Meslek seçiminden ziyade nasıl bir hayat yaşamak istediğine karar vermelisin önce , buna bağlı olarak meslek seçimin kendiliğinden gelir. İnternette takılmak ve kafede oturmak gibi faaliyetlerin dışında , boş vakitlerinde gerçekten zevk alarak yaptığın bir iş var mı bunu tayin et , uzun süreler boyunca sıkılmadan yapıp tamamladığın bir hobi olabilir, gevezelik edip sürekli insanlara bir şeyler öğretmeye anlatmaya çalışmak olabilir bunlar senin kişilik özelliklerini ortaya çıkarır.
Sonrasında ellerine bak , parmakların ince uzun ya da kısa kalına mı yakın . Bunlar senin atalarından gelen yatkınlık özelliklerini belirler. İnce uzun parmaklar genelde sanatsal ya da düşünsel faaliyetlere , kısa kalın parmaklar ise genelde el işi yani ustalık , ya da fiziki efor gerektiren işlere yatkınlığı ifade eder ama sadece eller tek başına yeterli değildir.
Ticaret dışında ciddi kazançlar elde etmek zor çünkü rekabet çok yoğun , eğer mühendis isen geçmen gereken yüz binlerce mühendis var önünde ve onlarca yıl var .
Klişedir ama doğrudur ne iş yaparsan yap en iyisi olmazsan mütevazi bir hayat sürmek zorundasın.
Eğer fırsatın varsa yurt dışında oku ve çalış, burada da okursan yine de okul boyunca ara vermeden çalış. Ailenizin maddi durumu çok iyi olabilir , senin çalışman gerekli olmayabilir ama yine de çalış. Hayat disiplini adına bu adımı atman lazım.
Beni çok eleştiren olacaktır ama bugünkü aklım olsaydı üniversiteyi dışarıdan okur ve çalışmaya başlardım. Mezuniyet etiketi yani diploma açığını kapatmak için de örgün öğrenimde yüksek lisans yapardım.
Hayat o kadar kısa ki göz açıp kapayana kadar günler geçiyor. İleride evlenip çoluk çocuk sahibi olduğunda keşke şu işleri de yapsaydım dememek için aklına düşen saçma ya da değil pek çok şeyi gerçekleştir.
Bu yaşta 150-200 euro ile Avrupa' yı gezersin , hostellerde falan kalmaktan erinmezsin ama ileride çoluk çocuk oldu mu 150 euroya ancak havaalanına kadar gidebilirsin.
Gençlik programlarını takip et, mutlaka yurt dışına çık ve dil öğren. Kimsenin aklına bile getirmediği yerleri hedefle git Vietnam'da ya da Madagaskar'da iş ara , havuzda cankurtaranlık mı yaparsın . Gezi teknelerinde garsonluk mu ne olduğu çok önemli değil.
Üniversite'de aldığın eğitim eğer tıp , veterinerlik vs değil ise yani mezun olduğunda sana meslek ehli ünvanı katmıyorsa gerisi boştur. Çünkü sen bitirene kadar emin ol çok şey değişir.
Gerçek hayatı işin içinde öğrenirsin. Üniversitede öğrendiklerin çalışmaya başladıktan on sene sonra işine yarar . Bunun için de ne kadar kısa süre gerçek hayata dahil olursan o kadar önde başlarsın. Evet öte yandan öğrencilik çok zevkli ve yaşanması gereken bir süreçtir. Goy goyun dibini görürsün , keyiflidir ama dediğim gibi 20 yıl sonra nasıl bir hayat sürmek istediğine aslında karar vermelisin öncelikle .
Şunu da unutma , hızla Ortadoğu ülkesi profiline büründüğümüz şu günlerden ileriki yılları tayin etmek oldukça zorlaştı. Sosyal standartlarını bilemiyorum ama cebinde bir B planın olsun .
Seni çok tanımıyorum ama 17 yaşında bir gence benim verebileceğim tavsiyeler özetle bunlardır.