ben hemen cevap vereyim..
simdi bakin japonun elindeki son model cep telefonuna
telefondan kamera ile karsidakini gorerek konusuyor,
cep telefonundan televizyon seyrediyor.. cep telefonundan internete baglayip
ofisteki islerine bakiyor.. atiyorum tr 'ye boyle bir hizmet gelse 2000 YTL olur..
o cep telefonu ile ayni agirlikta altin parcasini getirseniz fiyati 1000 YTL olur.
eger 1950 de yasiyor olsa idik hakli idiniz. ama artik insan beyni ile kafasi ile para kazaniyor.
o 1000$ 'lik kasi yapan firmanin AR-GE (Arastirma Gelistirme) faaliyetlerine ne kadar para harcadigini biliyormusunuz..
otomobildeki kaza testi icin konusayim. kullanilan kuklalarin bir tanesi (crash test dummies)
50 - 100 bin USD arasinda degisiyor. e arabanin fiyatini da bu belirliyor. icinde ne kullanildigi degil yalnizca.
ornegin ferrari'nin bir arabasi F240 mi ne. 500k USD diyelim.. arabayi som altindan yapsan bu fiyat olmaz. ama adam demire bildiginiz metal 'e deger katiyor..
ferrai fabrikasinda isciler kesinlikle tatil gunleri calismiyor. gunde 6 saat calisiyor.
cok yuksek maas aliyor. imkanlari harika.. maliyeti bunlarda arttiriyor. ordaki iscinin el emegi.
simdi sen diyosun ki kurayim atolyeyi ayni kaski yapayim. nasil yapacaksin anlat bana ?
AR-GE yapmazsan taklitci olursun, patent yasalari ile iki dakkada dukkanini kapatirlar.
AR-GE yapmaz adamlarin buluslarindan lisans alirsan hayvan gibi maliyeti olur, disa bagimli olursun + adamlarin arge masraflarini ustlenirsin gene kaski ucuza uretemezsin.
AR-GE yapayim, guzel buluslar yapayim patent alayim adam gibi bir kask yapip turk milletine armagan edeyim diyorsan elini operim. gene yapacagin kask 100 YTL altinda hic bir sekilde olamaz ki ayni kaliteyi tutturmakta zor. 50 yil kask uretip ondan sonra ancak biseyler basarabilirsin.
umarim anlatabilmisimdir.
bu arada bir patent burosunda calisiyorum; kaskla ilgili buluslari olanlara degerlendirmelerinde yardimci olurum