herkese selam arkadaşlar. çiçeği burnunda ilk motorum zat la aranızdayım. anladığım ilk şey önemli olan motor kullanmayı öğrenmek değil trafiği öğrenmek. nereden arıza çıkacak kim seni sıkıştıracak önceden tahmin etmen ve önünden çok dikiz aynalarına bakman önemli. (istanbul için) 15 senedir istanbulda araba kullanıyodum; ne kadar geç kalmışım aranıza katılmakta şimdi anlıyorum. bu forumdan takip ettiğim kadarıyla zat ı sıfır almak yerine ikinci el almakta fayda var ki ilk kullanıcı fabrikasyon ve montaj hatalarını halletmiş oluyo

belki defalarca yazdınız ama aralarda kaçıranlar olmuştur belki ben de yazayım, yanlışım olursa düzeltirsiniz. yolda kalma ve arıza maceralarımdan dolayı benzinli araçlarda az da olsa tecrübeliyim. uzatmadan yazayım bu kısa zamanda zat ile ilgili edindiğim tecrübeleri:
motor gaz yemiyo, hız yapmıyo, 100e çıkmıyo vs derdi olanlar öncelikle karbüratör hava ayar vidasını bi kurcalasınlar

sağa sola çevirin, iki tarafta da rölanti ayarı bozulur; tan ortasına ya da az daha saat yönünün tersine çevirin.
hava filtresini söktüm performans için diyenler; hava ayar vidasını saatyönüne kısın. filtreyi çıkarınca artan hava debisi fazla geliyo kısmak lazım
arka tekeri büyütmeden boşuna performans kasmayın motorun max deviri belli. varyatör ve motor max devire gelince 100 bilemedin 110 iki tek kişi farketmez karbüratör ayarınız doğru ise bu hızı alırsınız.
arka jant 12 inç, en fazla 110 90 lık lastik var galiba o da mişlen. orijinalinde 70 yanak var. sanırım 90 yanakla hızınız 120 üstüne çıkar ama güvenliğiniz yarıya iner ve de akselerasyonunuz azalır. uzun yolda yakıta bence az da olsa faydası olur.
lastik havalarınız ortalama 25 olmalı; yükseği titreşim ve zıplama yapar az yakarsın çok kaçarsın kolay kayarsın.
az hava basıncı konforla birlikte fazla ısınan lastiğin çok aşınması ve çok yakıt demektir.
bazı parçalardaki tıkırtılar için motor aksanımda kullanılan siyah hortumları conta olarak kullanmış arkadaşlar gördüm bu forumda, çok yaratıcı ve harika çözüm.
benzin otomatiği ve karbüratör şamandırası sorunları yakıtı etkileyen önemli etkenler mutlaka kontrol ettirilmeli, ama özellikle benim birebir yaşadığım lastik basıncının da yakıtı çok etkilediği.
arka frenin iyi tutmama sorununu daha geniş bir balata kullanarak halleden bi ustam var. orijinal balatayla devam ederseniz arka jantla tümleşik olan kampananın içi aşınıyor ve jantı değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. zatla ilgili kronik sorunlardan biri de bu sanırım. ben bu hafta değiştireceğim ama kampanama da bakacağım. çözümleri sizinle paylaşırım.
bu motora çok yakıyo diyolar, ben iki kişi çeyrek gazla 70 80 gidebiliyorum ve (08.08.2010) 100km de 12 13 tl civarında yakıyorum. not arka tekerlek küçük, büyük takınca daha da düşecek. önemli olan yağın yeni ve kaliteli olması, bujinin yeni ve kaliteli olması, hava filtresi kullanmıyorum ama ona göre hava ayarı yaptım, lastik basıncım konfor değil ekonomiye ayarlı
beyler zat on numara motor
bu bilgilere ulaşmak ve deneyimlemek için yaklaşık 1 ayımı verdim
bu forumda inanılmaz şeyler öğrendim
ukalalık ettiysem affola
ama püf noktalarını bi başlıkta hiç görmedim

belki bir kişi de olsa zat almasına ve bu foruma müdavim olmasına sebep olur.
herkese bol bol rüzgar diliyorum