Lastiğin içindeki havanın basıncı hava sıcaklığına ve üstüne binen yüke göre değişir zaten. 36 psi = 250 kPa = 0.25 N/mm^2 yani hava sıkışmasından dolayı lastik yüzeyine mm^2 başına 0.25 N uyguluyor. Motoru yere koyduğunuzda üstündeki ağırlıkların merkezine göre lastiklere yük biniyor ve lastiğin yere temas eden yüzeyinden lastiğin içindeki havaya lastik başına düşen havanın lastik temas yüzeyine bölümü kadar (N/mm^2) basınç uyguluyor. Gazların yasasına göre bu basınç lastik içinde her yere eşit şekilde dağıtılıyor.
Yani siz arabanızın / motorunuzun lastikleri yere basarken hava bastığınız için hava basma aletinin gösterdiği değer lastik içindeki son stabil basınç değeri. Basıncı hava miktarı olarak görülmekten vazgeçilse keşke.
36 psi değerine ulaşmak için kompresörün bastığı hava miktarı lastik ebatınız büyüdükçe artıyor, araç ağırlığınız arttıkça düşüyor. Kompresör arabaya veya motora aynı havayı basmıyor. Ama sonuç aynı oluyor. 36 Psi bastığınız arabada da motosiklette de lastik yüzeyinde mm'2 başına 0.25 N kuvvet uygulanıyor. Buda 250000 N /m^2 yapar. Aynı şekilde şehriniz çok sıcak ise buda etkiler ama bunu yine sizin hesaplamanız gerekmiyor. Sonuç aynı olarak 36 psi. Daha sonra motor hareket ettiğindede belli bir ısınma ve lastik basıncında artma görülecek. Buda firmanın sürüşte kullanmanızı istediği basınç aralığı.
Lastiğin üzerinde yazan lastiğin dayanabileceği son basınç değeri bu yüzden araca çok büyük yüklenirse basınç artar ve lastikler patlar.
Lastik büyütmeye gelirsek. Buna lastik büyütmek değil lastik hacmindeki değişim diyelim. Çünkü yanak küçülüyor lastik büyüyor veya ikisde büyüyor vs.
Örneğin 250kPa bastınız buda 25000 = 25000N/1m2 = 25N/cm2 = (2.5 kgf/cm2 lastik üreticisinin verdiği değer) yapıyor. Atıyorum bu değerleri. orijinal lastik ve orijinal basınç değerindeki firmanın istedeği şey lastikte 25000 N/m2 basınç.
Kapalı kaplarda gaz basıncı P.V=n.R.T, P,gaz = (n.R.T)/V
Bizim senaryomuzda ise ağırlıktan dolayı oluşan bi basınç artışıda var. P,kompresör = P,ağırlık + P,gaz
R sabit bir kat sayı. n için ise kompresörün bastığı hava miktarı diyeibliriz. T hava sıcaklığı. V ise kapalı kap hacmi yani lastik iç hacmi.
P değeri bu 4 ünün ortak oluşturduğu bir değerdir. Ve motosiklet üreticisi bu P değerini söyler. Lastiği büyütmüşsün, hava ısınmış, motor ağırlaşmış farketmez. T bellidir V bellidir R sabittir P,ağırlık sabittir. Ayarladığını P değerine ulaşana kadar kompresör lastiğe n basar.
Bu yüzden motosiklet ağırlığı üstündeki yolcu sayısı ve bağlanan yük basınca etki eder. Fakat sizin değiştirmeniz gereken bir şey değildir. Siz yine aynı basıncı basacaksınız.
Burda şu soru akla gelebilir. Neden bazı motosiklet üreticileri 2 kişi iken farklı basınç değeri veriyor ? Siz hava basarken formüldeki etki eden ağırlık sadece motosikletin ağırlığı. Siz hava bastıktan sonra üstüne oturduğunuzda atıyorum 5psi basınç artacak ve istenen değere gelicek. Genelde tek kişilik sürüş yapılacağından böyle düşünüldüğünü düşünüyorum. Ama 2 kişi binildiğinde 10 psi artacak. Arka tekere daha fazla yük bineceğinden ön teker basınç değerini 1 arttırmamız gerekirken arka tekeri 3 arttırmamız istenir.
Bunlar benim görüşlerim. Fakat anlamadığım şey biz üstüne oturunca basınç artacak azalamaz. Ama üretici daha fazla ağırlık için basıncı düşürmemizi değil arttırmamızı istiyor

Bi yerde bir mantık hatası yaptım bir şeyi kaçırdım. Bunu biraz düşünücem
Ama biz arabayada 30 basıyoruz ağırlıkla alakası yok diyenler için söylüyorum. 1500 kg lık arabanın 2 30 psi lık lastiğine 700 kg düşer. Ve dediğim gibi kompresör motorla arabaya aynı havayı sıkıştırmıyor aynı basınç için.
Bu basınç değerlerinin ne olacağı ise tamamen firmanın süspansiyonuna mekaniğine ve sürüş stiline bakar. Genelde bütün firmaların verileri birbirine yakındır ama tabii ki hepsinin farklı bi bildiği var kendi teknolojisini ortaya koyuyor.