Arkadaşlar merhaba,yaklaşık 1 yıldır 2015 RX3i evo kullanıyorum.10.200km'de aldığım motor şu an 13.600 civarında.Yaklaşık 1 ay öncesine kadar kadar motordan yana bir sıkıntı yaşamadım.Ancak, en son, uzun sayılabilecek bir şehir dışı turundan sonra -ki son 60 km'si yoğun yağmur altında geçti-,motorda karşılaşmaya başladığım problemler şu şekilde;
1-Geçen hafta normal kullanımda 50-70 km arası süratte hararet tavan yaptı. Stop ettim,soğutup tekrar hareket ettim.Yine aynı şey oldu. Radyatör soğuktu fanlar da çalışmıyordu.Şehir içinde olduğum için hararetin düşmesini bekleyip yavaş yavaş tamirciye gittim. Gittiğimde motor son derece sıcak fakat radyatör soğuktu.Sıvı eksiltme yoktu.Daha sonra radyatöre giden hortumlardan birini açtıklarında basınçlı bir hava çıktı ve yerine takıldıktan sonra motor çalıştırıldı. Hararet göstergesi 3 çizgiye geldikten sonra fan devreye girdi ve bir daha tavan yapmadı.
RX3 kullanıcıları olarak durduk yerde böyle bir sorun yaşayan var mı,ya da varsa sebebini çözen oldu mu?Ustanın yorumu termostatın işlevini yerine getirmemesi şeklinde oldu ama bana pek mantıklı gelmedi.Öyle olsa aradan geçen süre zarfında yinelemesi gerekirdi diye düşünüyorum.
2-sabah ilk çalıştırmada rölantiden 1.vitese geçtiğinde motor öne atılacakmış gibi yapıp stop ediyor.Daha sonra yine denediğimde biraz gaz verip öyle 1.vitese geçiriyorum.Bu durum örneğin 10 çalıştırmada 7-8 kez yaşanıyor.
3-Diğer sorun ise motorun çalışmada gecikmesiyle ilgili. Sabah tek marşla çalışan motor, gün içerisinde değişik zamanlarda çalıştırmaya kalktığımda hemen çalışmıyor.Marş basıyor ama çalışmıyor. Buji geçen hafta NHK olarak değişti.Enjektör temizliği yapıldı.Akü kontrolü yapıldı. Yani elektriksel bir arıza görünmüyor.Usta olayın bujiden kaynaklı olabileceğini belirtti.Sebebinin de bu motorların torku yüzünden rölantide çok akım çekip bujiye hasar verdiğini,dolayısı ile de nitelikli ateşleme sağlamaması olarak gösterdi.(Bujinin porseleninde çatlak oluşması ve bu yüzden akımı erken tamamlaması vesaire sebepler sundu).Motordan pek anlamayan biri olarak pek tatmin olmadım.Eğer ustanın dediği gibi olsaydı diğer RX3'lerin tamamında da benzer buji sorunları olurdu diye düşünüyorum.Çözüm olarak şimdilik- İridyum buji siparişi verdik, o da elinde olmadığından dolayı.
4-Bu arada,forumda takip ettiğim kadarıyla 10.000 km ve üzeri motorların hiç olmazsa bir kez subap ayarlarının kontrol edilmesinin iyi olacağını okumuştum. Bu düşünceyle geçen hafta buji değişiminde subap ayarlarına da baktırdım.Ustanın elindeki sentil Mondialin verdiği 0,08 sabit ayarlı sentil,dolayısı ile giriş ve çıkış ayarları (0,07-0,09) değil de 0,08 olarak ayarlandı.Ustaya göre bu ayar normalmiş.Tabii benim içim rahat etmedi. Acaba motorun bu düzensiz çalışması,hareket halindeyken,debriyaj basıldığında rölanti ibresinin kararsız hareket etmesi,yine rölantide aynı kararsızlığı sürdürmesi vb. durumlar hepsi birbirini tetikleyen sorunlar mı diye düşünüyorum. Bu motorlarla ilgili olarak bulunduğum çevrede (Kırklareli) ulaşabileceğim etkin bir usta bulamadığım için de burada paylaşmak istedim.Belki benzer sorunları yaşayıp çözüm bulan arkadaşlar vardır ve burada paylaşırlar.
Normalde keyif alarak sürdüğüm motorumdan bu tür -belki de çok basit çözümü olan sorunlar yüzünden, soğumak istemiyorum açıkçası.
Not: Motor 2016 Aralık ayında trafiğe çıkmış,turuncu renkli 2015'in son versiyonlarından.Çoğu 2015 modellerdeki kronik stop etme problemi yok.Arada kullanıcı hatasından kaynaklı stop etmeleri saymıyorum tabii

.
Cevap ya da yorum yazacaklara şimdiden teşekkürler...