motor neden tekler???

Arkadaşlar motor kalkarken yada bellı bı sure gaz verip gaz kestiğimde motor freni ortadan kalktığında bosda giderken tekrar gaz werdıgımde sirkeliyo we sonra bırden ani ılerı atıyo hafıfden kendını.. bunu nedenını belkı basıt olabılır ama benım motorun yuruyen aksamından paratikde pek bılgım olmadıgından soruyorum cunku bu olay bnı cok rahatsız edıyo surerken..
Yardımcı olan arkadaslara sımdıden tesekkurler..

kavramada (debriyaj) bi sorun olabilir.. tekleme dediğin bu olaymı yoksa yolda giderken başka bi durum oluyormu..bunun dışında karbüratöründede sorun olabilir..

yolda gıderken bı sorun olmuyo yawas gıderken motorun kawramasında tekleme yasıyorum sanırım..bıras suratım warsa bole bı sorun olmuyo genelde..

İyi akşamlar

Hava ayarın biraz fazla açılmış olabilir. Normal şartlarda motor belirli bir devirdeyken gazı kestiğinizde, manifold vakumu en üst düzeylere ulaşır. Buda motorun yakır memesinden fazlaca yakıt emilmesine neden olur. Burada oluşan zengin karışımı dengelemek için hava ayar memesi kullanılır. Tekrar gazı açınca, manifold vakumu anlık olarak sıfır değere yaklaşır. buda yakıt emilmemesi anlamını ortaya koyar. Eğer hava ayarınız çok fazla açılmışsa, gaz kesmelerde motor oluşan vakumla benzin yerine hava ayar memesinden hava emişi sağlar. Siz gazı aniden verdiğinizde oluşan düşük basınç nedeniyle bir anlık motor yakıtsız kalır ve teklem yaşar. Birinci öneri hava ayarının kontrol edilmesidir. Birçok scooterde bu nedenle kapış pompası görevini üstlenen vakum yardımıyla çalışan ek bir düzenek vardır. Birçok vitesli motorda bu düzeneğin olmayışından dolayı, rölantide ani gaz verdiğinizde motorunuz stop eder veya stop edecekmiş gibi tekler.

Diğer bir arızada ateşlemeden kaynaklanır. Kirlenen buji, yine gaz kesmelerde (yukarıdaki gibi) motora zengin karışım emilmesine neden olur. Siz aniden gaz verdiğinizde motor bu zengin karışımı yakamaz ve tekleme yaşar. Buji kirlenmesinden kaynaklanan bir durum olabilir kontrol edilmelidir.

Motorun otomatik vitesli değil mi?

İyi akşamlar

Hava ayarın biraz fazla açılmış olabilir. Normal şartlarda motor belirli bir devirdeyken gazı kestiğinizde, manifold vakumu en üst düzeylere ulaşır. Buda motorun yakır memesinden fazlaca yakıt emilmesine neden olur. Burada oluşan zengin karışımı dengelemek için hava ayar memesi kullanılır. Tekrar gazı açınca, manifold vakumu anlık olarak sıfır değere yaklaşır. buda yakıt emilmemesi anlamını ortaya koyar. Eğer hava ayarınız çok fazla açılmışsa, gaz kesmelerde motor oluşan vakumla benzin yerine hava ayar memesinden hava emişi sağlar. Siz gazı aniden verdiğinizde oluşan düşük basınç nedeniyle bir anlık motor yakıtsız kalır ve teklem yaşar. Birinci öneri hava ayarının kontrol edilmesidir. Birçok scooterde bu nedenle kapış pompası görevini üstlenen vakum yardımıyla çalışan ek bir düzenek vardır. Birçok vitesli motorda bu düzeneğin olmayışından dolayı, rölantide ani gaz verdiğinizde motorunuz stop eder veya stop edecekmiş gibi tekler.

Diğer bir arızada ateşlemeden kaynaklanır. Kirlenen buji, yine gaz kesmelerde (yukarıdaki gibi) motora zengin karışım emilmesine neden olur. Siz aniden gaz verdiğinizde motor bu zengin karışımı yakamaz ve tekleme yaşar. Buji kirlenmesinden kaynaklanan bir durum olabilir kontrol edilmelidir.

Motorun otomatik vitesli değil mi?

cok tesekkurler werdıın bılgıler ıcın.. scooter bnım motor otomatık yani bujının degısmesıne gerek yoktur yani temızlense olur dıosun cunku motor daha 2500Km de..

O konuda birşey diyemeyeceğim. Zira aldığım bujiyi motora taktığımda arızalı olduğunu gördüğüm anda oldu. Ama temizlenmesinde fayda vardır derim. Ancak mutlaka hava ayarına bakılmalı.

O konuda birşey diyemeyeceğim. Zira aldığım bujiyi motora taktığımda arızalı olduğunu gördüğüm anda oldu. Ama temizlenmesinde fayda vardır derim. Ancak mutlaka hava ayarına bakılmalı.

tamam yarın gıdebılırsem sanaiiye hawa ayarınada bujısınede bı baktırayım.. cok saol cok makbule gectı walla paylasdıın bılgıler..:cat:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
niye böylesine garip bir türkceyle "konusuluyor"?

what the fuck is going on?

Bence yanılmıyorsam debrjla alakası var motor teklemeden ote sarsılıyo mu resmen ?

Aynı sorun bende de var, düşük hızlarda özellikle yavaş kalkışlarda yapıyor. İşe gidip gelirken kullandığım için sürekli trafik içerisindeyim, e hal böyle olunca sıkışık trafikte rodeo yapar gibi oluyor insan. Daha önce 2 defa servise götürdüm, varyatör yağlandı vs. ama parça değişimi felan olmadı, bu bakımdan sonra bir süre sorun olmuyor ama ani frenlerin sayısı arttıkça bu sorun başgöstermeye başlıyor tekrar. Bu sorun için her servise gittiğimde 35-40 ytl ücret ödemek istemiyorum artık, yokmudur bunun kesin çaresi? Ayrıca son zamanlarda motorun seside çok çıkmaya başladı bu da bir sorun göstergesi midir acep?

@atlas arka kavrama balataları, yayları ve kampanası kontrol edildi mi? varyatör masura bilyeleri özelliğini kaybetmiş mi. pürüzsüz silindirik mi? aynı zamanda bilyelerin yerleştirildiği kanallar temiz ve bilyelerin hareketine engel olacak bir şey var mı?

@atlas arka kavrama balataları, yayları ve kampanası kontrol edildi mi? varyatör masura bilyeleri özelliğini kaybetmiş mi. pürüzsüz silindirik mi? aynı zamanda bilyelerin yerleştirildiği kanallar temiz ve bilyelerin hareketine engel olacak bir şey var mı?

Teşekkür ederim Tuğrul, güzel sorular sormuşsun, lakin ben bu soruları aynen servisime ileteyim çünkü o dediklerini bilmemin imkanı yok :p
Eğer sorun bunlarla ilgili ise bi dahaki gidişimde konuyla daha derinden ilgilenilmesini sağlayabilirim ama bu dediğiniz şeyler bozulmuşsa yada aşınmışsa yenisiyle değiştirmek çok pahalı mıdır? Bu sorunu kökten çözmenin bir yolu var mıdır? Gerçi servisim parça değişimi gerek olsaydı söylerdi ama bellimi olur belki dalgın dönemine denk gelmişimdir. Sizlerden bu bilgileri almak büyük bir nimet benim için teşekkür ederim, Allah hepinizden razı olsun.

Kenan

Arkadaşlar motor kalkarken yada bellı bı sure gaz verip gaz kestiğimde motor freni ortadan kalktığında bosda giderken tekrar gaz werdıgımde sirkeliyo we sonra bırden ani ılerı atıyo hafıfden kendını.. bunu nedenını belkı basıt olabılır ama benım motorun yuruyen aksamından paratikde pek bılgım olmadıgından soruyorum cunku bu olay bnı cok rahatsız edıyo surerken..
Yardımcı olan arkadaslara sımdıden tesekkurler..

Bende şöyle birşey oluyor (bildiğim kadarıyla bütün scooterlerde aynıdır).motor giderken gazı kestiğimde motor 20 km'nin altına düştümü şanzuman kendini boşa alıyor.ve hızım motor boşta giderken 20 km civarlarında veya üstüne çıkmışsa,gaz verdiğimde motor önce kendini bayağı bir kasarak vitese geçiyor ve hemen sonrası rahatlıyor.buda normal birşey.eğer bahsettiğin sirkeleme buysa gayet normal birşey.her scooter da olan birşey bildiğim kadarıyla.ben o yüzden scooter ımın şanzumanı boşa almamasına özen gösteriyorum seyir halindeyken.eğer yanlış biliyorsam bilgili arkadaşlar yanlışımı düzeltsin.saygılar...

karbüratör olabilir... bujilerden olabilir.. karbüratörde sorun varsa bujilerin de boulmuş olma ihtimali olabilir.. karbüratörde kullandığın benzinden olabilir..
eğer sen gazı yükleyip sona aniden bırakıyorsan bu da olbilir.. herşey olabilir... servise götür bir göster bakalım olan neymiş söylerler..

kardeş senin motorunun tekleme dediğin olayı bende yaşıyorum ama ben sebebini biliyorum!

sebep motoru ısıtmadan (zaten öyle bir alışkanlığım yok nede olsa çinli pat stop eder:) ) yola çıkıp 80 km hızı geçmem.Yani motor soğukken aniden hızlandığınızda gazı bırakıp tekrar gaz verdiğinizde motor tekler belkide seninkide böyledir? Bu her motorda olan birşeydir.şehir içinde pek başıma gelmedi ama uzun yolda oluyor motor ısınana kadar.

bu olay bendede oluyor eğer aynısıysa gazıkesince otomatik vites olduğundan vites küçülüyor birdende gaza yüklenince motorda böyle bir atılma oluyor (bence)

belirli bir tork (dönme gücü) altına düşünce ön varyatör boşa çekiyor.gaza basınca yeniden kavramaya başladığı için tekleme gibi hareket yapar. normaldir. yokuş inerken daha çok olur. sürekli bu şekilde yaptırmak kayışın ömrünü azaltır
[ek] ayrıca motorda kompresyona bindiği için motor elemanlarında da zarar verebilir [/ek]

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
TuğrulÖzbek;697547' Alıntı:
belirli bir tork (dönme gücü) altına düşünce ön varyatör boşa çekiyor.gaza basınca yeniden kavramaya başladığı için tekleme gibi hareket yapar. normaldir.

dogru ya, sizin aletlerde otomatik sanzuman vardi ...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar