Selam, ilk önce led far ampulü mü, xenon far ampulü mü yoksa halojen far ampulü mü? Bu üçünden birine karar kılıp, seçilen ampule uygun bir mercek seçilmeli ve eğer xenon ampul seçildiyse ampule uygun xenon balastı seçilmelidir.
Arabalarda H1, H4, H7, H11 gibi halojen far ampul çeşitleri daha fazla iken motosikletlerde daha dar bir yelpaze söz konusu. H4 ve S2
(bundan tam emin değilim) gibi halojen ampul seçenekleri mevcut
(orjinal olarak)
En çok yapılan xenon modifikasyonu (uzun kısa tek ampulde olduğu için) mercekli ya da merceksiz H4 xenon montajı oluyor. Ancak arabalarda da, motosikletlerde de
(mercekli bile olsa) bu yöntem gerçek bir xenon çalışması değildir.
Orjinalden bi-xenon sistem ile çıkan araçlara baktığımızda
(uzun kısa tek ampulde olacağı için bi-xenon diyorum) D1S, D2S ve D3S tipinde ampul, mercek ve balast takımları kullanılmaktadır.
Mevcut far ampulünü söküp yerine ona uyumlu led ya da H4 tipinde
(xenon diye satılan) ampullerden
(balast ile) takılması gerçek bir bi-xenon çalışmasının maliyet olarak 3'te 1'i civarıdır.
Gerçek bir bi-xenon çalışması için far tasına uygun ölçülere göre D1S, D2S yada D3S tipinde bir mercek seçip, far tasına monte edilmelidir.
(küçük kesme-biçme işlemleri gerektirebilir.) Sonrasında bu farın içine uygun gerçek xenon ampulü takılmalıdır. Sonrasında motosikletin uygun bir yerine balast'ı monte edilmelidir.
Bu sistemin bağlantıları yapılırken elektriksel gücünü far tesisatından değil direk aküden alacağı, açma kapama ve selektör gibi tetikleme işlemlerini mevcut tesisattan alacağı
"röleli" bir sistem kurulmalıdır.
Maliyet olarak biraz fazladır ancak tahminimce sahip olunması mümkün en verimli aydınlatma olacaktır.
Keyfi olarak
GEN5 denilen balastlardan kullanılırsa, mercedes ve bmw gibi araçların selektör yaparken karşılaşılan şimşek çakma olayı da olur ve tadından yenmez.
Örnek olarak
link'teki merceli far ilanı incelenbilir. Farın içerisine gerekli tadilatlar yapılarak gerçek bi-xenon mercek monte edilmiş olarak satılmaktadır. Motosiklete uygun bu şekilde bir ilan bulup alınabilir ya da sıfırdan montaj yapılabilir. Bu ilan keyfi olarak angel park aydınlatması da eklemiş, bu keyfe keder bir durumdur. Ben beğendim. Bu ilana ek olarak ampul ve balast seti alınarak yapılabilir ya da yaptırılabilir.