- Konu Yazar
Yaklaşık 3 ay önce Malatya’nın Darende ilçesine ait Darende Haber Gazetesi’nde “Darendeli Ustanın Müthiş Buluşu: Motosikleti LPG ile çalıştırdı” başlıklı bir haber yayınlanmıştı. Bu haberde Elbistan’da sanayide eksoz ustalığı yapan Darendeli Zülkarneyn Durmuş’un 100 cc.lik bir motosikleti LPG’li yaptığı ve 5 YTL ile 200 km. gidebildiği anlatılıyordu. Söz konusu habere ait fotoğraflar yoktu. Ben ve başka bir motosiklet sitesindeki arkadaşlar bu sistemi merak ettiğimden üç ay boyunca araştırma ve biraz masraf yapıp Zülkarneyn Durmuş’a ulaştım. Bana yaptığı sistemle ilgili birkaç fotoğraf gönderdi. Diğer sitede olduğu gibi burada da bunları sizlerle paylaşmak istedim.
Zülkarneyn Usta, 100 cc.lik Kanuni Tigrina almış. LPG’li otomobillere takılan küçük bir beyin almış. (beyin neyse artık.) bu beyin motora gelen gaz miktarını otomatik olarak ayarlıyormuş ve atıkları da eksoza otomatik olarak gönderiyormuş. Bunun için eksoza başka bir bağlantı yapmış sanırım. Küçük mutfak tüpünü arka çantaya yerleştirmiş ama bu tüpü çantayı bile açmadan dışarıdan gaz basılabilir hale getirmiş. İlk yapım aşamasında birkaç sorun yaşamış ancak şimdi motosiklet kusursuz olarak çalışıyormuş. Hatta kendisi yaptığından beri bu motosikleti kullanıyormuş (sanırım yaklaşık 5 aydır). Kontağı kapatınca gaz otomatik olarak kesiliyormuş.
İşte fotoğraflar:

Zülkarneyn Usta, 100 cc.lik Kanuni Tigrina almış. LPG’li otomobillere takılan küçük bir beyin almış. (beyin neyse artık.) bu beyin motora gelen gaz miktarını otomatik olarak ayarlıyormuş ve atıkları da eksoza otomatik olarak gönderiyormuş. Bunun için eksoza başka bir bağlantı yapmış sanırım. Küçük mutfak tüpünü arka çantaya yerleştirmiş ama bu tüpü çantayı bile açmadan dışarıdan gaz basılabilir hale getirmiş. İlk yapım aşamasında birkaç sorun yaşamış ancak şimdi motosiklet kusursuz olarak çalışıyormuş. Hatta kendisi yaptığından beri bu motosikleti kullanıyormuş (sanırım yaklaşık 5 aydır). Kontağı kapatınca gaz otomatik olarak kesiliyormuş.
İşte fotoğraflar: