Merhaba, kitapciklarda verilen degerler genelde dogru oluyor. Ilk motorum 2000 model bir Suzuki Burgman'di. Kitapcikta 120 yazmasina ragmen ben defalarca 160'a ibreyi dayamistim. Bir gun denize paralel sahil yolunda (0 yokus) arkamda artcim ile son gazda 120'de kaldim. 125 olmadi. O zaman anladim fabrika verisinin ne anlama geldigini. 2-3 derecelik bir egim veya arkadan esen 10-15 km/s ruzgar veya motorun uzerine yatmak bile son hizi inanilmaz degistiriyor. Uzerine bir de ibre hata payini koyunca motorumuz ucuyor zannediyoruz.
Belki on yil once Burgman'la yaptigim bu tecrubeyi yazdigimda alay konusu olmustum "son hiz 120 mii? Ben rahat 160 yapiyorum. Senin motora para sikismis meh meh meh" dediler. Daha sonra elime gecen 2002 model Burgman'da da durum ayniydi.
Uzun lafin kisasi, bir araci kullanirken ibrede gordugunuz en yuksek hiz, kesinlikle o aracin son hizi degil. Ruzgarsiz ortam, sifir egim ve dogru surus pozisyonunda elde ettiginiz GPS verisi o aracin son hizidir. Kitapcikta gordugunuz son hiz verilerini de boyle elde ediyorlardir tahminimce. Kanuni'yi Mondial'i bilemiyorum.