bugün yaptığım izmit gezisinde (toplam 240km) edindiğim tecrübeyi kısaca paylaşiyim.
bilen vardır motoruma hararet göstergesi takmıştım, onu test etmek içinde iyi oldu.
sabah 10.20 de altunizadede kız arkadaşımla buluşup hemen yola çıktık. altunizade-,izmit arası 98 km, gidişte 10dklık bir mola ile 1buçuk saatte gittik. sabit 80-85 arası hızla gittik ve hararet 120derece civarındaydı, 90lara çıktığımda 130a dayanıyordu, yani sabit 80-85le gidildiğinde motorun şişmesi pek olası değil. dönüştede 90 civarı hızla döndük ve bir saat 20 dakika sürdü, pek bişey farkemedi yan, yağ sıcaklığı ise yine 120 civarındaydı, akşama doğru havanın soğumasınında etkisi var tabi. (motorun daha iyi soğuması için yan kapakları çıkarmıştım büyün 240km boyunca)
birde yolda kalma hikayem var ama detaylı biraz, başka bir forumda yazmıştım, aynen kopyalıyorum, uzun da biraz
yolda kalmamın sebebi ise büyük ihtimal yine hararet göstergem

izmitten umuttepeye çıkan yol çok bozuk bir hal almış, tam cross yolu olmuş yani, zar zor çıkarken motoru birden yığıldı kaldı, gaza bir iki kere bastım ama sabit 5-10 km arası kaldı, hemen kontağı kapattım, noluyo diye düşünürken marşa basiyim dedim, direk çalıştı, yola koyulduk, 500 metre gitmemiştikki direk stop etti. yine marşa basiyim dedim marş motoru boşa dönmeye başladı, marşı bıraktım ama hala dönüyodu, kontağı kapattım yinede durmadı, seleyi açtım sigortayı çıkardım yok durmuyo dönüyo hala, - kabloyu çıkardım yine durmadı en son + yı çıkarınca nihayet durdu, ondada durmasaydı marş motorunu sökerdim heral

neyse sağa sola baktım birşey yok, kabloları taktım, akü sıfır gösteriyodu, daha doğrusu motorda hiç elektrik yoktu, ayak marşıda çalışmadı haliyle. bi ara marş motoru döner gibi oldu ama yine komple elektrik gitti. napiyim ediyim diye düşündüm, sevpadan ismet ustayı ariyim bari dedim, yapıcak bişey yok, marş rölesi, sigortaya filan bak dedi, sigortaya bi baktım acayip sıcak, anladımki sigorta yanmış, idareten bi metal parçasını sigortanın yerine takiyim dedim, elektrik geldi, marşada bastım direk çalıştı, oh iyi dedim, kontağı kapattım, grenajları topladım. yola devam etmek için marşa bastım, yine elektrik yok

sigorta yerine taktığım metal yanmış, plastiğide eritmiş. servise gitmeye karar verdim, neyseki yolun %95i yokuş aşağı idi, 5-6km yokuş aşağı indik, 500-600 metrede ittirdik, usta sigortayı değiştirdi, çalıştı. niye böyle olmuştur dedim, arada olur dedi

macera bu. sorunumun sebebi ise büyük ihtimal üsttede dediğim gibi hararet göstergem

izmitten dönüp kız arkadaşımı bıraktım, ordan eve dönerken (hava yeni kararmıştı) hararet göstergemin altında kıvılcımlar gördüm, çatçat patlıyodu. aydınlatma için taktığım kabloyu aküyü boşaltıyo şüphesiyle çıkarmıştım (çünkü kontak açıldığı an ışığı yanıyodu, farlara bağlayamamıştım) , o kablo göstergenin metal gövdesine temas edip kısa devre yaptırıyomuş. yani benim teorim bu, bilmediğim bir sebebide olabilir, eğer öyleyse ileride yine başımı ağırtıcaktır kesin.
birde bu elektrik arızası sırasında ampullerimin uzunları patlamış. o sırada farlarım açıkmıydı hatırlamıyorum ama çalışmıyolar şu an. tam olarak kontrolde edemedim aslında, ampullerde patlamış olabilir far düğmesine yanmış olabilir. yarın iyice kontrol ederim artık.