Üreticini dediğiniyapın. Kullanım kılavuzuna bakın. Bir kaç örmek.
Yamaha kılavuzundan:
Motor Alıştırma (rodaj) dönemi İlk 1600 km (1000 mil) yeni motorun performansı ve ömrü için en önemli dönemdir. Bu nedenle aşağıdaki önerileri okumalı ve göz önünde bulundurmalısınız. Motor daha çok yeni olduğundan ilk 1.600 km’de aşırı zorlanmamalıdır. Bu evrede motorun parçaları sürtünme nedeniyle çapaklardan arınır ve çalışma boşlukları bir düzene girer. Bu dönemde aşırı devirden, uzun süreli tam gazla sürüşten ve motorun aşırı ısınmasına neden olan durumlardan kaçınılmalıdır.
0 -1.000 km 1/3 gaz kolu açıklığından daha yüksek süratlerden kaçının. DİKKAT: 1. 000 km sürüş sonrasında motor yağı değiştirilmeli ve yağ filtresi temizlenmelidir.
1000–1600 km (600–1000 mil) 1/2 gaz kolu açıklığından daha yüksek süratlerden kaçının.
suzuki kılavuzundan:
RODAJ VE SÜRÜŞ ÖNCESİ KONTROL
Girişte yeni Suzuki'nizden maksimum ömür ve performans elde etmenizde düzgün rodajın ne denli önemli olduğu açıklanmaktadır. Aşağıda bulunan ana hatlar uygun rodaj prosedürlerini açıklamaktadır.
MAKSİMUM GAZ VERME ÖNERİSİ Aşağıdaki tablo rodaj sırasında maksimum gaz verme önerisini göstermektedir.
İlk 800 km: (500 mil)
1/2 gazdan daha az
1600 km'ye kadar (1000 mil)
3/4 gazdan daha az
MOTOR DEVRİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ Motor devri sabit bir devir düzeyinde tutulmamalı, değiştirilmelidir. Bu durum, parçaların basınç ile “yüklenmesine” ve daha sonra yükün tahliye edilmesine neden olacak ve parçaların soğumasını sağlayacaktır. Bu işlem, parçaların eşlenmesi ve alışması sürecine katkıda bulunacaktır. Bu eşleme işlemini gerçekleştirebilmek için, motor parçalarına bir miktar basınç uygulamak gereklidir. Buna karşılık, motor üzerine aşırı basınç uygulamayınız.
YENİ LASTİKLERİN ALIŞTIRILMASI Maksimum performans elde edebilmek için yeni lastikler de aynı motordaki gibi, düzenli bir alıştırma gerektirmektedir. Maksimum performansa ulaşmaya çalışmadan önce ilk 160 kilometrede (100 mil) viraj alma eğim açınızı kademeli olarak arttırarak lastik yüzeyini aşındırınız. İlk 160 kilometrede (100 mil) ani hızlanma, ani viraj ve ani frenlerden kaçınınız.
UYARI Lastiklerde alıştırma yapılmaması lastiklerin patinaj yapmasına ve kontrol kaybına neden olacaktır.
Yeni lastiklerle sürüş sırasında daha fazla dikkat etmelisiniz. Bu bölümde tarif edildiği şekilde lastiklerde düzenli bir alıştırma yapınız ve ilk 160 kilometrede (100 mil) ani hızlanma, ani viraj ve ani frenlerden kaçınınız.
SÜREKLİ DÜŞÜK DEVİRDE SÜRÜŞTEN KAÇININIZ Motorun sabit düşük devirde (hafif yük) çalıştırılması parçaların perdahlanmasına ve yerine oturmamasına neden olabilir. Motorun, maksimum sınırları aşmadan serbestçe devir almasına izin veriniz. Ancak, ilk 1600 km (1000 mil) boyunca tam gaz uygulamayınız.