Motor freninde arka lastik neden kayar?

Merhaba,
Kafama takılan bir konuyu paylaşayım dedim. Belki gayet açık ve mantıkî bir açıklaması vardır yine de cehaletimi mazur görerek açıklarsanız sevinirim.
Sorun (um) şu:
_Sürüş esnasında, motor freni ile yavaşlamak istediğimde arka lastik sanki kayıyor (ve dolayısıyla kontrolden çıkmaya meyilli oluyor) gibime geldi..bunu farklı şekilde denedim, yani 4 viteste gittiğimizi düşünelm (75 - 80 km hız ile) (not: motorum çapı büyük değil, hız rakamları bazı kullanıcılara komik gelebilir, idare edin artık:) 3'e aldığımda veya hızı 60 kadar düşürüp 3'e aldığımda arka lastik kayıyor gibi sanki.

Buna sebep ne olabilir? önüne nasıl geçebiliriz? bu konuda aydınlatırsanız, ve motor freni hakkında bilgisi olan arkadaşlar bizi genel olarak konu hakkında bilgilendirirse memnun olurum.

Saygılar...

Mersin İl Temsilcisi
1- motorun devrini birden düşürmeye çalıştığınızda motor kilitliyor, ani yavaşlama sonucunda yük ön tekere biniyor ve hafif olan arka teker kaymaya müsait hale geliyor.
2- lastik özelliği ile sert lastik kullanıyorsanız bu kaymaya destek veriyor
3- her ani yavaşlamada veya durmada arka lastik kayar
çünkü
motor durur vaziyette iken ağırlık %50 olarak ön ve arka tekerdedir. hareket ettiğinizde ağırlık %7o arka, %30 ön tekere ağırlık biner. normal olan da budur zaten. eğer ki aniden yavaşlarsanız, ki genelde virajda yaşanan sorundur bu, ön lastiğe ağırlık binince gidon ağırlaşır ve arka hafifler. yani denge yer değiştirir. arka hafifler ve kayma başlar... olay böyle gelişir. eğer konyrol edemezseniz yan yatarsınız.... tavsiyem, vites düşürüken motorun poziyonu ve devir kontrolünü iyice dikkate almalısınız..
bir de lastiklerin kalite ve sertliğini göz ardı etmemelisiniz. lastiğiniz dişli olabilir ama sertleşmiş ( dot tarihi) geçmiş ise de kayma yapar.

ustalarımdan öğrendiklerim bunlardır :)

Motosikleti
Triumph Tiger 900 GT Pro '24
Viteş düşürmeden önce eğer devir düşük ise bir alt viteste motor bir nevi kilitlenmiş gibi olur ve haliyle arka teker de aynı etkiye maruz kalır. Bu nedenle kızaklama yapar. Vites düşürmeden önceki hızınız yüksek fakat devir iyice düşmüş ise vitesi de düşürmeden önce ara gaz vererek devir yükseltmek arka tekeri kızaklatmamak açısından kolaylık sağlayacaktır.

Ben enazından böyle yapıyorum gerektiği sürece.

Viteş düşürmeden önce eğer devir düşük ise bir alt viteste motor bir nevi kilitlenmiş gibi olur ve haliyle arka teker de aynı etkiye maruz kalır. Bu nedenle kızaklama yapar. Vites düşürmeden önceki hızınız yüksek fakat devir iyice düşmüş ise vitesi de düşürmeden önce ara gaz vererek devir yükseltmek arka tekeri kızaklatmamak açısından kolaylık sağlayacaktır.

Bunu deneyeceğim, burada dile getirdiğim sorun sanırım bununla ilgili teşekkür ederim cevaplar için...

1- motorun devrini birden düşürmeye çalıştığınızda motor kilitliyor, ani yavaşlama sonucunda yük ön tekere biniyor ve hafif olan arka teker kaymaya müsait hale geliyor.
2- lastik özelliği ile sert lastik kullanıyorsanız bu kaymaya destek veriyor
3- her ani yavaşlamada veya durmada arka lastik kayar
çünkü
motor durur vaziyette iken ağırlık %50 olarak ön ve arka tekerdedir. hareket ettiğinizde ağırlık %7o arka, %30 ön tekere ağırlık biner. normal olan da budur zaten. eğer ki aniden yavaşlarsanız, ki genelde virajda yaşanan sorundur bu, ön lastiğe ağırlık binince gidon ağırlaşır ve arka hafifler. yani denge yer değiştirir. arka hafifler ve kayma başlar... olay böyle gelişir. eğer konyrol edemezseniz yan yatarsınız.... tavsiyem, vites düşürüken motorun poziyonu ve devir kontrolünü iyice dikkate almalısınız..
bir de lastiklerin kalite ve sertliğini göz ardı etmemelisiniz. lastiğiniz dişli olabilir ama sertleşmiş ( dot tarihi) geçmiş ise de kayma yapar.

ustalarımdan öğrendiklerim bunlardır :)
gayet güzel açıklamışsınız. bu arada ilk mesajımı da atmış oldum tanışşma kısmını geçip direk burdan başladık:p

Mersin İl Temsilcisi
gayet güzel açıklamışsınız. bu arada ilk mesajımı da atmış oldum tanışşma kısmını geçip direk burdan başladık:p

hayırlı uğurlu olsun kardeşim. hoşgeldin.
ancak başlığı açan kişinin de bu mesaja kulak vermesini isterdim ki, tüm kitaplarda bu öğreti yazar...
:cat:

teşekkürler tabii ki yazınızı dikkate aldım. vaktinizi harcamışsınız. Aargh nickli arkadaşımız pratiğe yönelik güzel bir örnek verdiği için ona cevap vermiştim. yanlış anlaşılmasın.

Burada vites düşürmeden önce deviri yükseltirken, debriyaj sonuna kadar çekili oalcak değil mi? yani motor boşta iken?

Son düzenleme:
Mersin İl Temsilcisi
VİTES DÜŞÜRÜKEN DEVİR YÜKSELTİLMEZ

amının!!!!

Motora yaptığın sert hareketlerin çoğu sana kontrolsüz hareketler, kayma, vs. olarak geri dönüyor. Aynı motosikletten kullanıyoruz. Dediğin olayı ben sadece çok zorlarsam yaşıyorum. Gidiş vitesinden 2 vites daha küçüğe alıp sert debriyaj bırakmadığım sürece olmuyor. Motorun 125 lik, ivmelenmelerdeki atikliği ne kadar güçlüyse motor freninin frenlemeside o kadar kuvvetli. Dolayısıyla hataları toparlamak için sana daha çok zaman tanıyor.

Motor frenini kullanmak istiyorsan ki, acil durmayı gerektirmeyen yavaşlamalarda etkili ve güvenli. Önce aynı viteste gazı kapatarak bir miktar gitmesine ve bu arada devir saatini o vites için düşürmesine izin vermelisin. Sonra yine vites küçültüp biraz daha etkili motor frenlemesi yaparsın. Hangi viteste olursan ol aynı vitesteki motor freni bile gerçekten çok etkili, galiba sürüş devir aralığının çoğu zaman 5000 ve üzerinde olması ile ilgili. Vites küçültmekle uğraşmana gerek kalmadan aynı viteste yavaşlayıp frenleri kullanmaya başlayabilirsin, tabiki kontrollü ve acil olmayan duruşlar için, kırmızı ışıklar gibi...

Son düzenleme:
motor 6000 devir ustundeyken vites dusurulmez hatta 4000devirde dusurmek lazım ama yuksek devirde dusurucem arka teker kitlemesin diosan gaz acıcaksın debriyajı sıktıgında..

uygun devirdeysen kaymaz (lastikler iyi durumdaysa ve yol kaygan değilse), birde şunu eklemekte fayda var; motor freni ile yavaşlarken birde arka frene basmak arkanın kitlenmesine sebep olabilir.

Mersin İl Temsilcisi
yaw arkadaşım, senin ön ve arka frenin yok mu motor frenine takmışsın kafayı.
önce şu sana verilen mekanizmayı kullanmayı öğren, frenaja alış ve yine bir akza hebri okumayalım buralarda. sen yürümeyi öğrenmeden koşmayı istiyor gibisin. aklını kullan ve fren tertibatını kullan...

yaw arkadaşım, senin ön ve arka frenin yok mu motor frenine takmışsın kafayı.
önce şu sana verilen mekanizmayı kullanmayı öğren, frenaja alış ve yine bir akza hebri okumayalım buralarda. sen yürümeyi öğrenmeden koşmayı istiyor gibisin. aklını kullan ve fren tertibatını kullan...
Cevap versem mi? vermeyeceğim. :farao:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar