Minik bir kaza ve ders çıkarma

Sabah köprüden geçerken bir yere mazot dökülmüş, motosiklet kaydı, direksiyon/gidon neyse artık hakimiyetini kaybettim, tekerlekler kaymaya devam etti, düştüm. Ama önümden ve arkamdan bir dünya motosiklet geçti, hiç biri ne kaydı, ne de düştü. Lastiklerin yol tutuşundan mı? Hafiften freni sıkıyor oluşumdan mı? Neden olabilir?

Ayrıca bu durumda ne yapmalıyım ki toparlayabileyim?

Frenden dolayıdır gidonu düz tut panik yapma ve gaz verme sıkıntı olmaz.

Hafiften freni sıkıyor oluşundan. Mümkün olduğunda mazot-yağ birikintilerinden uzak durmaya çalışmalısın özellikle virajlarda. Kaçacak bi durumun yoksa da motoru virajda yatırmamalısın. Lastikler ne kadar iyi olursa olsun kayar. dik sürüşle yavaşça geçmelisin. Fren en büyük düşman yağ-mazot birikintilerinde

aslında yapabileceğiniz pek birşey yokmuş
zemindeki esas kaygan yere denk gelmişsiniz muhtemelen

frene bassan düşme ihtimalin yüksek
gazı kapatsan veya açsan yine aynı şekilde düşme ihtimalin yüksek ( bazen en ufak bir gaz tepkisi değişikliği bile yeter )
herşeyi doğru yapmışsındır rüzgar veya başka bir aracın yarattığı rüzgar girdabı bile yeterli bu durumlarda

böyle durumlarda düşmek veya düşmeden devam etmek şans işidir

siz hiç bir şey olmamış olması ise daha büyük bir şans geçmiş olsun umarım maddi olarakta ciddi sıkıntı çıkmamıştır

Ön fren'i sıktıysan ondan düşmüşsündür.
Senden başka düşen olmadı ise muhtemelen aşırı heyecan yapıp kilitlemişsindir.

Olur arada, canına bişey olmadı ise geçmiş olsun.

Aslında gidon düzdü, ön freni de sıkmadım, panik de yapmadım. Hatta o kadar sakindim ki ben bile şaşırdım. Tamamen şansla alakalıdır, ya da biraz acemi oluşumla ilgilidir, bilmiyorum. Demek frene hiç dokunmuyor olmak işin özü. Lastikler fabrika çıkışlı, bu değiştirir miydi düşüşümü en çok onu merak ediyorum aslında.

Arka fren veya gaz o kadar kritik değil. Tecrübenle de bağlantılı olarak arka teker bir süre kaysa da toplar devam edebilirsin.
Ama ön tekerin yol tutuşu kritik. Çok çabuk düşersin ve ön teker bıraktığında motorunun ayağının üstüne düşme ihtimali yüksek (Arkada motor biraz daha açılır genelde yanına düşer)

Yapılacak son şey kaygan zeminde ön freni sıkmak olmalı.

Yola yağ mazot vs dökülmüşse ve kaçacak yerimiz yoksa sadece debriyajı çekip, motor dik bir şekilde üstünden geçiyoruz diye aklımda kalmış..
İşin doğrusu nedir ?

Size de geçmiş olsun bu arada..

Aslında gidon düzdü, ön freni de sıkmadım, panik de yapmadım. Hatta o kadar sakindim ki ben bile şaşırdım. Tamamen şansla alakalıdır, ya da biraz acemi oluşumla ilgilidir, bilmiyorum. Demek frene hiç dokunmuyor olmak işin özü. Lastikler fabrika çıkışlı, bu değiştirir miydi düşüşümü en çok onu merak ediyorum aslında.

Fabrika lastikleri iyi değilse tabi ki etkisi olur. Örneğin city gripler daha bi yapışır asfalta ama sizin belirttiğiniz durum farklı yağ-mazot alanlarında durum her lastik için zor.

ben de geçen suda kayıp düştüm. ne olduğunu bile anlayamadım sadece hafif fren yaptığımı hatırlıyorum ondan sonra motor önümde ben arkada sürükleniyoruz :) geçmiş olsun.

ben anlamadım bu mazot mevzusunu. bu kış full karda buzda kullandım, eğer frene basmassan, gaza basmassan direksiyonu motoru oynatmazsan o buzda bile kaymıyorsun. Mazotta nasıl oluyoda ne yaparsan yap kayıp düşmenin önüne geçilemiyor anlamıyorum. Mukavemet olmazsa kaymaz diye düşünüyorum

Sevgili günlük muhabbetine dönecek korkuyorum konu. Bugün hafif ıslak zeminde tekrar kayıp düştüm yokuş çıkarken, bu kez fren de sıkılı değildi. Motor öylece kaydı. Tamam ben acemiyim ama bu kadar da olmamalı diye düşünüyorum. Fabrika çıkışlı lastikler sanırım yolu hiç tutmuyor. Michelin City Grip önerdi herkes. Onunla değiştimeye karar verdim. Sonrasında deneyimlerimi yazarım, belki birilerinin işine yarar.

asfaltta ıslak bir yere aniden denk geldiğinizde panic ile fren sıkmamaya özen gösterin.. özellikle virajdayken orta refüjdeki çiçekleri ağaçları sulayan (aslında orda durması lazım ama hortumu oraya atıp arazi olan görevliler sayesinde) belediye çalışanlarının duyarsızlığı yüzünden başınıza çok gelebilir, dikkatli olun..

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:44 ----------

Sevgili günlük muhabbetine dönecek korkuyorum konu. Bugün hafif ıslak zeminde tekrar kayıp düştüm yokuş çıkarken, bu kez fren de sıkılı değildi. Motor öylece kaydı. Tamam ben acemiyim ama bu kadar da olmamalı diye düşünüyorum. Fabrika çıkışlı lastikler sanırım yolu hiç tutmuyor. Michelin City Grip önerdi herkes. Onunla değiştimeye karar verdim. Sonrasında deneyimlerimi yazarım, belki birilerinin işine yarar.

gaz verip yada gazı kesersenizde ıslak zeminde kayabilirsiniz.. aynı hızınızı devam ettirin yada ıslak zeminden önce fırsatınız varsa elinizi gazdan çekin..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar