marş basmama sorunu

motorum drz 400 sm
bir kaç gün önce marş basmamaya başlamıştı akü bitti diye sıfır akü aldım dün akşam taktım marşa bastım sorunsuz çalıştı.
bugün öğlen bindim işe gitmek için marşa bastım çalıştı.
akşam iş çıkışı marşa basıyorum sadece "tık" sesi geliyor (bir röle sesi tahminimce) başka hiçbirşey olmuyor.
ittirip bayır bulup vurdurunca çalışıyor.

şimdi sorun ne olabilir?
benim aklıma iki seçenek geliyor
1-elektrik tesisatında bir kısa devre varsa yeni taktığım akü boşalmış olabilirmi?
2-marş motorunda mı bir arıza var?

aküyü evdeki voltmetre ile ölçsem anlarmıyım?

kutup başları iyice sıkımı gevşek olunca tık yapıp çalışmıyordu farlar veya sinyaller in güçsüzmü yoksa hiçmi yanmıyor

Birkaç yerden problem olabilir,iyice kontrol ediniz

1.akü kutup başlarının sıkıca bağli oldugundan emin olun.
2.elektrik tesisatını gözle kontrol edin,kaçak ve şaseye temas olabilecek yerlere müdahale edin,sağlam bantlayın.
3.konjoktor,alternator görevlerini yerine getiriyor mu,kontrol yaptırın.
4.eğer tam dolu şekilde taktıgın akü,belli bir kullanımdan sonra bitip,marş basamaz hale geldiyse bu 3.maddenin doğrulugunu kanıtlar.

kutup başları iyice sıkımı gevşek olunca tık yapıp çalışmıyordu farlar veya sinyaller in güçsüzmü yoksa hiçmi yanmıyor

bu akşam tekrar kontrol edicem grenajı söküp. önce led sisler var normal yanıyor kontağı açınca. marşa basınca "tık" yapıyor sadece.

ledler az enerji harcadığı için belli olmaz pek normal armut ampullü sinyaller farlar sönük yanıyorsa akü bitiktir yeni akü aldım demişsin ozmanda şarj etmiyor demektir

Bir adet Multimetre edinin ,

DCV ayarinda var ise 10 yok ise 20 ayarina getirin. Akunuzun 12.15 V civarlarinda deger veriyor olmasi lazim.

12V altinda bir deger var ise aku arizalidir.

Motor calismaz iken Oncelikle DCV konumunda motora bagli iken calistirin.

Farlariniz kapali olacak....

Siz calistirdiginizda cikan deger 13.50 V civarinda olacaktir. Siz gaz verdikce bu deger 14.10 lara kadar yukselir.

Ayni islemi far acik iken ve tum sinyaller i deneyerek yine yapin. Buyuk bir degiskenlik yasar iseniz, kaynak sorunu bulabilirsiniz.

Eger hic bir hareket olmuyor ise, akunuz sarj etmiyordur.

Bunun sebebinden dolayi da akunuz bosalir. En ana sebep konjetor arizasi olabilir.

Konjektor akim gecip gecmedigini yine ayni yonetem ile kontrol edebilirsiniz.

Ihtimal vermesemde sargida bir kopukluk ta olabilir.

Bir adet Multimetre edinin ,
DCV ayarinda var ise 10 yok ise 20 ayarina getirin. Akunuzun 12.15 V civarlarinda deger veriyor olmasi lazim.
12V altinda bir deger var ise aku arizalidir.
Motor calismaz iken Oncelikle DCV konumunda motora bagli iken calistirin.
Farlariniz kapali olacak....
Siz calistirdiginizda cikan deger 13.50 V civarinda olacaktir. Siz gaz verdikce bu deger 14.10 lara kadar yukselir.
Ayni islemi far acik iken ve tum sinyaller i deneyerek yine yapin. Buyuk bir degiskenlik yasar iseniz, kaynak sorunu bulabilirsiniz.
Eger hic bir hareket olmuyor ise, akunuz sarj etmiyordur.
Bunun sebebinden dolayi da akunuz bosalir. En ana sebep konjetor arizasi olabilir.
Konjektor akim gecip gecmedigini yine ayni yonetem ile kontrol edebilirsiniz.
Ihtimal vermesemde sargida bir kopukluk ta olabilir.

bu akşam uğraştım fakat çözemedim.
multimetre ile aküyü dediğiniz gibi motor kapalı iken ölçtüm 12,20 volt gösteriyor.
çalışırken olması gereken değerleri ölçemedim çünkü marş basmıyor dediğim gibi..
tüm konnektörleri kontrol ettim, akü başlarını tekrar söküp sıktım iyice ama olmadı.

Merhaba ben yeni bi scooter aldım hussar 125 aynı sorun bendede vardı buji piposu oynamış biraz sağ sol yapınca çalışıyor ama senin buji kablolarında çıkmış olabilir bujinin üstünde olması lazım

yeni akü takıldıgında motorun çalışıpta az bir zaman sonra tekrar çalışmamazlık yapması aküyü şarj etme sırasında sorun oldugunu gösteriyor
şarj etmeyince aküden yemiş ve şimdi marş almıyo sadece tık ediyo

konjektör,starter,mıknatısı kontrol edin, sorun onlarda degilse tesisattadır

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar