Öyle şey olur mu ustam yav. Yaralanırsa, veya ölüm gibi durumlarda bu parayı istemek biraz allahsızlık kitapsızlıktır. Sadece mesela demiştim ki, o yayaya çarpmamak için otomobilimizi/motorumuzu sağa sola çarpsak ve yayaya bir şey olmasa. Yani o durumda hak talebinde bulunabilir miyiz diye sormuştum, veya çok hafif sıyrık yaralarla kurtulursa.
Söz konusu olaya vicdanen değil de hukuksal yaklaşmak lazım. Herkesin maddi durumu olmadığı gibi, tekrardan tamir ettirmek veya yenisi almak durumu da olmayabilir. Bu durumda sigortanı paranı alman çok doğaldır. Zaten sen almıyorsun, sigorta senin yerine alıyor. Ayrıca hep iyi yönden bakmak zorunda değilsin bu olaya; belki de seni bile bile mağdur etti.
Bu gibi olaylara vicdanen yaklaşılmıyor maalesef. Nasılki tek teker yaparak bir araca çarpan ve ölen motosiklet sürücüsü için karşı çarptığı aracın sahibi hak parasını alıyor ise sigortadan, kırmızı yandığında veya yaya'ya yasak olan yerden fırlayan yaya'nın sana verdiği zararı, sigortaya karşılatmakta aynı şeydir.
Olaya etik veya idealist şekilde yaklaşmak ile hukuksal hakkını korumak ile yaklaşmak başka şeylerdir. Bu tamamen senin insiyatifinde kalmıştır.
Fakat ölümlü trafik kazası, direk kamu davasıdır ve senin insiyatifinde kalan bir olay da yoktur die biliyorum.
---------- Mesajlar birleştirildi - 09:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:35 ----------
Açıkçası hız sınırına uygun ne kadar gidersek gidelim adam motorun önüne atlarsa nasıl durabiliriz ki, arada birkaç metre olsa tamam ama direk 1 metre önüne fırlayan adama carpmadan durmak mümkün değil.
Onu da olay yerine gelen ahlaklı trafik polislerinin tuttuğu rapor belirliyor. Mesela ahlağın dibinde olan trafik polisi kardeşlerimiz, ben acil'e hastaneye kaldırıldığımda bana emniyet şeridinden gidiyormuşum die rapor tutmuşlar. 3şeritli otobanda şeritlerin her birini 3,5m genişlikte 3 şerit toplam 10,5m çiziyorlar. Emniyet şeridini ise tek başına 5,5m çizip tramere kaydediyorlar. Olay yerinde motorum, ben ve bilimum şeyler şeritte iken, bana vuran araba emniyet şeridinin en dibine kendine çekti. Mobese'den görüntüleri izleyip 1/4 oranında ceza verdi. Bu durumda bana çarpan sürücüye de indirim uygulandı.
Konuyu saptırdım ama trafik polisi kaza raporu tutanağında yaya'ya kusur verir ise, senin alacağın ceza da düşer hatta ceza yememe olasılığın bile olur. Sonuçta sen kuralları hiçe sayıyorsan ve yaya'da sayıyor ise, böylece sana verilen cezada indirime gitmiş oluyor.
Yaya geçidinin 5m önünde veya arkasında bir yaya'ya çarparsan bile indirimi var. Yaya'ya öncelik kanunları ve uygulamaları çıkardı ama bunlar yaya'ları %100 haklı duruma sokmuyor.
Kaldırımda, yaya geçidinde, okul geçidinde vs bir kazaya karışır isen; ammiyane tabir ile anandan emdiğin sütü burnundan getirirler. Diğer hallerde aynen devam...
Türkiye'de kaza yapana kadar herşey mübahtır gibi bir mantık var. Maalesef herşeyde olduğu gibi bunda da iş işten geçtikten sonra aklın başına geliyor ki o da bir halta yaramıyor.