Hem haklı olduğun hemde yanıldığın noktalar var "bence"
5.000KM - 7.000TL ve sen bu motosikleti aldığında mevcut halinde değişikler yaparak ( Egzoz değişikliği, zincir değişikliği ) bu motosikletin bedelini arttırabilirsin. Kaldı ki bazen o kadar ekstra işlemler yaparsın ki ( Motosikleti kaplama, ön disk değişikliği, dişli değişikliği, elcikler, zincir, yağ vs. vs. ) gibi motosikletin sıfır fiyatının da fazlasına satabilirsiniz ( yalnız bu durum arabalar için çok geçerli değildir, aslında geçerlidir. Eğer bir markanın delisini yani hastasını bulursanız belki onu bile satabilirsiniz )
5000 km de ki aracı aldın, ekstraları yükledin, motor bedelinin artmasını sağladın. Buraya kadar doğru. 2000 liralık masraf yaptık diyelim. 7 den 9 a çıktı fiyatı. Buraya kadar hem fikiriz. Ancak iş satışa gelince 9 etmiyor bedeli. Hangi ürün olursa olsun. poşetten çıkardın mı, kutusunu açtın mı 2nci el olarak değerlenir o ürün artık. 2000 liralık masrafın montaj sonrasında direk değer kaybetmeye başladı. Bunu megelli için demiyorum sadece hangi markanın hangi ürünü olursa olsun değişmiyor bu mantık. pahalı bir örnek vereyim sana Patek Phillipe, Vacheron Constantin gibi büyük saat markaları var. çok pahalı modellerini az kullanılmış veya hiç kullanılmamış hali ile dünyanın neresine gidersen git 2%-10% değer kaybı ile anında nakite çevirebilirsin. Yani Franck Müller Turbulion serisinden bir model var 1.2 milyon değerinde aldın. kutusundan çıkarmadın başka ülkede 1.1 milyona anında satarsın sorgusuz sualsiz... (farkındayım biraz dolambaçlı bir örnek oldu ama ister egzos ister araba ister saat mantık aynı şekilde çalışıyor dünyada...
Bu sebeple 7 bin liraya aldığın motoru 2 bin lira masraftan sonra 9 bin liraya satma şansın kalmıyor. o zaman benimde 4.400 Euroya aldığım ninjayı yaklaşık 300 da kendim masraf yaptıktan sonra 4700 ya satabilmem lazım (daha 14KM motor)
Çin Cumhuriyeti insanlarını yerinde olsam 2'nci sınıf olarak nitelendirmem çünkü bugün senin yediğin tabağın, oturduğun koltuğun, izlediğin televizyon bile onların elinden geçiyor.
Burası yanlış anlaşılmış (yada ben kendimi yanlış ifade etmişim) Çinliyi ben 2nci sınıf insan diye tanıtmaya çalışmıyorum. İngilterede yaşayan her azınlık gayri resmi literatürde 2nci sınıf göçmen olarak geçer. Özellikle İngiltere`nin kendi sömürgelerine uyguladığı politikadır bu. İngiliz vatandaşı dahi olsa bir çinli veya hintli veya afrikalı asla İngilizin gözünde 1nci sınıf vatandaş olarak kabul edilmez. kaldı ki bunu ben değil, ingiliz arkadaşlarım kendileri ifade ediyorlar... geriye dönüp baktığımda bu yanlış anlamanın benim eksik ifademden kaynaklandığını düşünmekteyim.
Bugün parça üretimi ve montajı Çin 'de yapılan Megelli 'nin Mühendisliği hiç TARTIŞILMAZ OLARAK BİLİNİR Kİ İNGİLİZLERE AİTTİR.
sonuna kadar haklısın ! kimse aksini iddia edemez.
Önemli olan işçilikten ziyade Mühendisliğidir, hangi parçanın nereye ne şekilde ve ne boyut, ebatlarda oturacağı, hangisinin ne şekilde olacağı önemlidir.
işte bu noktada hatalı veya eksik düşünüyorsun. bütün bu yazdıklarının yanı sıra kullanılacak parça kalitesi, bu parçanın üretim şekli ve kalitesi çok şeyi değiştirir. Bugün çinde ferrari nin bile taklidi yapıyorlar. ama ferrari kadar kaliteli olmuyor. sadece dış görüntüsü yani ambalajı aynı oluyor.
aynı şekilde bugün Türkiye de faaliyet gösteren bir çok firma çinde ürettim yaptırıyor. Hepsi ile git konuş sana aynı şeyi söyleyecekler. "1 saniye için arkamızı dönsek işçilik kalitesi hemen düşüyor veya malzemeden mutlaka çalıyorlar" Bunların yanı sıra Megelli kendi fabrikasında üretim yapmadı çinde (bunu kendileri söyledi ve sen bunu kesinlikle biliyorsun) Kendi web sitelerinde "anlaşmalı olduğumuz fabrika ile anlaşmamız bittiği için üretim durmuştur" diye ilan ettiler. Yani Megelli senin iddia ettiğin gibi kendi denetimi altında kurduğu bir fabrikada üretim yapsa idi zaten bugün bu konu konuşulmuyor olacak idi. hepimiz "oo Megelli mi? abi ingiliz malı yakışıklı bir alet" diyecek idik. Sende aynı fabrika ile anlaşıp, megelli ile aynı şekilde " dmRhn " marka 250 cc SS veya naked üretimi yaptırabilirsin. aynı fabrika sana adet bazında anlaşırsanız yeterli yedek parçayıda üretir.
İşçilik öyle çar çöp altında yapılan bir motosiklet değildir Megelli ki 2015 Yılı itibari ile Resmi Web sayfalarından takip ettiğim kadarıyla Yeni Scooter modelleri ile üretime başlayacaklar
Evet web sitesinde yaklaşık 2-3 aydır böyle bir ibare var. bir motor üzerinde çalışıyorlar gibi gözüküyor ama net bir bilgi yok. Şimdi Megelli yeni motorlar üretebilir, hatta ilk ürettiklerinden daha kaliteli modeller bile üretebilir ve yerle yeksan olmuş marka imajını 2-3 sene gibi kısa bir sürede toplayabilir. Ne yalan söyliyeyim ben Türkiye pazarında daha fazla marka ve modelin olmasını arzu ederim. Megelli değer kaybederse bana bir faydası olmaz ama değer kazanıp uygun fiyatlı opsiyonlar ile dünya pazarına çıkarsa benimde bir tüketici olarak işime gelir. hem takipçisi olduğum diğer markaların fiyat politikalarını etkileyebilirler hemde motor lüks işi olmaktan çıkar daha fazla kullanıcıya ulaşır. yapılan araştırmalara göre Türkiyede motosiklet kullanan genç nüfus sayısı azalıyor... Niye kısmını başka bir başlıkta konusur tartışırız..
Lakin bütün bu yeni üretim planlamaları bazı gerçekleri değiştirmeye yetmiyor şu anda.
1- Megelli hakkında ciddi bir ön yargı var mı?
- Var. 1ncisi motorun sıfırı üretilmiyor. 2ncisi motorun doğru düzgün bir servis ağı yok. 3ncüsü işi bilen bütün eski motorcular aman uzak durun diyorlar. 4ncüsü özellikle grenaj kalite/maliyet oranında yetersiz kalıyor.
2- Megelli 2nci el piyasında zayıf mı?
- kemikleşmiş bir ön yargı yüzünden motorun ikinci el piyasası ne yazık çok sönük. Alan vatandaşlar bu konuda şikayetçi. Motorun 2nci el piyasasının sönük olması sadece alan vatandaşa mı zarar? hayır konuyu sakın şahsi almayın. Kullandığınız her araç, motor vs aynı zamanda milli servet sayılır. sizin zarar etmeniz aslında ülke ekonomisinin zarar etmesi anlamına gelir.
3- Çin mi? Japon mu? kavgası...
- Megelli nin "fason üretim" olması nedeni ile bu kavgada 1-0 mağlup maça çıkıyor. "Japon markalarıda Çinde üretiliyor" tezini savunan arkdaşlar bu tartışmada hep kaybeden taraf. Çünkü Japon, çinde üretim yaparken bile "kendi adına fabrika kuruyor ve kendi standartları üretim yapıyor" ! yani çine gidiyorsunuz ve Honda nın kendi fabrikasını görüyorsunuz. ama diğer çinli markalarda iş farklı. Megelli çine gidiyor, fabrika kurmak yerine motor üretebilen bir fabrika ile anlaşarak üretilen motora kendi markasını vurduryor.
***** Fason üretim veya kısaca Fason, gerçek üretici firmadan anlaşma üzerine toplu ürün sipariş ederek, ürünlere gerçek üretici adını değil de sipariş verenin adının yazdırılmasıdır. ******
Şimdi gelelim en başından beri benim niyetimi farklı algılayıp Megelli kötüdür dediğimi sanan arkadaşlara:
Arkdaşlar bakın bir konuda tamamen dürüstüm size karşı: maksadım sizi kırmak veya motorunuz kötüdür demek değil. En azından amaç o değil. Zaten maksat megelli kötüdür demek olsa idi, bu kadar ayrıntılı ve ne dediğime dikkat ederek mesaj yazmazdım. seviyesizce "ıyyyy çinlisin iştağğğ ne konuşuyosuuunnn" tadında mesajlar yazıyor olurdum.
her şeyi geçtim daha 1-2 ay önce Megelli almaya gidiyordum ve oturdum eşimi buna ikna etmek için uğraştım. Şimdi farklı bir marka motor aldım diye o kadar megelliye baktığımı ve o kadar "şeklini" beğendimi unutacak veya inkar edecek değilim.
velhasıl kelam eğer maksadımı aşıp kalbinizi kırdı isem kusuruma bakmayın (inatla beni yanlış anlayıp konuyu farklı yerlere çekmeye çalışanlardan özür dilemiyorum onuda yanlış anlamayın)