Motor Ne Zaman Çok Yakmaya Başlar

motoru devirli kullandığımızda çok yaktığı bilimsel bir gerçek. bu yakıt hava karışımının tam yanamamasından,havanın tam alınamamasından gibi birçok nedene bağlı.[/COLOR]

peki motor çok yakmaya en fazla tork devrinden mi en fazla güç devrinden mi sonra mı başlar? yada başka devirlerde mi? başka koşullarda mı?[/COLOR]

(uygun yük ve hava koşullarında düz yolda. tüm ayarları tam olan motor)[/COLOR]

Son düzenleme:
güç üretmesi için devir açman gerekiyor, devire ne kadar yüklenirsen benzini ona göre çeker

öylede. performans/tüketim oranının hızla küçülmeye başladığı bi kırılma noktası vardır elbet değil mi? öğrenmek istediğim bu

motor devirlendikçe sürtünme de zaten çok fazla artar
ayrıca o kadar hızda yanma reaksiyonu ve havanın tam girememesi gibi nedenlerle yüksek devirde çok yaktığı bir gerçektir
her aracın torku 1000devirden sonra yüzde 90 ına ulaşır ve son kalan yüzde 100 lük maximum tork kiminde 3000 kiminde 5000 kiminde ise 9000 devirlerde gelir ama bu demek değildir ki tork yüzde 100 iken motor az yakar

diyelim ki motor 9000 devirde max tork üretiyor sen de tuttun 5. viteste bu devirde 150 ile gidiyorsun e ozaman en az tüketim gerçekleşmez haliyle önden rüzgar vurur ve bu yük tüketimi haliyle arttırır

kısaca en az yakıtı motor son viteste iken gazı yiyebildiği en düşük devirde yakar

Hava filtren tıkandığında,bujin ömrünü doldurup zayıf ateşleme yapınca, motor yağın evsafını kaybedince ve en önemlisi de ağır yüklü ve gazladığın zamanlar itt gibi yakar...

illaki var kısaca şöyle anlaşılabilir devir göstergesinin orta bölümü veya da bence daha etkili olanı motorun sesini dinlemelisin motorun az gazla sabit bi hızda kendini muhafaza ettiği kullanım şekli en ekonomik sürüştür...

illaki var kısaca şöyle anlaşılabilir devir göstergesinin orta bölümü veya da bence daha etkili olanı motorun sesini dinlemelisin motorun az gazla sabit bi hızda kendini muhafaza ettiği kullanım şekli en ekonomik sürüştür...
evet aynısını yazmaya çalışmıştım bende
o noktaya kırılma noktası dersek ondan sonraki her devir artışı yakıt tüketimi giderek artacaktır sondevre kadar

bi de boş viteste olduğu yerde son gaz vermekle
1. vitesten 2 ye geçmeden hep birinci viteste son gaz vererek gitmek te tüketimin tavan yaptığı noktadır:queen::queen::queen:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Yakıt tüketimi Tork-Devir eğrisi ile direk ilgilidir , teorik olarak max. tork devrinin motosiklet için 1000 d/d fazlası en ekonomik devir olur. Yük de hesaba katılmış olsa(bayır,pürüzlü asfalt,artçı vs) max. tork devrinin 1500-2000d/d fazlası en ekonomik devir olur. Sürüş koşularına göre kolu ayarlamak, örneğin bayır aşağı gazı kesmek vs. ekonomik kullanıma girer onlarla ilgisi yok.

uzun yolda son viteste max tork devrinin 1000 altında seyretmek sakıncalımı motor için veya yakıt için. 5120 iken 4120 mesela

maksimum güç üreten devirden daha yüksek devirde aynı vitesle gitmek yerine bir üst viteste daha düşük devirde gitmek daha az yakıt sarfetmenizi sağlar

misal
maksimum güçü 8500 devirde alıyorsunuz
3. viteste 9000 devirden fazla devirle gideceğinize 4. devirde 6000 devirle gidebilirsiniz

uzun yol az tüketmek istiyorsanız. aniden vites yükseltilmemeli. yani yavaş yavaş normal hızda hızlanmalı. böylece 1-2-3 diye yukarı çıkılmalı...
sanırım öyle bişeydi :)

arkadaşlar aşağıda rastgele bri motorun güç tork eğrisi var
bu örnek üzerinden konuşacak oulursak eğer

5750 devirden sonra motor artan devir başına daha az güç üretecek

ve aynı grafikte görüyoruz ki maksimum tork 4500 devirde
yani motor 4500 devire kadar çok seri bir şekilde devirlenecek ondan sorna daha yavaş devir artmaya devam edecek 5750 devirden sonra ise devir artışı oldukça yavaşlayacak

ben olsam vites değiştirmeleri maksimum değerlerin 500 devir üstünde yaparım yani
5000 - 6250 devirler arasında
tabii ki bu bu mootr için geçerli

kendi motorunuzun grafiğine bakmak lazım

ozan_Bursa bu motor,çok iyi bir motor ,grafiğinden belli :) tork devri banda optimum yayılmış,neredeyse max tork ile max güç aynı,tam ekonomi için düşünülmüş bir motor. dediğin mantıklı vites değişimi max. güçte yapılırsa ekonomik bir sürüş sağlanabilir.

.................... ................... ...................

motoru devirli kullandığımızda çok yaktığı bilimsel bir gerçek. bu yakıt hava karışımının tam yanamamasından,havanın tam alınamamasından gibi birçok nedene bağlı.[/COLOR]

peki motor çok yakmaya en fazla tork devrinden mi en fazla güç devrinden mi sonra mı başlar? yada başka devirlerde mi? başka koşullarda mı?[/COLOR]

(uygun yük ve hava koşullarında düz yolda. tüm ayarları tam olan motor)[/COLOR]

bahsettiğin motorun performans eğrilerini bulabilirsen yorumlayabiliriz.

Son düzenleme:
benimki genel bir soru , her motosiklet için yakıt tüketimi/performansın hızla yükseldiği nokta.

benim motorumda max tork 5120 max güç 7120

o zaman Solmyr senin yerinde olsam hem seri olsun hem de bu seriliğe göre mümkün mertebe en az yakıtı tüketsin istersem 5600-7600 arasında değiştiririm
tabii ki bu seri ve bu seriliğe rağmen düşük yakıt tüketimi için

ama eğer ki az yaksın istersem mümkün mertebe düşük devirde ve yavaş yavaş hızlanacak şekilde kullanırım ve bayır aşağı giderken gazı tamamen kapatırım

katılıyorum bencede hava filitresi yapabilir..

arkadaşlar motorum çok yakmıyo. tam anlatamamışım. tüm ayarları bakımları tam olan motorda yakıt tüketiminin arttığı devirlerin tork ve güç devirlerine durumunu soruyorum.

mesela ben şehir dışında 193cclik - 5120 max tork değeri olan motorumla 5500 - 6000 devirde seyrederek 2.72lt yaktım. bu değer kesin. 3 defa ölçtüm bakımları tam.

arkadaşlar motorum çok yakmıyo. tam anlatamamışım. tüm ayarları bakımları tam olan motorda yakıt tüketiminin arttığı devirlerin tork ve güç devirlerine durumunu soruyorum.

mesela ben şehir dışında 193cclik - 5120 max tork değeri olan motorumla 5500 - 6000 devirde seyrederek 2.72lt yaktım. bu değer kesin. 3 defa ölçtüm bakımları tam.

aslında tam olarak anlattın
hangi devirden sonra yaktığının karşılığını daha az almaya başlarız demişsin
de arkadaşın gözünden kaçmış

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar