Araba sektörü çok farklı o konuya hiç girmeyelim araba sektöründe enjektör 1980 li yılların başından beri üst segment araçlarda zaten kullanılmakta airbag keza öyle W126 mercedeslere bakın işte.eski saab lara bakın neyse o konulara girmiyelim. abs 70 li yıllardan beri ilk mekanik sonra elektronik kullanılmaya başlandı v.b .. o araba sektörü farklı..
motorsiklet sektöründe gelişme yok durdu diye bir söylem yanlış olur tam aksine çok şeyler oluyor.. üstü kapalı motorsikletler yakında çıkıcak arabamsı,hidrojen yakıtlı motorsikletler ilerde çıkıcak yani o sektörde hep bir ar ge var..
motorsiklet sektöründe gelişme ağır ilerliyordu nedeni sektör asırlardır nerdeyse oturmuşdu piyasada 90 lılara kadar olan markalar belliydi.. hepsinin sattığı kesim belliydi alıcı kesmi belliydi satış rakamları stabil güzeldi kimse kimsenin tavuğuna kış demiyordu güzel güzel geçinip gidiyorlardı..
o yüzden teknolojide ağır aksak ilerledi uzun yıllar dikkat edilirse teknoloji sıçraması kızışan rekabetler 2000 lilerin ortasında başladı.. işin içine uyuyan italyanlar uyandı atağa geçdi,korelisi girdi,taiwanlısı girdi,ispanyolu girdi,çinlisi girdi,hintlisi girdi pazar şenlendi.. asırlık kemikleşmiş firmaların düzeni bozuldu ellerindeki pazarı başka markalarla bölüşmek zorunda kalınca şimdi yeni yeni uyandılar atağa geçmeye başladılar teknolojik olarak..
çinliler ters mühendislik yaparak mal üretirler öyle düşündüğünüz gibi gelişmiş bir argeleri falan yoktur çoğunun.. a markasını alırlar tersten açarlar bir daha toplarlar bir daha açarlar bir daha toplarlar o şeyin nasıl yapıldığını işleyişini öğrenir taklit ederler o yüzdende çok üst teknoloji bazı işlemci chip v.b şeyleri taklit ve tedarik edemedikleri için o açığı farklı şeylerle kamufle ederler radyo,led ışık v.b gibi

..
çinden oyuncak aksesuar dvd üniteleri ithal eden bir firmada çalışdım 7 yıl ...çine 3 kez gitmiş üretim yerlerini gezmiş bir insanım motor değil ama başka sektörlerde üretim yapan yerlerine gittim.. gördüklerimi anlatsam şaşardınız..
öyle düşündüğünüz gibi değil olay dünya çinde üretim yaptırır ama kaba parçaları ürettirir..
üst teknolojili özel kendilerine has gizli sistemlerini çinlilere ürettirmez çinden malı alıp kendi ülkelerinde montajlarlar çinli taklit etmesin diye onlarda biliyor çünkü çinlinin taklit ettiğini..
bu yüzden çinden bırakın motoru kendilerine ait bir dünya markaları yoktur telefon sektöründeki tellerin alayı hatta kendilerine ait markalar bile taklit modellerin kopyası motorlar öyle arabaları öyle bence bu onların riske girmeme formulü..
samimide olmamız lazım dünyada bunada ihtiyaç açık var birilerinin taklit yada taklite benzer alternatif ikinci kalite daha ucuz mal üretmeleri lazım .. çinlilerde bunu yapıyor.. çinli yapmasa vietnamlı yapar o yapmasa ugandalı yapar ama birileri yapar.. çünkü iyi para var.
dikkat edin kaliteli üretim yapsalar ne satabilirler kimse almaz buna emin olun çünkü fiyatları japona yakın olur.. şu halde bile fiyatlar japona yaklaştı.. adamlar ucuz kağıt gibi grenajlı fiber motordan aslındada naked yada commuter olan bir motora grenaj giydirip 600 lük racing motor havası verip satıyorlar milletde kapış kapış alıyor..

ayaktan marşlı racingi

ilk motor alıcak arkadaşlara bakınız bu forumda çoğu insanlar çinli racing motorları almayı düşünüyor onun konularını açıyor megelli,bumoto v.b.. niye yakışıklı motor havalı motor adam cbf 150 de o havayı atabilirmi atamaz

.. ama cbf de motoru tam öğrenir düşer kalkar yan yatırır satar gider çok kalitlei güzel bir şey alır..
neyse yaz yaz bitmez bence bu çinlilerin yaptığı bir taktik çokda kaliteli üretebilicek teknolojileri olsa bile üreticeklerini sanmam.. burda amaç kaliteli markalara rakip olalım değil alternatif olalım.. 600rr sıfır alamıycak adam 250 lik 600rr görünümünde ucuz motor sürsün mantığı..
bir çinli üreticiyle yaptığımız sohbette adam ben kaliteli bir ürün üretsem birebir aynı kalitedeki avrupalı akranlarıyla aynı fiyatlara yakın satmam gerekir maliyetler artar demişdi avrupada şubeler açmam diğer markaları takip edip onlar neler yapmış diye devamlı piyasada olmam falan lazım demişdi. buda yüzlerce ek insanı maaşa bağlamam demişdi şubeler açmam demişdi.. hadi onu geçdim benden o ürünü kim alır demişdi dünyada bir brand (marka) gerçeği var ürün sadece teknoloji değil artık markada satıyor 50 senelik 1 asırlık markalar var artık oturmuş bu markalar çöp üretse millet koşa koşa alır.. adam ben kaliteli mal üretsem 100 kişi alıcaksa ben replikasını ürettiğimde hem maliyeti çok ucuza geliyor hemde 100 bin adet satabiliyorum dedi.. bunu genelleme söyledi kendi üretimi için değil bu replika ürünler hakkında konu açılmışdı sohbet esnasında..
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:04 ----------
neyse konudan çok sapdık kusura bakmasın arkadaşlar.. konuya rx3 e dönelim bence bu konuları yaz yaz bitmez sonu gelmez..
Allah herkesin çarşısına pazar versin.