Sevgili İlker bey, madem böyle bir konu açtınız, çok yönlü olarak değinmek isterim.
Öncelik ile motosiklet sezonu diye bir şey olmadığı konusunda hemfikiriz,sezon diye tabir edilen de sizin dediğiniz gibi,havaların ısınmasıdır, ve bunu '' Yaz Sezonu '' olarak nitelendirebiliriz. Diğer taraftan motosiklet kullanmanın ana başlık olarak iki farklı amacı vardır. Birincisi ulaşım, bir diğeri de hobidir. Ben 20 yılı aşkın süredir bu işten keyif aldığım için kullanıyorum. Ama bir dönem, tamamen ulaşım aracı olarak da kullanmak zorunda kaldım, ve bu süre 3 yıl gibi bir zamandı. Bu süre zarfında bütün mevsimlerde motosiklet kullandım, çünkü o dönem arabamı satmıştım ve kullamak zorundaydım.
Burada motosikleti neden kullandığınız noktası ön plana çıkıyor, ve ne kadar mecbur olduğunuz. Kış aylarında olumsuz hava koşulları hakim olduğundan maalesef motosiklet kullanmak bahar, yaz, ve son bahar aylarındaki gibi keyifli, ve kolay olmayabiliyor. ( Kışın motosiklet kullanılmaz demek değil bu cümleler.) Bu satırları 3 yıl kışın motosiklet kullanmış birisi olarak yazıyorum, halime acıyan insanlar vardı, oğlum bu ne hal? yapma etme diye öğüt veren. Bir çok zorluğu ve tehlikesi var.
Soğuk hava. (Her ne kadar sıkı giyinirseniz giyinin, hava 3-5 derecenin altına indiğinde normal insanlar sokakta yürümekte güçlük çekerken siz motosikletiniz ile bir yerden bir yere gitmeye çalışıyorsunuz. Ve soğuk havanın etkisi ile bütün refleksleriniz zayıflamış, beyniniz sürekli üşüdüğünüzü düşünüyor, ve trafiktesiniz.)
Islak kaygan zemin (Ülkemiz şartlarında kuru havada kayıp düştüğümüz kaymak gibi asfaltımızda, ıslak zeminde gitmek kaza riskini otomatik olarak x2 olarak artırmaktadır.
Trafikten bunalmış dikkatsiz sürücüler (Bu her zaman var, ama camları buğulanmış, içinde 6 kişinin oksijen yaktığı bir arabadaki görüş oranı yaz ile mukayese bile kabul etmez.
Soğuk,Yağışlı ve aynı zamanda düşük görüşe sahip,vizörün arkasından kadranı okumaya bile izin vermeyen yağmurlu bir hava (Kombo) aslına bakarsanız bu bütün kış etkenlerini bir anda size yaşatan ve en sıkıntılı durum. Bu durum ile başa çıkmak gerçekten oldukça güçtür. İmkansız değil, ama oldukça güçtür.
Eğer bu işi aşk olarak nitelendirir ve kışın binmeyenler gerçek motosiklet sevdalıları değil dersek, bu doğru bir yaklaşım olmaz kanımca. Ben bu aşkı bir sonraki yaz keyif ile yaşamayı tercih ettiğim için, ilişkide istenmeyen kişi olmayı hak etmiyorum diye düşünüyorum? Ben diyorum ama, kışın motosikleti ön planda yaşamayan insanları kast ediyorum. Ben hava kuru olduğu sürece motosikletim ile ilgilenmeyi, ufak da olsa biraz sürmeyi her daim isteyen birisiyim. Ama zorlu şartlarda işime gücüme, ve hafta sonu arkadaşım ile bir yerlere gideceğimde arabayı tercih ediyorum, bu da imkan ve zorunluluk meselesine değinen bir durum. Allah herkesin gönlüne göre istediğini nasip etsin inşallah. Temel olarak kışın ağır şartlarda motosiklet kullanmak, şartlar zorunlu olmadığı sürece tercih edilen bir durum olmuyor, ama kışın ara ara binen insanlara, veya binmeyen insanlara işte efendim onlar gerçekten motosiklete aşık değiller de demek olmuyor. Sıcak havalarda gördüğünüz motosiklet sürücüsünün %10'unu kışın görmeniz ihtimal dahilindedir. Eğer durum sizin dediğiniz gibi olsaydı, bu motosiklete binenlerin %90'ı gerçekten motosiklet aşkı ile binmiyor olurdu. Kendi tarafımdan bakacak olursak 20 senedir bu motosiklete devam ediyor olmazdım, eğer gerçekten sevmeseydim.. Olaya kendimi de katarak yorum yapıyorum, yanlış anlaşılma olmasın. Bir diğer konu da uygun motosiklet.. Şimdi bir yarış motosikletini alıp kışın ortasında yağmurda çamurda hadi bi gazlayalım demek pek akıllıca bir hareket olmayabilir..
Naçizane kendi düşüncelerimdir.