Lastik Basınçları Lastiğe Göre mi Üreticiye Göremi Ayarlanmalı?

İnternette baya bir araştırma yaptım. Daha önce de yapmıştım. Ama tam anlamıyla net bir bilgi edinemedim.

Motosikletin ön ve arka lastik basınçları motosikletin üzerinde yazan değere göre mi, yoksa taktığımız lastiğe göre mi olmalı? Aynı motorda sert hamursa sahip lastiğe basılacak hava ile, yumuşak hamurlu lastiğe basılacak hava aynı mı olmalı?

Örneğin benim cbf de üzerinde duro lastikler geliyor. Ön 25 arka 29 gibi bir değer var. Durolar sert hamurlu ve kötü lastikler. Ben michelen pilot street taktırdım. Motorun üzerinde yazan değer 25 29... Ben 26 30 veya duruma göre 26 32 basıyordum. Serviste bu şekilde basmalaısın diyordu. Ancak Kadıköyde geçen patladığında değiştirdiğimiz michelen bayisi 26 çok az olur bunlar yumuşak lastik deyip mutlaka 30 32 olmalı dedi.

Aradaki 5 bar bu lastikler için ciddi bir fark. 26 30 bastığımda lastik biraz inikmiş gibi yanakları hafif şiş duruyor ve yol tutuşu daha iyi oluyor. Fakat sert rüzgarda salınım artıyor. 30-32 olarak pek denemedim. Lastikler henüz yeni olduğundan.

Bu işin doğrusu nedir?

yanlış hatırlamıyorsam cbr 250 için pirellinin verdiği basınç değerleri kitapçıkla aynıydı. Atıyor olabilirim ama michelin de öyle. Eğer pist lastiği ile deli gibi gazlamasyon yoksa ki bu durumlarda basınçlar azaltılıyor, kitapçıkta yazan değerleri basmak gerekir.
Rüzgarda savrulma konusuna gelirsek yüksek basınçta kullanılan lastik daha az yere basacağından stabilitesi azalır, rüzgardan daha çok etkilenir

yanlış hatırlamıyorsam cbr 250 için pirellinin verdiği basınç değerleri kitapçıkla aynıydı. Atıyor olabilirim ama michelin de öyle. Eğer pist lastiği ile deli gibi gazlamasyon yoksa ki bu durumlarda basınçlar azaltılıyor, kitapçıkta yazan değerleri basmak gerekir

Aslında bende lastikten bağımsız olarak motosikletin üzerindeki değerleri basma taraftarıyım ve hep öylede yapıyordum. Ancak mishelen bayisi ısrarla 30- 32 deyince kafam karıştı. Lastiğe göre değişiyor olsa üzerine basılmazdı diye düşünüyorum. Ya da kitapçıkta satın aldığınız lastiğin basınç yönergelerine uyun gibi bir ibare olurdu.

Aslında bende lastikten bağımsız olarak motosikletin üzerindeki değerleri basma taraftarıyım ve hep öylede yapıyordum. Ancak mishelen bayisi ısrarla 30- 32 deyince kafam karıştı. Lastiğe göre değişiyor olsa üzerine basılmazdı diye düşünüyorum. Ya da kitapçıkta satın aldığınız lastiğin basınç yönergelerine uyun gibi bir ibare olurdu.

Kesinlikle öyle. Ayrıca aldığınız lastik radyal yapıda, durolar muhtemelen cross ply diye geçenlerdir. Farklarını internetten araştırabilirsiniz. Radyal lastiklerin yanakları yapısı gereği cross ply a göre daha esnek oluyor, bu virajda tutunmayı da arttırıyor tabi. Önceki lastiklere göre motosiklete oturunca yanaklarda ufak bir hareketlenme görmek normal

hatta buldum, linki ekleyeyim; https://www.youtube.com/watch?v=UJJxSlls-tA

Son düzenleme:
Üretici ne derse o uygulanmalı. O basınç değerleri; motosikletin ağırlık dengesine ve tekerlek üzerine düşen ağırlığa, lastik ebadına göre belirlenip o ağırlığı taşıyabilecek optimum hava basıncı hesaplanıyor. Lastik ebadına göre her motor için aynı değerler de kullanılmaz.

- Lastiğin yola çıkılan andan itibaren 10 dk içinde (lastik ısınmadan) basıncının ayarlanması gerekir, yoksa biraz daha fazla hava basmalısınız.
- Lastiğin basıncı sadece; yük arttığında ya da kar, buz gibi zeminlerde daha ince bir alana temas edip yarması için artırılır.
- Ne kadar sık kontrol ederseniz o kadar iyi ama haftada bir lastik basınçlarınızı kontrol edin. Doğru lastik basıncı, aniden durmanız gerektiğinde çarpmak ya da çarpmamak arasında belirleyicidir.

Kisaca lastiğin bir önemi yok,ayrıca PSİ hava miktarı değil,her lastik ebatinda ayni PSİ ayni miktar değil yani.O yüzden motosiklet kitapcigi ne derse o.Lastik ebatlari değişse bile.

Kisaca lastiğin bir önemi yok,ayrıca PSİ hava miktarı değil,her lastik ebatinda ayni PSİ ayni miktar değil yani.O yüzden motosiklet kitapcigi ne derse o.Lastik ebatlari değişse bile.

Ebatlar değişince basıncın ne olacağı hakkında tam bir kanıya ulaşamadım ben türkiyedeki forumlarda. Bana kalsa aynı basarım ama lastiğin yere bastığı alan, lastik yüksekliğindeki fark dolayısıyla lastik başına düşen ağırlık oranı falan değişiyor. Yolda normal kullanımlarda bu 2-3 psi lık farkı anlayacak adam ben tanımıyorum, teoride konuşuyorum :)

Ebatlar değişince basıncın ne olacağı hakkında tam bir kanıya ulaşamadım ben türkiyedeki forumlarda. Bana kalsa aynı basarım ama lastiğin yere bastığı alan, lastik yüksekliğindeki fark dolayısıyla lastik başına düşen ağırlık oranı falan değişiyor. Yolda normal kullanımlarda bu 2-3 psi lık farkı anlayacak adam ben tanımıyorum, teoride konuşuyorum :)

Bu lastikte en verimli sonuç bu değerde alinir gibi birsey söz konusu olamaz ve takilan motosikleti kâle almadan böyle birşey demek yanlis olur,ama motosikletler de en verimli olan kitapcikta yaziyor,fazlada kurcalamamak lazim :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar