Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sülalecek zeytinyağı hastasıyız. Hatta bir miktar zeytinliğimiz de var. Annem pilavı bile zeytinyağı ile yapardı, ama kızartma için ayçiçek yağı kullanırdı.Zeytinyağından başka yağ kullanmıyorum, wokla da çok yemek pişiririm. 48 yaşıma geldim daha dumanlanan (yanan) zeytinyağı görmedim desem inanır mısınız? (Hiç rafine / ısıl işlem görmüş zeytinyağı da kullanmam, sadece soğuk sıkma zeytinyağı...) Zeytinyağı fritöz kullanımına uygun değil tabi ki, ama fritözü de zeytinyağı ile doldurmak çok abes olur zaten...(En son fritöz 20 sene falan önce kullanmıştım, annem hediye etmişti diye, birkaç kullanımdan sonra temizledim kaldırdım, sonra verdim birine gitti...)
Baktım da şimdi ay çiçek yağı dumanlanma sıcaklığı 230C, zeytinyağı 200C. Çok da fark yok arada...
Dumanlanma görmemenize şaşırdım doğrusu. Ya kullandığınız zeytinyağı sızma değil, ya da düşük sıcaklıkta pişiriyorsunuz muhtemelen...
Hakiki sızma zeytinyağı bulanık olur. Saydamsa kontinedir. Aşırı işlenmiş rafine kontine zeytinyağı 200'e ulaşır muhtemelen. Hakiki sızma zeytinyağı taş çatlasın 175. Sızma zeytinyağı lezzetli ve sağlıklı, ama yüksek sıcaklıkta değişiyor işler.
Kızartma dahil yüksek sıcaklıkta bir şeyler pişireceksem termometre kullanıyorum. Wok'ta uzakdoğu usulü "stir fry" yaptığımda sıcaklık 200'ü geçiyor. Onun için avokado yağı kullanıyorum. O bile olur da 225'i geçersem başlıyor dumanlanmaya.