Motor hararet yaptığında nasıl davranmalı

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Evet bahadinki arkadaş, doğrusunu amprik olarak bulmuşsun zaten. Yeni tip hava soğutmalılar ise iyice hararete kalkmadan sıkıştırma falan yapmıyorlar, biraz önceden anlamak kolay olmuyor. Jawa lar kendini hemen belli ediyor çok şükür.

evet abıcım cok şükür cavam bellı edıo....
canım benım yerım senı cavammmm:p

heheheh, benim Jawa ile bir maceram var kiii.
Samimi olduğum bir bayan turist Kaş' da motor kiralayalım mı dedi. onun İsviçrede ki motoru kle 125 mi ne. Aynısını bulduk, kiraladık, ben ara ara motor kalmamış koca Kaş da:queen: Komşu Kasap ın Java 350 var. rica ettik ve fahiş fiyata kiraladım. ertesi sabah erkenden yola çıktık. yeşil göl denen bir krater gölüne gideceğiz yaklaşık 80 km. yolda kız bastırıp uçuyor:silent: Ben ne kadar son gaz etsem yetişemiyorum, bir de yorulduğum işin cabası. En sonunda, yoldan çıkıp, hep yokuş yukarıyız ama, göle tırmanmaya başladık toprak yoldan. Yaz yağmuru bastırdı ve javayı kontrol etmek zorlaştı. Kızın motor 105 Kg, enduro-cross, önümden uçuyor. En sonunda keskin bir virajda motor kakıldı ben de çamura yanlamasına kakıldım:queen: kız korkudan vazgeçti çıkmaya tepeye. halbuki 500 metre yolumuz kaldı kalmadı. Kız vazgeçti ve Nuh bile demiyor :mrgreen: Döndük geri. Dönüş yolunu da öğrendiğinden bastırdı gitti. Ben otele vardığımda kız akşam yemeğine oturmuştu duş falan alıp. :queen: Gerisini yazmaya bile gerek yok. Ben teşekkür edip motoru verdim geri.

Forumdan Uzaklaştırıldı
abı sen o kızı motoruyla beraber bana gönder....
ben ona cavanın gucunu gösterırım....:bounce:
yanı abı 350 cavayla o kötu crossa yetısememısınya.....:farao:

hanı sende az değilmişşin abı ya....senı senıııııı....

Eskiden böyle hatalar yapmışlığım vardır:mrgreen::mrgreen:
(yingen okur deyi temkinli...:queen::queen:)

hararet yaptırmamak en iyisidir. :cat:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Eskiden böyle hatalar yapmışlığım vardır:mrgreen::mrgreen:
(yingen okur deyi temkinli...:queen::queen:)

hararet yaptırmamak en iyisidir. :cat:

haaaa...caktırmayalım ozman abı.....evet hararet yaptırmayalım....:p

::asker:: ::asker::
::asker:: ::asker::

Son düzenleme:
Öncelikle motorun soğutma tipi önemlidir. su soğutmalı da farklı hava soğutmalıda farklı metotlar uygulanabilir.

Motor Devrini Yükseltmek dediğimiz şehir efsanesinin çıkışı araba motorlarının radyatörlerinin, kayış kasnak donanımı ile hareket alan pervane ile soğutulduğu konvansiyonel sistemden kaynaklanmaktadır. Doğrudur da. Bu motorlarda soğutma suyu sıcaklığı arttığında aracın hızını iyice yükseltip (Hatta yokuş aşağı olursa daha iyidir) boş vitese atmak, ve gaz basarak devrini boş viteste iken artırmak gerekir. Bu radyatörü soğutan pervanenin çok hızlı dönerek radyatöre bol miktarda soğutucu hava vermesini sağlar. Aynı zamanda bu, eski motorların devir daim suyunun basıncını ayarlayan bir redyusin valf bulunmadığından, soğutma suyu basıncının ve dolayısı ile devri daimin hızlı olmasını sağlar. Bol soğutma havası (Radyatöre...) ve bol ve hızlı soğutma suyu (motora) girdiğinde sistem hızla soğuyacaktır. Boşa aldığımız içinde yanma azalacak, ortaya çıkan ısı da buna bağlı olarak azalacaktır.

motosikletlerde ise, su soğutma varsa: Mümkünse motoru hızlandırıp boşa almalı, yavaşlayana kadar rolenti devrinde ilerlemeli ve önden çarpan havanın radyatörü soğutmasını beklemelisiniz. Bu hareketi üst üste yaptığınızda Isı düşecektir. ancak motor harareti genelde sıcak havada, yavaş trafikte veya yokuş yukarı yükseldiğinden bu tarz bir çaba gösterilemeyecektir. Eğer elektrikli soğutma fanı varsa, kenara çekip, motoru rolentide tutarak soğumayı beklemeliyiz. Radyatörün üstüne (İçine asla değil) soğuk su atmak çok etkili olacaktır. Sonuçta radyatörler 100 dereceden sıcak olmayacağı için atacağınız su hiçbir zarar vermeyecektir (dikkat fan motorunu ıslatıp yakmayınız).
Eğer motor hava soğutmalı ise işimiz biraz daha zordur. Hararet yaptığını kolayca herkes anlayamaz. Taaa ki bacaklarımıza kızgın radyasyonu vurana kadar. Bu durumda da işin tehlikesi motorun AŞIRI ısınmış olması ihtimalidir. Çünki aşırı sıcakken stop ettiğimizde segmanlar ve gömlekler birbirine kaynayabileceği gibi, kızgınlaşarak incelmiş yağ yüzünden stop etmiş motorun yatakları krank şafta yapışacak-saracaktır. Şanslı isek, yokuş aşağı boşa alarak hava ile soğumasını sağlamalı ısı biraz olsun düştüğünde stop ederek beklemeyi tercih etmeliyiz. sadece bu yüzden bile hava soğutmalı motorlar geniş klerenslerde çalışabilecek biçimde yapılırlar. Fazla sıcaklarda genleşen segmanlar sıkmasın diye. Hava soğutmalı motorların diğerlerine göre biraz olsun verimsiz çalışmasının sebeplerinden de biridir aslında.
Sonuç olarak, motor gücünü azaltmak, mümkünse karşıdan gelen soğutma havasını çoğaltmak, stop etmemek temel ilkemiz olmalıdır.
(Özellikle radyatörün dışına serin su püskürtmek çokk etkilidir.)

Umarım faydalı olur.
herkese kazasız belasız sürüşler dilerim.

sevgili arkadaşlar, herkese kazasız belasız sürüşler dilerim öncelikle.
CBF 150 hakkında ben de birşeyler yazayım dedim. Paramı denklettirdiğimde Beat imi satıp ben de alacağım. arkadaşım Gökhan, benim beati almamla beraber merak saldı motosiklete. Bana sordu ve özelliklerini araştırıp yeni model olan CBF 150 yi tavsiye ettim. Benim gibi para sıkıntısı olmadığından gitti aldı. Honda da sürüş eğitimi ve ileri sürüş eğitimlerini aldı ve iyi bir motorcu oldu. Ben çok kullandım motorunu beğenerek, Konuşmalarımız sonucu o da çok memnun olduğunu söyledi. sürüşü çok yumuşak-sessiz, çok atak olmamasına karşın tatminkar tork değeri yeterli keyfi veriyor. Kontrolü çok iyi özellikle yol tutuşu, büyük bir motor gibi durmasına rağmen trafikte aralardan rahat geçiyor hep karşılaştırıldığı ybr 125 den asla farklı değil. Evet 2 litreden azıcık fazla yakıyor ama biz hep son gaz kullandığımızdan olabilirmi :)) Motor şu anda 8000 km de, sürat olarak 130 u düz yolda tek başıma gördüm, iki kişi ile 120 rahat gidiyor. Malzeme kalitesi iyi, sonuçta firmalar mümkün oldukça ucuza kaçıyorlar ama fena değil yani. Jigle sol elciğe alınmış çok işe yarıyor ama çok çabuk boşluk yapıyor teli, değiştirmek zorunda kaldık. Aynı benim Beat gibi rolentide far lambalarının az yanması sorunu var, illa deviri yükseltmek gerekiyor, ancak bunun bir sebebi var, motor akü sorunu yaşamıyor hiç, olsa dahi aküye ihtiyaç duymadan ayak marşı ile çalışabiliyor. Şu zamana kadar bizde oluşturduğu izlenim asla arıza yapmayacak gibi görünüyor. Ben aynı zamanda Makine Mühendisi olduğumdan, elimiz deydikçe orasını burasını söküp kontrol ediyoruz hafta sonları özellikle. Hele servis bakımını ihmal etmeyen birinin bu motoru eskitebilmesi zor gibi :))
Sonuç olarak:
1)Fiyatı çok uygun-duuu o zaman, karşılığını fazlasıyla veriyor.
2)Yakıt tüketimi çok çok iyi, ekonomik
3)sessiz, titreşimsiz, yüksek devirlerde dahi çıkın uyuşmuyor.
4)Rodajı çabuk oluyor, 1000 km den sonra ciddi performans artışı oluyor.
5)sağlam, güçlü yapısı ile senelerce kullanılabilecek bir motor.
6)Özellikle motor zevkini yeterince veriyor, bu yüzden gökhan zati satacak ve 500 lük bir hondaya geçecek, yani hiç motor bilmeyen birini bile bu işe aşık edecek kadar etkili bir makine. Heveslenmeyin, ben alacağım :))
7)Frenlemesi iyi, özellikle ayak freni pedalı rahat pozisyonda. yormuyor trafikte bilekleri.
8)Çanta takılması halinde çirkin durmuyor, yan koruma demirleri takılabiliyor, gerçi bizim düşme niyetimiz olmadığından takmadık :)))
9)Kontak anahtarı arıza yaptı, değiştirildi, biz hırsız işi sandık değilmiş. Ancak servisin başvurumuza tepkisi ilginçti ''Yok abi siz takamamışsınızdır, anahtar arıza yapmaz Honda da'' dediler. Sonuçta yapmıştı ve servis, Hırsızlık teşebbüsü hariç, bunun tarihlerinde ilk olduğunu söyledi:))
10) İyi bir motor, ne istediğini bilenler için gözü kapalı alınabilir.

Saygı ve sevgilerimle

mehendis begggg...bi yazınızda cıbıf 150 için ayak marşı ambiansından bahsettiniz...Çine gittinizde ordaki modellerdemi var acaba...bu ayak marşı nirde ...bizde öğrenelim...:pgemicileri aramıza almayalım beyler...bunlar gemi moturcusu...:p

La olm samanlıkta iğne aratma şindi, nerede ne dimişiz söyle oraya bakalım. haldur huldur yazarkene olur hata ama:silent::silent:

Cumartesi D&B de 500 bakımındayım, gelmezsen denizciforesight' in alt bagajına sığdırarım seni o na göre:queen:

La olm samanlıkta iğne aratma şindi, nerede ne dimişiz söyle oraya bakalım. haldur huldur yazarkene olur hata ama:silent::silent:

Cumartesi D&B de 500 bakımındayım, gelmezsen denizciforesight' in alt bagajına sığdırarım seni o na göre:queen:

http://www.motosiklet.net/forum/tes...f-150-yi-bizzat-kendim-denedim-[test]-15.html

efendiii efendiii bize topik goydurma buraya...:pbak eralp kardeşim bile sana mesaj yazmış valla helal olsun...genelde pek takip etmez...:p

http://www.motosiklet.net/forum/tes...f-150-yi-bizzat-kendim-denedim-[test]-15.html

ayıptır günahtır efendiii...:pmakinacıyım mühendisim astronotum forklift operatörüyüm diye genc dimağlara gemi zehirini akıtmayınız...alınız geminizi okyanuslara açılınız...uzaklara gidiniz...biz karacıyız efendii...:p

evet ayak marşı belgesi delili ispatı istiyorum hemen şincik...:bounce:

Cumartesi 5.30 da D&B moturda olacağımdır...teşriflerim beklenir...:pgeleceğimdir...saygı ve sevgiler..artıkın size kötü davranacağım...sitedeki karizmamı popülaritemi kaptırmam efendiii...:cherry:

Şimdi annadım yav. aynı zamanda arıza yapan birbirinden farklı 2 motorla ilgilenmek iyi bişi değilmiş:pale::pale: Ben olsam koyardım bir ayak marşı:) ben astronot tum ama, aya gitmeme engel oldu Neil:p
Belge gonuşunca tabi bize ancak susmak düşer:pale: Bulamadıydım yazdığın-belirttiğin o yeri:pale:
hatamız için özür dilerim, yanlış bilgilendirme olmasın:cat:

eferin yavrım...bidaha olmasın mehendisss beggg...forsayta pinince havalandınız biraz...havanızıı alalım birazz....:queen:

ben astronot tum ama, aya gitmeme engel oldu Neil:p:pale::cat:

Evet bu olayı ben de duymuştum, bir Türk mühendisi katakulliye getirip yerine gitmiş Neil hibinosu hatta o Türk mühendisin hazırladığı "benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım" veciz sözünü de çalmış ki bu kadar da olmaz be kardeşim dedirtiyor insana, nerede astronot kardeşliği, hayır öteki kozmonot olsa bi yere kadar anlaşılabilir belki, ne biliyim :queen:

Ne havası, oskijen bile bırakmadınız olm:pale:
aplanı üzerine salmanın zamanının geldiğini düşünüyom:)

Ne havası, oskijen bile bırakmadınız olm:pale:
aplanı üzerine salmanın zamanının geldiğini düşünüyom:)

abowww...dimek oksijen alma zamanımız gelmiştir...haydin hayırlısı bakalım...aplam söz konusu olursa pebn Evereste çıkar saf oksijen getiririm kendilerine...:)

sana karbon dioksit...:cherry:

bence radyatör kapağını açıp radyatöre hortumla su doldurmak doğru değil,çünkü hararetin sebebi pistonlardan piston nerde üst kapağın altında,hortumu tutarsan su direk mtor bloğuna etki edecektir ve trink olur çatlak patlak yusyuvarlak olaı olabilir,başıma geldi çünkü ama arabada

walla butun yazıları okudum bı sonuc cıkaramadım yuksek vites düşük devirmi yoksa düşük vites yüksek devirmi?(su soğutmalı için)
iyi bilen biri cevaplasın lütfen

boy

@tkalfaoglu
Bir keresinde babama sormuştum, motor hararet yapınca ne yapmalı diye, "vites küçültüp devri artırmalı" demişti, gelen soğuk benzin motoru soğutur demişti.
Arkadaşlar, seneler geçtikçe bu forumda iddia edilen şeyleri okudukça hayretler içinde kalıyorum. Birçoğunuz da yanlışa onay vermiyor musunuz... Motoru ısıtan sürtünmedir, devir arttıkça da sürtünme artar. Sıvı soğutmalı motorlarda sıcaklığı düşürmenin yolu da sürtünmeyi yani deviri azaltmaktır. En yüksek viteste belli bir süratte giderseniz ve radyatörün hava almasını sağlarsanız, radyatörün soğuttuğu sıvı motor bloğunun içinde dolaşacağından sıcaklık düşecektir. Motoru soğutan bu sıvıdır, benzin değildir. Devri arttırmanız motorun daha da ısınmasına neden olur.

Birşey daha, herkes "su soğutmalı" diyor ancak doğrusu "sıvı soğutmalı" olacak. Birçok motora su değil, kaynama noktası farklı olduğundan antifriz konuyor. Hatta çok devirli ve çok ısınan motorlar için üretilmiş "Engine Ice" denen soğutma sıvıları var. Kaynama noktaları sudan çok daha yüksek.

Son düzenleme:
Motor hararet yapması yanlıs kullanımdan kaynaklanır. Eger sen dogru vıtes ve dogru devır secersen motoru sıkmazsan hararet yapmaz.Yaptı dıyelım bikere radyotor kapagını sıcakken acamazsın cıkan basınclı buhar senı yakar,radyatorun uzerıne su dokersen de bu sefer sıcak metali bırden soguttugunıcın mıkro catlaklar olusur.Hurafelere ınanma eger fan varsa ve daima hararet yapıyosa fan muşurune baktır.Motorunu devırlı kullan zaten 4 zamanlı bı motoru hararet yaptırman zor cok sıkman gerekir bide radyator kanallarını temiz tut antifiriz kullan antifiriz radyotorunun iç kanallarının kireç tutmasını engeller...

bana kalsa sakin davranmak panik yapmamak ve suyun soğmasını beklemek işim acaelese dediyiniz gibi yapmak

Yeni VFR800 motorum diğer racing ler gibi "iyi ısınan" bir motor. Radyatör fanları olmasa yolda bırakacak cinsten yani. Termostatı 85 derecede açılmaya başlıyor ve 95 derecede tam açılmış oluyor.

Isıyı derece olarak gösteriyor, ve şunları fark ettim:

* Yavaş ve dur-kalk larda motor ısınıyor,
* Ancak en çok, hızlı gittikten sonra yavaşlamak gerektiginde ısınıyor,
* Yani devir düşük ise, çok ısınmıyor.
* Uzun yolda radyatör açma ısısına bile gelmiyor (80-83 derecelerde oluyor)
* Hava sıcaklıgına çok duyarlı. Hava 5 derece ısınsın, motor da 5 derece daha sıcak çalışıyor.

Not: Radyatör içine konan su+antifriz karışımının KAYNAMAMASI nın bir sebebi de, basınçlı olması.
Suyun kaynama sıcaklığı, kendisine uygulanan basınca göre değişiyor. Örnek, düdüklü tencelerdeki su 100 derecenin üstünde kaynar. Dağ tepelerinde su 85 derecede kaynayabilir. O yüzden "kapağı açmayın" lafına son derece katılıyorum! Direk haşlanmak çok mümkün.

-turgut

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar