Birçok kişi önyargılı davranıyor. Çin paraya göre yapar. İyi mal istersen daha fazla para ödersin. Yok ucuz olsun dersen malın kalitesi düşer fiyatıda. Yukarıdaki mesajlarda anlatıldığı gibi.
Fiat Doblo Van, Fort Transit Connect, Renault Kangoo gibi araçlar %100 Türk mühendisleri tarafından Türkiye'de tasarlandı, sadece Türkiye'de üretiliyor. Montaj sanayi bile olsak, parçaların %90'ı Türkiye'de üretiliyor, kendimiz üretip kendimiz monte ediyoruzŞimdi yaptığım dahil tüm genellemeler yanlıştır
Otomotiv sektörü hakkında yazdıklarınız doğru ancak yine de hem otomotiv sektörünün montaj sanayi olduğu gerçeğini değiştirmiyor (tek yapabildiğimiz kamyon/kamyonet motoru başka blok basan yok, -tofaş, renault dahil-hepsi yurtdışında tasarımı yapılmış motorlar) hem de motosiklet gibi uzay teknolojisi gerektirmeyen bir cihazın yıllardır ülkemizde neden üretilemediğini açıklamıyor. Beğenmediğimiz çinli ise neredeyse dünyanın tüm markalarına fason çalıştıktan sonra kendi markalarını oluşturdu ve satıyor. bakın yollarımıza çin malı 4x4 ler ve kamyonetler artıyor. hatta sedanlar da. Onlar da montajla başladılar belki ama işi öğrendiler ve kendi markalarını satıyorlar dünyaya. Bizse bir zamanlar devrim vardı diyebiliyoruz sadece.
Çinli iyi motor üretiyor demiyorum. Tam tersine bazen ne kadar hurda demir veya plastik varsa alıp, eritip şase ve karenaj yapıp motosiklet diye üretiyor. Kaç paraya? Taş çatlasa 300 dolara 150cc lik scooter alıyor bizim montajcı motosiklet ithalatçıları. Sonra onu gelip 600 dolara bayisine satmayı sanayicilik diye adlandırıyorlar. Komik tabii ki. Piaggio, Honda, Yamaha gibi markalar ne yapıyor? Aynı klasman scooter ı 600 dolara ürettiriyor aynı çinli üreticiye. 300 dolara üretilen sizin saydığınız sıkıntıları yaşarken 600 dolara ürettirilen haliyle daha sağlam kalıyor. Biz de çinli kötü yapıyor diyoruz.
Çinli kötü de yapıyor iyi de. Bizim ithalatçılarımız aç gözlü, gidip hurdadan yapılmış şaseli, karenajlı motorları getirip %100 karla satmakta bir sakınca görmüyor. Bu gerizekalılığı denetlemesi gerekenlerse uyuyor, bunlardan ya haberdar bile değiller, ya da haberleri olsa da montajcının rüşvetleriyle/tehditleriyle göz yumuveriyorlar.
Neyse, konuyu dağıttım ben de.
Bu motorla ilgili şahsi fikrimi tekrar edeyim: Kağıt üzerinde klasmanındaki motorlara göre daha gelişkin bir model. Gidip incelediğimde ise yakışıklı bir motor diye değerlendirdim. Çizgileri gayet hoş bana göre. Parça kalitesi ve performans/yakıt dengesini ise kullanıldıkça öğreneceğiz anlaşılanYoksa ben Uğur şirketinin bir yöneticisi olsam bu motoru sektördeki bir kaç test editörüne verir, sektör dergilerinde ve sitelerinde yer alarak PR çalışmasını artırıp satış hacmini artırmaya çalışırdım.
KONU DAĞILMASIN DİYE SON KEZ YAZIYORUM:
Siz beni bu konularda bilmeden konuşuyorm sandınız ama yanılıyorsunuz. Tam tersi çoğunluğun sizin gibi bilmesi normal çünkü (yine tam tersi) medyada doğru düzgün tek yer bulan şeyler sizin de yazdığınız palavralar. Üzerinize alınmayın size değil lafım, ama belliki basma kalıb verilen rakamlar ve yorumları gerçek zannediyorsunuz.
Sizin adınız Ahmet olsun. Ben geliyorum diyorum ki "Ahmet al bu çekici çiviyi, sana vereceğim tahtalara ve işaretlediğim noktalara bir bir çak." Sen de başlıyosun çalışmaya. Epey bir çivi çakıyorsun. Sonra diyorum ki "Aferim Ahmet, birde sana testere vericem, onunla da kırmızı ile işaretlediğim yerleri kes" Sende başlıyorsun kesmeye...Sonra zaman geçiyor bir bakıyoruz ki Ahmet arkadaşımız yüzlerce tahta çakmış, kesmiş biçmiş. Sonrada götürüp bunları gerekli yerlerde satmış. Tabi ben kendisine maaşını veriyorum, o da kazancı bana getiriyor. Ve böyle devam ediyorum. Sonra da birileri yada kendisi övünmeye başlıyor, " bu ürünlerin % bilmem kaçını Ahmet yapıyor...Bilmem kimlere şukadar da sattı..." Ama kimse farkında değilki o sattığın ürünleri ben tasarladım, ben planladım, ben hesapladım ve ben geliştirdim. Nereye çiviyi çakıp nereyi keseceğini de ben söyledim. Hatta sana o çekici de veren benim çiviyi de... Sen sadece istediğim gibi çalışıp istediğim şeyleri yapıyorsun. Ben istemesem hiçbirşey yapamazsın. Ben gelip "yeter, dur" desem durursun. "Tamam çalışalım" desem çalışırsın. Yani ancak ve ancak bana bağlısın...Bunun neresi üretim? Üretim olmadığı için ihracattan da sayılmaz aslında(ihracatın gerçek anlamını okuyunuz lütfen). Ve de soruyorum bunun neresi ile övünüyorsunuz?? Yaptığınız işçilik ve tüccarlıktan başka birşey değil.
Şimdi tüm dünya çinin bu politikalarından rahatsız. Niye, çünkü piyasayı ele geçiriyorlar birincisi, diğer markaları zorluyorlar. Onu da geçtim ürünlerinin çoğu(oyuncak ve elbise özellikle) kanserojen maddelerle dolu.. Peki bana söylemisin kim durdurabilecek çini? Dur deseler çine, neresiyle güler adamlar?? Şimdi onlar ile bizim durumumuz arasındaki OLAĞAN ÜSTÜ FARKI anlayabiliyor musun?? Üstelik başkalarından kopyaladıkları markalarının yanında tüm dünya çinde üretim yapıyor şuanda...Bu da başka bir şeydir.
Şimdi motor ile yorum yapayım biraz da. Ben umutluyum. Mondialin tek yapması gereken oradaki fabrikadan değil şuradaki fabrikadan motor getirmek...Çünkü çinde an alttan en üste kadar kalite kalite ürünler üretiliyor. Yani modial yapabilir mi acaba diye değilde, mondial politika değiştirir mi acaba demek gerek...
Tamamdır. Suçlu madem bize oyun oynayanlar biz yine ense yapıp İtalyan, Alman, Japon, Çin, Tayvan, Kore vs. vs. motorlara binip keyfimize bakalım![]()
Mondial'in müşteri ilişkileri konusunda olumlu düşünceye sahibim, zira 2 sene önce bir karbüratör hava ayar vidasını burada servislerde bulamayınca, onların da bana bir vida için yeni karbüratör satma çabalarına kızarak Denizli'yi aramıştım. Şu an hatırlamadığım ancak ofisimdeki notlarımda hala ismi kayıtlı yetkili benimle son derece sıcak ilgilenmiş ve sorunu çözmüştü
Neyse, oraya çağırmaları yanlış ve anlamsız gibi ama, bekleyelim bakalım.
Sevgili Levsy
Mondial, bu konuda emin ol ki tamamen iyi niyetli ve yardımcı olmaya çalışıyorlar..
Ama test sürüşü için adamlar beni Denizli'ye yani fabrikaya çağırıyorlar..
Benim ise maalesef 2-3 günümü feda ederek bir Denizli yolculuğuna ayıracak zamanım yok şuan için..
Ben ise buradaki bayilerinden alacağım motorlarla test yapacağımı düşünüyordum..Malesef ki bu olmuyor..Ki neden olmuyor anlayabilmişde değilim.
Neyse, sabredenler için Şubat-Mart ayları gibi tüm yeni motorları (şu an bilinmeyen pek çok yeni model de var) ayrıntılı olarak test etmiş, sabredemeyenler için 1-2 hafta içinde bayilerde olan motorları yüzeysel olarak denemiş olacağım..
Netice bu![]()
Ben denizlide hiç mondial fabrikası görmedim. 1 ay önce Nazilli Uğur Mondial fabrikasının önünden geçtim çalışıyordu ? :silent:
Bu sitede Nazilli yada Aydınlı birisi olacağını sanmam test etmek için :silent:
Tamamdır. Suçlu madem bize oyun oynayanlar biz yine ense yapıp İtalyan, Alman, Japon, Çin, Tayvan, Kore vs. vs. motorlara binip keyfimize bakalım![]()