lastik patlamaları

Şimdii benim anlamadığım birşey var; piyasadaki bu lastik tamiri için kullanılan sprey şeklindeki kitleri hangi tip lastik kullanabiliyor? Yani bu kitler tubeless lastikler için mi yoksa şambrelli lastikler için mi yoksa her iki tipte bunu kullanabilir mi?

güzel soru bende cevabını merak ediyorum.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
spreyler tubeless lastikler icin

bence ikisinde de kullanabilirsiniz - benim sorunumda şambrelli idi motorun lastigi..
malzeme, hani bu tesisata sıkılan köpüğe benziyor, genişliyor ve her bir yere yapışıyor.
ama sanırım daha esnek kalıyor, sertleşmiyor.

Tubeless latikler cross gibi arazilerde kulanılmıcaksa bence cok daha avantajlı.
5bin Kilometrede motor 1 kez on 1 kez de arka lastıgım patladı daha dorusu patlamış :) ön tekerin patladıgını direksiyon hakimiyeti garipleşince farketteim, arkayıda şansa farkettim ondekinden vida arkadakinden çivi cıktı ama anladımkı patlasalar bile hava tamamen boşalmıyormuş.

Hatta çok komik duruma duştum, ontekere vida girdiğinde tabi ben farketmeden, ben ne tarafa donsem donme işlemi bitikten sonra motoru toplamak zorlasıyordu ne tarafa donsem o tarafa çekiyordu motor lastiğin havasını elimle kontrol etim ama tek elimle yanaklarından tutum sıktım esnemedı bile servise gitim anlatım adam bana direk on lastik havası nasıl dedi :) Geldı kendı baktı tabı benım gıbı tek elı ıle yanaktan deyıl 2 eli ıle ortadan bastırdı orta kısım nerdeyse janta deycekti :)

bence ikisinde de kullanabilirsiniz - benim sorunumda şambrelli idi motorun lastigi..
malzeme, hani bu tesisata sıkılan köpüğe benziyor, genişliyor ve her bir yere yapışıyor.
ama sanırım daha esnek kalıyor, sertleşmiyor.

ikisine de kullanmasina kullanabilirsin ama tavsiye edilmiyor. nedeni de cok basit. tubeless lastigin icine siktigin sprey yüksek basinc altinda (yani lastigin icinde) bir akiskan (yani gaz veya sivi) halde. hava kaciran bir delik bulup disari ciktiginda düsen basinc yüzünden katilasiyor ve deligi tikiyor. ancak bu sprey gercek anlamda tamir görevi görmüyor. sadece en yakin lastikciyi bulup orada adam akilli bir yama yaptirana kadar gecici bir cözüm olmasi icin üretilmis birsey. tamircide lastik söküldügünde katilasan spreyi temizlemek cok kolay. ayni spreyi ic lastigi olan bir lastikte kullanirsin ama o ic lastigi de bir daha temizleyemezsin. lastik havasi düstügünde icindeki sprey yavas yavas katilasmaya baslayacak ve bir süre sonra da yeni ic lastik almak zorunda kalirsin. yani cözüm cözüm olmus olmuyor.

daha ikinci planda kalan bir konu da tubeless lastigin sertligi. yani ic lastik dedigin sey tubeless lastikle karsilastirdiginda sakiz kadar esnek sayilir. bunun ic duvarina yapisan sertlesmis bir cisim seklini bozacaktir. ayni sorunu tubeless lastikte yasamazsin.

karar senin tabii ...

tubeless lastikle kross yapılamaz çünkü bunların esneme payı yok oldukça sertler.Kroslarda şamrelli kullanılıyor çünkü şamrel içerde esniyor teker yumuşuyor.

tubeless lastik patlarmı patlamazmı diye düşünmüyorum bile çünkü iki sefer kamyonla giderken şahit oldum.Birincisinde arka lastik gümledi telleri dışarı çıktı.Geçen yaşadığım olayda ise ön lastik 2 s- 3 saniye içinde 120 psi havayı boşalttı.

düz yollar için en iyisi tubellesdir elbette ama şamrellilerinde kolay patlamamaı görülür örneğin arkadaşımın kros motoru aldığından beri 2 seneyi geçti lastikçiye gitmedi.

Bisikletler için dış lastikle iç lastik arasına, pvc benzeri sert bir maddeden bir bant almıştım bi yerlerden, onlardan takılıp patlama derdi neredeyse komple unutulabilir. O tip bir bantla bisikletle ormanlık alanlarda falan neredeyse 2-3 bin kilometre yol yaptım 4 senede bir kez bile lastiğim patlamadı yarılmadı. Tabi konfor biraz azalıyor çünkü lastik biraz sertleşiyor.

tubeless lastikle kross yapılamaz çünkü bunların esneme payı yok oldukça sertler.Kroslarda şamrelli kullanılıyor çünkü şamrel içerde esniyor teker yumuşuyor.

bu aslinda tam böyle degil.

cross motorlarda kullanilmamasinin nedeni tubeless lastigin janta cok "bagli" olmasi. yani jantin egilmemesi gerekir ki lastigin janta gectigi yerden hava kacirmasin. cross yaparken jantin egilme ihtimali cok yüksek oldugundan ic lastikli lastikler kullanilir cünkü ic lastik yarilmadigi sürece jant kenarinin biraz egilip egilmemesi cok önemli degil, yeter ki lastik üstünde ve ic lastik icinde kalsin.

zaten cross motosikletlerin jantlari alasim jant da degildir, bildigimiz normal celik janttir. alasim jant esnemez kirilir cünkü.

Süper Moderatör (BBRR)
gv 250 tubeless yani dubleks .. arazide tubeless kullanılmamasının nedeni bir taşa bir engele çarptığında jantla taş arasında sıkışan tekerin havasını boşaltmamasıdır.
şamriyelli lastikte bu olmaz .. şamriyelli lastik tamiri eğer yanınızda pompa varsa oldukça başittir set halinde yanınızda taşımanız mümkündür..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar