Sadece bedava demek ağır bir indirgeme. Çökme yapmaz dediğiniz win zaman içinde hantallaşır, linuxta benzeri bir durum hiç yaşamadım.
İşte o windows aslında hiç hantallaşmıyor. Dediğim gibi 5 yıl aynı sistemi kullandım ve tekrar yüklememin sebebi 3 yıldır kullandığım windows 7 içindi. Hiç bir hantallık da hissetmedim. Genel olarak "abi bu çok yavaşladı bi format atalım" 'ın sebebi bir web sayfası açmak için adresi google'a yazan seviyedeki bilgisayar kullanıcısının her gördüğüne tıklaması, gereksiz sistem kaynağı kullanan ve arkaplanda çalışan uygulamalar yüklemesi sebebiyle oluyor.
BMW'nin sınıfının lideri olma iddiasındaki motorları ürettiği ayrıntısını es geçmemekte de fayda var. Windows linuxtan iyi değil, en iyi hiç değil :mrgreen: Ayrıca windows ne zaman size bir durumda şirket sıfatıyla yardım etti merak ettim.
Dediğim gibi driver olsun istediğin programı yüklemek olsun bu açıdan üstün olması bile basit bir kullanıcı için çok önemli bir şey. Ayrıca Microsoft'tan bir kaç kez online yardım aldım.

Ayrıca konu sadece microsoft'la sınırlı değil mesela lisanslı Kaspersky kullanıcısıyım, iki kere sorunla karşılaştım ve forumlarda cevap aramak yerine online destek bile değil doğrudan telefonla arayıp sorunumu anlattığımda çok kısa sürede çözdüler.
Bir o kadar insan aynısını linux için yapıyor, daha fazlasının da yapılmasına izin de veriyor. Yine açık kaynaklı olmasından dolayı kullanıcısı ne kadar fazla olursa olsun asla o kadar fazla sorunu olmayacak. Aksine ilgili insan, şirket sayısı artacağından daha da kaliteli olacaktır linux sürümleri.
Evet kullanan fazla olursa ilgili sayısı artar ama o kadar çok kullanıcısı olursa şimdiki gibi kullanıcılarının büyük bir bölümü bu işten anlayan kişiler değil de mesela 1000 kullanıcıdan biri anlayan kişiler olur, dolayısıyla çok iyi olmayan destek hepten yetersiz kalır. Ayrıca virüs vs. saldırıları yoğun olarak kullanılan platform windows olduğu için buna yönelik yapılıyor ve açıklar daha kolay ortaya çıkıyor. Linux bu kadar yaygın kullanılsa saldırılar buna yönelik olacağı için daha çok fark edilemeyen açık ortaya çıkacaktır. Dediğin gibi olsa da istediğim zaman destek bulabilsem bile mesela ben iyi kötü motordan anlayan birisiyim ama ücretsiz servis desteği olsa motorda bir sorun olduğunda bana sorup kendin mi yapmaya çalışırsın yoksa benden çok daha deneyimli olduğunu bildiğin servise mi gidersin?
Motorcu adam özgürlükten yana olmalı ooolum :mrgreen: Gel doğru yolu bul :wiinkk:
Daha önce de dediğim gibi kaynak kodlarının kapalı olması amacı sadece bilgisayar kullanmak olan birisini ilgilendirmiyor. Windows'un da kaynak kodları açık olsa çok büyük bir kullanıcı kitlesi için değişen hiç bir şey olmayacak. Ayrıca kendi adıma cevap verecek olursam kullandığım programlar sebebiyle linux kullanmam mümkün değil.
@Slayerrr
Söylediğin fiyat en başta yanlış. O belirli tarih aralığında windows 7'li laptop alırsan ödeyeceğin yükseltme bedeli. Şu an windows yüklü bir PC'de yükseltme bedeli 40 dolar. 31 Ocak sonrası bu artacak. Ayrıca önceki windows'a parayı çoktan vermiş oluyorsun, bunlar yükseltme fiyatları. Sıfırdan windows 8 alırsan 100 / 140 dolar. 31 Ocak sonrası 140 / 200 dolar. Kısacası haybeye verilen en az 40 dolar söz konusu.
Dediğim gibi korsan kullanıcılar, hatta windows 7 yüklü bir bilgisayarı olmayanlar dahi 29 TL'ye yükseltme yapabiliyordu, bunu engellediler ama halen 2 Haziran 2012 sonrasında alınmış bir bilgisayar lisans anahtarıyla 29 TL'ye windows 8 lisansı alınabiliyor. Daha da güzeli her windows 7 lisans anahtarıyla 5 tane 29 TL'lik windows 8 lisansı alınabiliyor. Yani benim 2 Haziran sonrası alınmış bir lisansım yok ama arkadaşımın lisansıyla onun bilgisayarı hariç 4 tane daha lisans alıp kullanabilirim mesela.
Ubuntu'nun windows'tan aşağı kalır hiçbir yanı yok. Arayüz inanılmaz kullanıcı dostu, windows'tan geçen kimse zorlanmaz. Dediğin teknik servis olayı yine doğru değil, çünkü ubuntu'da sorun yaşasan, aynı şekilde cevap verebilecek kullanıcı insan çok. Şu ana kadar hiçbir windows sorunumda resmi kaynaklardan yardım almadım. Temel donanım sürücüleri zaten tam. Sistem güvenliği açısından linux'un güvenli oluşu windows kadar yaygın olmamasıyla alakalı değil, açık kaynak kodlu olmasında yatıyor. Örnek verirsek firefox ve IE güvenlik açığı karşılaştırmasında IE'de yılın 200 küsur günü güvenlik açığı giderilmiyor, firefox içinse maksimum 2 hafta. Linux'ta da durum aynı şekilde oluyor. Microsoft patch yayınlayana kadar linux'la uğraşan binlerce geliştirici sorunu patch'liyor.
Bu kısım için zaten yukarıda benzer bir cevap verdim.
Benim amacım Linux'u tartışmak değil aslında, demek istediğim hali hazırda windows kullanan ve hiç bir şikayeti olmayan basit bilgisayar kullanıcısı neden linux'a geçsin? Linux kötüdür diye demiyorum. Windows'da avantaj olarak saydığım her şey linux'da olsa bile hali hazırda kullanılan işletim sistemini değiştirmek için bir sebebi yok basit bir kullanıcı için. Çoğu kullanıcı bu şartlar sağlansa hatta üzerine para bile verilse sadece alışkanlıklarını değiştirmemek için bile sistemini değiştirmeyebilir.