Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba diyor sonrasında ise Seko, Turkish39 ve yine benzer şekilde faydalı yorumlarını aktaran arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Bu motor daha Minsk Motor'un sayfasına çıktığından beri takipteyim. Keşke gelse falan derken bir baktım geldi. Ama gele gele Mondial etiketi ile geldi. Önce motor pek ortalarda olmadığı için sizin yorumlarınızı okudum. 1.5 ay jadar önce Riva'da Riva Vira kafede bir tane gördüm ve sahibi ile konuştum. Motoru detaylı inceleyemedim. Sonra bir gün işten dönerken şans eseri İzmir Kahramanlar'daki Mondial bayi önünde motoru gördüm. Hemen bir U dönüşü ile soluğu Onur Bey'in yanında aldım. Kendisi sağolsun motora şöyle bir oturmama, mıncıklamama ve detay fotoğraf almama izin verdi. Hatta sizlere gösterebilmem için ben motor üzerindeyken fotoğrafımı da çekti. Ne yazık ki bunları hala bu sayfa da paylaşamadım. Tüm incelemelerim sonrasında motorun ve parçalarının kesinlikle diğer Mondial motorlar ile uzaktan yakından alakası olmadığını gördüm. Onur Bey'e de inceleme esnasında söylediğim şey şuydu; bu motoru alsam ilk yapacağım iş komple söküp paslanmaz cıvatalar ile tekrar montajlamak olurdu.
Sonrasında sizden gelen cıvata düştü, hız göstergesi, lamda müşürü arızalarını duyunca duraksadım. Arkasından modifiye için arayışa girdim ve Amerika ithalatçısı ile temasa geçtim. Arka 17" jant ve ön 19" jant için. 28-29 Temmuz tarihli maillerimiz şu şekilde;
Dear Responsible,
Before asking my questions I would like to introduce myself. My name is Mirac Koray TUMER. I am 30 years old and working as a product designer in a factory in Izmir, Turkey. Previously I have ridden CRF 250L and now I am riding a GW 250 Inazuma. I would like to continue with a 250cc bike that can be said a mixture of those two bikes.
In the second quarter of 2015 a Turkish company has started to distributing Zongshen RX3 in Turkey. I only had one chance to touch one of those bikes in a store but could not test it. And till very beginning of advertisement here in Turkey I am following both Turkish and foreign forums to know the bike.
Here in my country the problem is our distributor has brought the bike with a strange type of rim set. Front 100/90-18 and rear 130/90-15. It is impossible to find any tires in Turkish market with those rim sizes. I would like to learn;
- If we can make purchase from you with credit card from Turkey and do you make shipments to Turkey?
- If yes, what will be the approximate shipping fee?
- Do I need to buy anything special or any other necessary parts if I buy 17" rear and 19" front rim set from you? For example, is it enough to buy "RX3 19" Wheel and Tire Trail Package" + "17" Rim Assembly" ?
- Because we change the front tire and rim diameter, what will speedometer do? Does it still read the exact speed or do I have to make any adjustments or calibrations?
- How can I adjust the front fender according to new tire size?
I will be thinking to buy a RX3 according to your kind answers. Because what I want is to have a 250 cc liquid-cooled Adv Bike that looks like Suzuki DL-650 XT

.
Another question is what is the volume of hard side and top cases (tourfella) ?
Thanks in advance. Salute from Turkey.
Mirac,
Thank you for your interest in our RX3 accessories. The 18” and 15” combination is very odd. You can purchase our wheels from our website and have them shipped to you in Turkey. All you’ll need to order is the package you’ve mentioned and the 17” rear wheel. Shipping will be quoted on our website. We will mount the tires on the wheels and ship them ready to ride. You will not need to adjust the speedometer as the larger wheel actually makes the speed indicated more accurate. Also, the fender has enough room to fit the larger front without any adjustment needed.
The Tourfella cases are 29L for the sides and 40L for the top box.
Thank you,
Ryan
Maillerin Türkçe çevirisini koyacağım. İşyerinde olduğum için sürem kısıtlı. Gördüklerim ise özetle şunlar;
- Motor bir XTreme Max 150 ile kıyaslanmayacak kadar kaliteli duruyor. Parçaların tasarımı, malzemesi Inazuma kadar keyif veriyor dokunurken.
- Cıvatalar Turkish39'un dediği gibi paslanmaz teflon kaplı değil. Yani zaten paslanmaz diye tabir ettiğimiz INOX malzeme ise kaplamaya gerek olmaz. Kaplama ise çinko kaplama olabilirdi. Bu bariz haki renk boya gibi duruyor. Ve malzemesi de yumuşak görünüyor. Hepsi Inox ile değişse güzel olur.
- Yan çantalar kendi orijinal şekli itibariyle kullanışlı. Topcase ise abes. Neyse en azından 3 üde aynı anahtar ile açılıyor. Ruhsata işli gelmesi avantaj.
- Hız göstergesi hatası iyi olmamış. Bizim Opel Corsa 1.3 CDTI gpsten 6 km fazla gösteriyor. Inazuma ise 9 km fazla. Burada bahsedilen 20 km uçuk bir değer olmuş. Gerçi ben 80-130 arası değerlere baktım. Fark sabit mi yoksa yüzdelikli mi bilmiyorum. Mengü'nün dedği hesap gibi kontrol etmek lazım. Bir motor 3000 devirde 40 km yapıyorsa 6000 devirde 80 km yapması lazım. Doğrusal olarak artmalı.
- Jant ölçülerine gelince, olmaz böyle bir ölçü. 15" arka nedir yaw? ya da 18" öne ne demeli. Gerçi CSC firmasının ilk reklamlarına baktım onlarda da 15". Sonradan 17" e dönmüşler. Ön hala 18" ama sayfalarında 19" takım satıyorlar.
Jant ve kilometre göstergesi ile ilgili duruma gelince. Karaçocuk doğru hesap yapmış ama tersten söylemiş bence. Öncelikle 15" ve 17" arka jant değişiminde problem yok. Çünkü jant değişse bile lastik yanakları da değiştiği için ana çap yaklaşık aynı kalıyor. Dolayısı ile hız veya tork anlamında bir sorun yok. Ön jantta ise şöyle, tahrik arka tekerden geliyor, yani öne ne olursa olsun sabit gazda aynı hızda gidiyorsunuz. Birim sürede birim mesafeyi kat ediyorsunuz. 18" jant ve tekerin çevre uzunluğu daha kısa olduğu için aynı yolda daha fazla tur atmak zorunda kalacak. Kilometre teli de bunu göstergeye fazla olarak iletecek. 19" jant ve tekere geçince yaklaşık 1" yani 25,4 mm çap farkı oluyor. Çevre uzunluğu aynı şekilde artıyor. Aynı birim mesafeyi bu sefer daha az turda gidiyor ve göstergeye de bunu yansıtıyor. Zaten CSC firması da bu şekilde yanıt verdi. Dişli ile oynamanıza gerek yok hatta hata payı azalıyor dedi. Demek ki nedir? Bu hata küresel ve aynı. Yani Amerika'daki Zongshen ile buradakinin bir farkı yok ve aynı hata ikisinde de var.
Şimdi Mondial XTreme Max 150 jantını araştırıyorum. Göbek uyuyor gibi ama fren diski falan ne alemde bilmiyorum. Uyarsa hem kilometre saati hatası iyice azalacak hemde 17" arka 21" ön teker ile 250 cc bir Tenere XT motorumuz olacak.
Biliyorum piyasa da Adventure (enduro değil) kasa olarak 250 cc, enjeksiyonlu, su soğutmalı alternatif yok ama bu sayfada ve diğer yerli yabancı forumlardaki yazılardan sonra Inazuma'yı satıp bunu alır mıyım? %90 hayır. %10 pay ise alternatifi olmadığı için. Bir gün Derbi yine Terra'yı pazara sokar o zaman işler değişir.
Saygılarımla.
Miraç Koray TÜMER