Yazdıklarınıza katılmakla birlikte; üstte alıntı yaptığım konuya takıldım.
1. senaryo: en az 8000 v.b. devirle 6. viteste hız yapıyorsunuz. Gazı bırakın, doğrudan, aniden. Motorun en yüksek torku verdiği yerdesiniz. Devir düşmeye başladı. Motor yavaşlıyor... Arka teker, motorun dişli oranının dayatmasıyla motosikleti yavaşlatıyor.
2. senaryo: en az 8000 v.b. devirle 6. viteste hız yapıyorsunuz. Gazı bırakın, debriyajı da sıkarak. Artık motorun en yüksek torku verdiği yerde değilsiniz. Motor momentumunu (m*V) kullanarak "akıyor", rüzgar ve yol sürtünmesiyle yavaşça yavaşlıyor.
Boşa alınca yavaşlama daha uzun sürecek değil mi...
Peki aynı iki senaryoyu da lütfen sert frenajla da deneyin...
1. senaryo: Gazı bıraktık, frenlere başladık kademe kadema arttırarak sert bir fren yapıyoruz. Motor sanki otomatik vitesli bir araba devir / vites ayarlıyormuş gibi sesini değiştirerek çatışmasını bildiriyor. Motor - aktarma - arka teker şimdi 8000 dd'yı vites oranıyla tekere aktarıyor, teker bunu yola iletmek zorunda ama aynı zamanda fren de onu kesmeye çalışıyor. Motor 7000'e düştü, hala tekeri çevirmeye çalışıyor, biz daha da ağır şekilde tekere fren yapıyoruz ve devir iyice inene kadar bu süreç sürekli olarak yaşanıyor. Çünkü gazı bırakır bırakmaz, motorun devri birden düşmüyor. Biz gazı birden kessek bile; motor, içindeki mekanik hareketin kendi tork ve momentumu ile çalışmaya devam ediyor.
2. senaryo'da, arka teker boşa düşmüşken yapılan frenajda ise... Frenimiz doğrudan teker üzerindeki (yol sürtünmesi ve dönme kinetiği dışındaki) tek etki. Frenimizi karşı koyan hiçbir unsur yok.
Sanırım kafa karıştıran konu şu. Motor freni de yavaşlatıcı bir unsur. Ama, o senaryoda frenaja göre yavaşlatma etkisi geri kalıyor ve frene engel oluyor. Ne zaman ki motorun devir düzeyi eşiğin altına iniyor, o zaman motor freni de frene etki ediyor.
Daha önce de yazdığım gibi, bunu düşük devirlerde değil yüksek devirlerde gözlemliyorum.
Düşük devirlerde ise olay, arkadaşlarımın ifade ettiği gibi doğrudan yavaşlamaya yönelik bir motor freni durumu kazanıyor.
Düşününce benim aklıma yatan budur. Yanlış olabilirim, çünkü motor üstünde psikoloji kimi algıları çarpıtabiliyor... Zaten ben de motosiklet konusunda başlangıcında olan birisiyim... Bu nedenle, konuya dahil olarak haddimi aştıysam şimdiden hepinizden af diliyorum.