arkadaşlar merhaba moto gp de yarışan motorlar yanılmıyosam 125cc, 250cc 2 zamanlı ve 800 cc 4 zamanlı olmak üzere 3 kategori altında inceleniyor. motorların motor güçleri hakkında bir bilginiz varmı? Ayrıca 2 zamanlı 250 liklerin 600 lük normal yol motorları ile performans olarak başabaş mücadele edebildiklerini duymuştum bu doğrumu? ayrıca bu motorların normal yol motorları ile motor, şanzuman ve yürüyen aksamları arasında ne gibi bir farklar var? vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim saygılar.
MotoGp'de yarışan motosikletler, prototip diye tabir edilen makinalardır.
Bu makinaların yapısı hakkında çok net bilgi genellikle açıklanmaz.
Açıklansa dahi, sürekli evrim geçirdiklerinden,bilgi sağlıklı olmaz.
Örneğin Honda yeni RCV teknolojisini tanıtırken, basına bazı fotoğraflar vermişti.
Bu fotoğraflara baktığımızda, Honda'nın bir motosiklet değil, kalorifer kazanı yaptığını düşünmüştük.
Hala da beklemedeyiz.
Bu teknolojiyi ne zaman kullanacaklar diye.

Herhalde Honda merkez binasını ısıtmakta kullanıyorlar.
Evet verilen bilgiler sağlıklı olmaz dedik.
Çünkü MotoGp yarış sezonunun başında 230 beygir gücü olduğu söylenen bir motosiklet, sezonu 260 beygirle kapatabilir.
Örneğin, sezon başında Ducati ve Honda beygir güçlerini 260 olarak açıkladılar.
Yamaha 250, Kawasaki ve Suzuki ise 230 beygir güce sahip olduklarını ifade ettiler.
Tur zamanlarını geçmiş senelerle karşılaştırıp bir istatistik yapmak istiyorum ama buna zaman bulamadım henüz...
Fakat benim fikrim verilen her ölçüm değerinin işkembeden atıldığına dairdir.
Çünkü yarışlarda izlediğimiz şeyler, bana başka türlü düşünmemi söylüyor.
Örneğin Ducati ve Honda'nın çok yakın beygir güçlerine sahip oldukları fakat Suzuki'nin de yavaş yavaş yakın bir güce ulaştığı hakkında bir hipotezim var.
Sezonun ortalarına doğru daha kesin bulgular yakalayabileceğimize inanıyorum.
Şu an yazdıklarımız bir tahmin öteye geçemiyor maalesef.
Örneğin Yamaha'nın son bir kaç yarıştır, binbir zorlukla yarış bitirmesi, benim kafamı çok kurcalıyor.
Yamaha yetkilileri lastikleri suçluyor.
Fakat daha önce Moto Gp topiğine yazdığım gibi,
bence motora yaptıkları modifikasyonlar, benzini idareli kullanmalarını gerektiriyor.
Yamaha modifikasyon konusunda zaten sabıkalı bir marka.
Yetenekli pilotları sayesinde bir yerlere geldiler.
(Tabi benimki bir komplo teorisi)
Neyse detaya girmeyelim. Benim kapasitem yetmez.
Bunun dışında sorduğun diğer detaylara takılmamanı öneririm.
Orası pist ortamı.
Sokakla karşılaştırılmaz.
400 metrelik mesafede yeterli ısıya ulaşan lastikleri, yolda kullandığın motosiklete takamazsın.
100 km gidip lastikleri çöpe atmak istemezsin sanırım..

Bu motosikletleri alıp sokakta da kullanmazsın.
Kullanabilecek olsan da almazsın.
Aynı fiyata istediğin türden bir motosiklet ve yanında, bir Ferrari, onun yanına da Lamborghini alınabiliyor.

Geriye de daha bir hayli para kalıyor.
Sana,ve hatta trorunlarına yetecek kadar benzin parası...:bounce: