Mondial 100 RT Motor ısınınca Gaz yemiyor

Merhaba Arkadaşlar,

2014 de sıfır aldığım Mondial 100 RT henüz 6000km de.
Yurt dışında yaşadığım için yılda en fazla 1 ay sürüyorum.
Çok defa uzun yolda gittim. Şimdiye kadar hiç bir motor sorunu yaşamadım.

Lakin 3 gündür motor sorunu yaşıyorum ve 3 farklı tamirciye götürdüm ve sorunu çözemediler.
Işın aslı alakasız davranıyorlar.

Daimi tamircim debreji söktü kontrol etti, Birşey bulamadı. Zaten geçen yıl değişmişti.

Sorun şu :

Uzun yolda dip gaz 70-80 km/h hız görünce birden gaz kesiliyor, devir ve hızdan düşüyor (motor stop yapmıyor)
Gaz kolunu salıp yeniden gaz verince gazı yeniden yiyor, lakin 60 km/h hızı geçemiyorum.
50 ve altı gidersem hata tekrarlanmıyor ve normal gidiyor.

Egsozdan dikey yukarı çıkan bir boru var, sanırım katalisatör görevi görüyor.
Oradaki hortumu çıkarıp yeniden dip gaz gittim. Aynı hata oluştuğunda bu sefer gaz kolunu salıp yeniden gaz vermedim. (kolu dip gazda tuttum) Devir ve hızdan düştü ve durduğumda motor stop etti.
Gaz kolunu saldım ve yeniden çalıştırmaya uğraştım ama ateşlemedi. Bahsettiğim dikey egsoz borusundan(hortumu çıkarmıştım) çok şiddetli duman çıktı.bir müddet sonra marş bastım ve çalıştı, lakin o dikey borudan baya bi kurum fışkırdı.

Tekrardan hız yaptım. 70-80 km/h gitti ve hata yapmadı. Sorunu çözdüm sevinci ile eve gelince hortumu tekrar taktım ve yine test yaptım, aynı hata yine oluştu. Hortumu tekrar çıkardım ve tekrar dip gaz sürdüm ve yine aynı hata oluştu,gaz kolunu dip gazda bırakmayarak yine durdu ve motor stop etti. Bu sefer duman gelmedi, yeniden çalıştırmam ancak 20 dk sonra yani motor biraz soğuduktan sonra mümkün oldu .
Açıkçası sorun tam olarak nedir anlayamadım.
Havaların sıcak olmasından dolayı şişme mi yapıyor desem ama geçmiş zamanlarda da çok sıcak havalarda uzun yol gitmiştim.
Benzinden desek, neden 70-80 km/h gelince yapıyor, şehir içinde hiç bir sıkıntı yok.

Bir fikriniz varmı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba, dört zamanlı motor kolay kolay şişme yapmaz. Sorunun motor ısındıktan sonra ortaya çıktığından emin misiniz? Eğer eminseniz, subap ayarı gevşek olabilir. Motor ısındığında genleşme nedeniyle subap aralıkları daha da artar ve bu durum soruna neden olabilir, bu durumda şıkırtılı çalışma olur sesten anlayabilirsiniz.
Bir diğer ihtimal ise motor ısındığında ortaya çıkan sorunların genellikle ateşleme bobininden kaynaklanmasıdır. Bunu değiştirmeden anlayamazsınız.

Isınma ile ilgisi olmadığını varsayarsak, motorunuzda manifold'tan vakumla açılan bir benzin musluğu mevcut, bu parçada düzgün açmıyor olabilir, düşük bir ihtmal, bu durumda motor yüksek devirlerde yeterli yakıt alamıyor olabilir.

Karbüratör ayarınız bozuksa yine benzer sorunlarla karşılaşabilirsiniz, motor iyice ısındıktan sonra hava yakıt ayarı yapılmalıdır.

Ara ara bindiğinizi belirtmişsiniz; kirli benzin de bu tarz sıkıntılara yol açabilir, uzun zamandır bekleyen benzinse değiştiriniz.

Ek olarak, katalizörü iptal ettirmenizi öneririm. Çin malı scooter’lardaki bu sistem hem işe yaramıyor hem de çeşitli sorunlara neden olabiliyor. uğraşırım derseniz youtube ta v.s örnek videolar bulabilirsiniz

Cevaplarınız için teşekkürler 👍🏻

Sorunun motor ısındıktan sonra ortaya çıktığından emin misiniz?
Şöyle anlatayım. Motor soğuk iken çalıştırıp bahsettiğim hıza ulaşınca bu hatayı yapıyor. Sonuç itibariyle ısınınca veyahut sıkıştırınca diyebiliriz.

Şehir içinde 50-60 km/h seyir halinde hata vermiyor. Çekişinde hiç bir sorun yok.

Tamirciler motorun model yılı ve markası nedeniyle sanırım ilgilenmiyorlar.
Ara ara bindiğinizi belirtmişsiniz; kirli benzin de bu tarz sıkıntılara yol açabilir,
Motorumu yurdu terk etmeden önce deposunda az benzin ile bırakıyorum . Bu hatayı 2-3 defa depoyu doldurup tükettikten sonra yapmaya başladı. Yani benzinin kirliliğine ihtimal veremiyorum.
Yoksa şehir içinde de sorun yapması gerekirdi.

Motorumu uykuya yatırıp tekrar geldiğimde çalıştırmada çok zorlanıyordum. O yüzden 3 ay önce depodan Karbüratör giden benzin hortumunun arasına vana koydum ve uykuya yaptırmadan önce çalışırken vanayı kapatıp Karbüratör deki benzini tükketirmştim. Bunu tekrar uykudan uyandırdığımda kolay çalışması için yapmıştım.

Acaba ondan mı oldu düşüncesi ile şimdiki hata nedeniyle iptal edip yine benzin hortumunu direk Karbüratör bağladım ve hatayı yine tekrarlıyor. Yani vana koymam bir sebeb değil.

Lakin bir olay dikkatimi çekti . Takometre ve park ampüllerini öncesi LED ile değiştirmiştim ve bunlar sık sık patlıyor. Normal 12v Fren ampulü de hakeza. Acaba ceyran mı çok geliyor? 🤔

Motorsikletlerdeki sistem sanırım arabalardaki gibi aynıdır?
Parça isimlerine tam olarak hakim degilim. Sarj dinamosu motorun neresinde? Acaba sarj voltaj değeri 14v dengeleyemiyormu?

Bujiyi kontrol edeceğim.

Hortumu direk bağlamışsınız musluk v.s gibi ihtimalleri elemişsiniz zaten, benzinde de sorun yok oda elenmiş.

Öncelikle hava filtresi değiştirin yada temizleyip, karbüratör ayarı yapın sonra aşama aşama ilerlersiniz.

Tamirciler huy değiştirdi motor falan inmeyecek güzel para kazanmayacaksa hiçbir işi yapmıyorlar.
Uzun süre bekleyen motor, özellikle scooterlar benzin gelene kadar baya bir uğraştırır normaldir.
Elektrik şarj v.s aksamından kaynaklandığını düşünmüyorum, belki ateşleme sistemini elemanlarından olabilir.
Anladığım yüksek devirde yapıyor sorunu, yine karbüratör ayarında ısrar edeceğim.
Düzelmezse yazarsınız sonrasına bakarız.

Son düzenleme:
Öncelikle hava filtre
Onu temizlediler zaten.

Bugün yeni benzin filtresi taktım. Aynı sorun. Tamirci arayışındayım zaten. Dediğim gibi kimse ilgilenmiyor.

Bugün 30 km bir mesafeye gittim. Depoyu fulledim. 70km/h gelince yine güç kaybı ve yine gaz kolunu sal yeniden gaz vererek ilerleme.

Bu sefer şu tesbiti yaptım. Hata oluştuğunda 40 ile gidince motor temiz yakmıyor. 50 yi geçemedim. Bir müddet 40 gidince yeniden 70-80 hızlandı ve aniden yine benzini yakmıyor. Bujiyi kontrol edeceğim. Bir başka forumda benzin musluğu( deponun direk çıkışındaki) ile alakalı olabileceğinide okudum.
İlk etapta karbüratöre bir göz atacak tamirci bulmam gerek.

Katalisatör iptal etme olayı benim scooter modeli için mümkün değil sanırım. Bende Katalisatör egsoz içinde galiba? Youtube deki Video anlatımları genelikle vitesli motorsikletler için. Scooter için göremedim. Manifold dan egsoza giden boru içinde Katalisatör yeri belli değil bende. Neresini açıpta çıkaracaksın? 🤔
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Çok ilginç bu sefer artçı ile yokuş çıkarken 40 km/h hızda verdi hatayı ve sefer motor stop etti ve çalışmıyor. Şuan soğumasını bekliyorum ve buraya yazıyorum 😀

Acaba tıkalı egsoz söz konusu olabilirmi? 🤔 Yani manifold dan dumanı atamıyorsa? Yarın başka bir tamirci getir bakalım dedi. Gitmeden egsozu söküp deniyeceğim
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İnsanın yolda kalıp çaresizliği bazen azim oluşturup sorunu çözebiliyor🙂

Bu seferki hata motorun stop ettikten sonra hiç çalışmamasıydı. Teorik olarak benzinin karbüratöre gitmiyordu. Karbüratörden Benzin hortumunu söktüm ve marşa bastım,oda ne? 😮 Benzin gelmiyor. Hemen alt basınç hortumunu çıkarıp ağzımla havayı çektim, hiç bir damla benzin gelmiyor 😮. Hortuma üfleyince deponun oradaki musluktan fışıltı duydum. Hem üfleyerek hemde elimle fışıltıyı tesbit etmeye çalıştım.

Evet Arkadaşlar hatayı buldum çok şükür. Alt basınç hortumu gerçekten musluğua yakın bir yerden yırtılmış. O yüzden yüksek devirde benzin yetiştirememiş ve bahsettiğim hatayı vermiş.

Sanırım serversiz direk resim yüklenemiyor

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar