Selamın aleyküm.. Herkese kazasız sürüşler dilerim.
2000 tl. civarındaki scooter bayilerini gezmeyi takiben, mondial 150 zc model scooteri almaya karar verdim ve aldım. Şuanda 200 km'de.. İlk scooterim ve bayinin 500 km ye kadar 40*50 km'yi geçme yorumuna uymaktayım.
Sonrasında motor sitelerini gezerken bu siteyede rastladım ve toplam 154 sayfanın hepsini pür dikkat okudum.
Sonuçta 150 zc aldığım için hem mutlu oldum hem de bazı yazılanlar beni kararmsarlığa düşürdü.
Bu scooter; hakikaten dayanıksız ve sık arıza yapan, parçaları dökülen bir motormu? yoksa dikkatli ve zorlamadan kullanıldığında uzun yıllar zevk alarak kullanacağımız bir aletmi?
Mondialin bir kısım parçalarının ülkemizde yapıldığını zannetmiştim. Bu scooter tamamem çin malımı? İlk benzim almayı takiben depoyu tekrar doldurup yaptığım hesaplamada 100 km'de 3,5 litre sarfiyat olduğunu gözlemledim. Bu normalmidir?
Rodaj süresi sonunda 2 kişi bindiğinde sorun çıkarmı? Bizi yarı yolda bırakırmı? Ele güne rezilmi oluruz? Scooter 2007 modelmiş!. 2 yıllık lastik yani.. vede lastiğinde nyloon sct yazıyor. Her iki lastiği de acilen değiştirmelimiyim? Yoksa bir müddet veya rodaj süresi bitimine kadar idare edermi?
Motoru akşam kullandığımda akü şarjının hemen düştüğünü gözlemledim. Gündüz kullanımında da güvenlik açısından farları devamlı açmak ister ve açarak kullanırsam akü yeterli olurmu? yoksa aküyü değiştirmekmi gerekmektedir?
150 zc'yi aldıktan ve işlemleri bittikten sonra serviste çakmağı iptal ettiler sebebi kablosu yanıyormuş!. Hava filitreside kasise girince kırılıyor dediler. Sizlerin çakmağı da iptal edildimi? Hava filitresi kasise girince kırıldımı? Mondialin verdiği kask iyi bir kaskmı? yoksa piyasadan yeni bir kaskmı almam daha iyi olur?
Deneyim ve tecrübelerinize olan inancım doğrultusunda , acemi ve scooterler hakkında bilgisi yetersiz olan bendenizie zaman ayırır, aydınlatır ve yukarıda aradığım sorulara kısada olsa cevap yazarsanız şimdiden teşekkür ederim.
evet bu motor dayanıksız ve sık arıza yapan bir araç: Fakat iki kişi kadranda 90 km nin üzerine çıkmak için çakır çukur aldırmadan dip gaz kullanırsan. buna mukabil motorunun hacmini bilip sesini dinleyerek kullanırsan 7000 kmdeyim ve hiç sorun yaşatmadı. 20 000 leri deviren arkadşalar da var.
evet bu araç tamamen çin malı.
bazı zc ler bir depo ile 140 km yaparken bazıları 100 km yapıyor. kullanıma ve motorun rodajı yapışına hava filtresine karbüratörüne, tekerlerk duruma göre zemin şartlarına göre değişiyor. kendi aracın için sen ölçeceksin. fekat bir depo ile takriben 110-140 km arası gitmelisin.
tekerlekler tamamen plastik ve ıslak zeminde tutunmakta güçlük çekiyor. bazı servisler dişli lastik tavsiye ediyorlar lakin bu da kaymanın önüne geçmediği gibi yakıt sarfiyatını da artırıyor. dişli lastik demek kauçuk içerikli lastik demek değil yine plastik yoğunluklu bir lastik alırsan işine yarmaz. bazı arkadaşlar dunlop almışlardı ve yol tutuşunu artırdığından bahsetmişlerdi. ben 7000 km deyim ve tekerleği yarılmaya yaklaşana kadar değiştirmeyi düşünmüyorum. maximum değerlerde kullanmazsan ve süratini ayarlamayaı başarabilirsen çok sorun çıkarmayacaktır. kuru zeminde iyi tutarken ıslak zeminde pür dikkat olmalısın.
aracı aldığım ilk günden beri farlarım da açık yolum da. ve hatta ferrari korna denen kornadan taktırdım. akümde hiçbir problem yok. 6 aydır kullanıyorum. başlangıçta akü seviyesi düşük gösterir. ama motor çalıştıktan sonra max değerde devam ediyor. hata şu anda aracımda iki sis farı var. fotolarını daha önceden yükelmiştim. takriben bundan önceki 10 sayfa içeriinde biryerlerde. ama tık demedil.
ben aldığım günden beri çakmaklığı kullanıyorum. navigasyon cihazım sürekli bağlı kalıyor. cep telefonu şarjını yapıyorum. hiç sigortam atmadı.
hava filtresinin şaseye bağlanan kısmında bir sorun var. özellikle -tarifimden de yer tesbiti yapabilirsin - hava filtresinin arkad arka teker çanurluğa bağlantılı vidasının olduğu yerdeki saplama kanalı kırılıyor. yanlış anlama hava filtresi değil vidanın içinden geçtiği kanal hava filtresinden ayrılıyor. akabinde hava filtersinden karbüatöre giden siyah hava borusuna yakın olan yerdeki vidadan kırılma oluyor. bu sorunu aşmak için
1- kasislerde muhakkak dikkat
2- her 100-200 km de vidaları kontrol et. aşırı sıkma.
eğer başarılı olamaz ve krılırsa önce balley ile yapıştırmayı dene.
tutmazsa sıccak silikon ile dene.
yine tutmazsa fiberglas ve polyester alıp yarçaları birbirine yapıştırmayı dene. yine olmazsa yeni hava filtresi komple satılıyor. ben fabrikaya kadar aradım ama parça parça vermiyorlar. ve sıfır filtre komple en az 30 kağıt.
mondialin verdiği kaskı kırıldığında ağzın açık izleyeceksin ben bunu nasıl giymişim diye. sana hemen söyle bir örnek vereyim. bir yumurtayı suda 15 dakika kadar haşla. yumurta çatlamadan eline al. ve tezgahın üzerine 3 karış yukarıdan bırak. yumurtanın durumuna bak. sonra o kaskın senin başına ne getireceğini anla. o kask ceza yazılmasını engeller ama kafanın kabak çiçeği gibi açılmasına engel olamaz.
tercih iyi. lakin daha iyileri de vardı. ama madem aldın hayırlı uğurlu olsun güle güle kullan. biz kullanıcılar olarak memnunduk ama belli bir noktadan sonra tatmin etmiyor. ve birçoğumuz vitesli motorlar için gün sayıyor, hesap yapıyoruz.
hürmetler saygılar.