalıdır ama gel gelelim yağın litresi 150 tllere çıkmış durumda.
150TL'ye yağ varsa alıp evde ekmek banayım yaw

En son geçen 7100'ün litresini 580TL gibi bir şeye aldım.
Eski XJ6F'imin (sanırım) 10bin değişiminde yapmıştım, sanayide arkadaşın dükkandayız kafamız da güzel =)
2,8l çıkışmadı, 2,5litre dükkandaki yağlardan potbori yapmıştık. 7100 10W-50, Castrol 10W-40, efendim 5100 15W-50 falan ne bulduysak. Onunla 10dk çalıştırıp sonra dökmüştüm.
Bir adım daha artırıyorum, aslında bu temizlik yağında kullanılan filtreyi de atmak en temizi olur, yani bu çöp edilecek yağ için yeni filtre, sonra kalıcı yağ için tekrar yeni filtre ama yani osbirin sonu yok bayağı fanteziye giriyor iş artık =) Bir de böyle bir şey yapılacaksa aslında rölantide 10dk çalıştırmak yerine 5-10dk sürmek, açık bir yola çıkıp mutlaka 6. vitese atıp şanzımanın da fır fır dönmesini sağlamak en güzel temizlik olur, ama gerçekten gerek olduğundan değil, safi obsesiflik =)
Yağ değişimi konusu da geçmişken, yağ filtresini allah belasını versin istermişçesine sıkmayın. Tork anahtarı yoksa, elinizde sıkabildiğiniz kadar sıkın kafi. Hemen hemen her motorda 13-15nm arası bir değer gerekiyor zaten, o da elle sağlanabilir.