Motosiklet bağlanınca geri alma
Ben de geçen haftalarda motoru Bostancı köprüsü çıkışında yetersiz ehliyetten (a2 yok) bağlatmış biri olarak tecrübelerimi paylaşmak istedim. (Bu arada çevirme perşembe günü akşam üstü 5 teydi, ve çevirmenin tek amacı motor yakalamaktı. )
NEden ehliyetsiz kullanıyorsun diyenler için, a2 sınavlarını 3 ayda bir yapıyorlar, Şubattakini kaçırdım, Mayıs sonunda A2 sürüşüne girdim ancak halen sertifikam gelmediği için ehliyetsiz dolaşmaya devam diyorum.
Yapılacakları aşağıda madde madde çıkarttım.
1. Muhtardan ikametgah alın, saat 8 30 gibi açılıyor.
2. Ruhsat, nüfus kağıdı, ve ehliyet fotokopileriniz yanınızda olsun, lazım olacak
3. İlgili trafik müdürlüğüne gidin, savcılık sevk işlemi yaptıracasınız. Saat 9 da çalışmaya başlıyorlar.
4. Memur işlemlerinizi yaptıktan sonra size verdiği bütün evrakların fotokopisini istiyor, gidiyor çektiriyorsunuz.
5. Fotokopileri geri verdiğinizde size savcılık sevk kağıdını veriyor, ve sizde koşarak adliyeye gidiyorsunuz. (kadıköy için Bahariye'deki adliye binası a blok)
6. Adliyede savcılık katibine evraklarınızı veriyorsunuz, katip cezanızı yazıyor, ve size savcıya imzalatmanız için veriyor.
7. Savcıya bu evrakları imzalattırıyorsunuz. (ceza ödenirse sabıka oluşmadığı bilgisi alınıyor)
8. Tekrar katibin yanına inip imzalı evrağı veriyorsunuz. Katip bir takım işlemler daha yapıp size ceza kağıdınızı veriyor.
9. Ceza 660 YTL, peşin derseniz 495 YTL, 660 üstünden 4 taksitte oluyor.
10. Trafik müdürlüğüne geri gidiyorsunuz.
11. Bu sefer size a2'si bulunan bir arkadaşınız lazım yoksa motorunuzu geri alma kağıdınızı alamıyorsunuz. (a2'si bulunan arkadaşa daha önceki işlemlerde ihtiyacınız yoktu, benim gibi erken çağırıp mal gibi bekletmeyin)
12. Memur gene bir takım işlemler yapıyor, size tüm kağıtları geri verip tekrar fotokopi istiyor, a2'si bulunan arkadaşınızında ehliyetinin fotokopisini çektiriyorsunuz.
13. Fotokopileri verdiğinizde memur size motoru bağlatma kağıdının arkasına motor geri alınabilir anlamına gelen kaşesi vurulmuş şekilde geri veriyor, sizede gidip motorunuzu otoparktan almak düşüyor.
Bu kadarla kurtulamadınız, bu sefer cezayı ödeme işkencesi başlıyor:
1. Vergi dairesine gidiyorsunuz
2. Ceza için tahakkuk fişi çıkarttırıyorsunuz
3. Evrak kayıt bölümünde evrağı kayıt ettirdikten sonra cezanızı ödüyorsunuz, ben bir daha uğraşmamak için peşini tercih ettim.
4. Tahakkuk fişini çıkartan memurun yanına çıkıyorsunuz, oda son bir takım işlemler yaptıktan sonra size artık savcılığa gidebileceğinizi söylüyor!!! (cezanızı bu ödeme belgesiyle düşürtmeniz gerekiyormuş ,aksi takdirde ceza ödenmedi gözüküyormuş, e-devlet buralar uğramamış)
Ben bu aşamada kaldım, cezayı nasıl olsa ödediğimden savcılığa önümüzdekşi hafta gitmeyi planlıyorum.
Bu kadar azaptan sonra insanın aklına şu soru geliyor, polis çevirmesinde durmazsan ne olur? Beni durdurduklarında polisin dur demesine rağmen görmemezliğe gelip basıp giden 4-5 tane motor oldu, hiç birşey yapılmadığını gözlerimle gördükten sonra, enayi olduğuma karar verdim.
Umarım kimsenin motoru bağlanmaz ama bağlatanlar içinde yukarıdaki bilgiler faydalı olur.