arkadaşlar benim başıma geldiği ve tecrübe sahibi olduğum için açıklayayım
otobanda giderken lastiğim patladı,tam ortadan bir çivi girmiş,neyse çiviyi çıkardım,allahtan motorda lastik spreyi vardı,talimatta yazdığı gibi spreyi lastiğe sıkıp yola çıktım,,neticede 50 km kadar gittim ve benzincide hem havayı tamamladım hem kontrol ettip,,kaçak köçek yoktu
bu şekilde aylarca kullandım hatta eşimle birlikte İstanbul Mudanya,istanbul Tekirdağ gittik geldik hiç sorun yaşamadık
fakat benim totom kaşındı o ara ulan dedim sprey sağlıklı değildir şuna fitil attırayım,,derken lastikçinin birinde fitil attırdım,,,attırmaz olaydım,fitil randıman vermedi, ilk etapta problem olmuyordu ama 20 km gittikten sonra azar azar hava kaçırıyordu,2 defa daha fitil attırdım ama delik iyice deforme oldu,,dayanamadım gidip sıfır lastik alıp taktırdım
sonrasında eniştenin tanıdığı bir lastikçiyle tesadüfen muhabbet ederken ben başıma gelen olayı anlattım,,bana getir o lastiği bakayım dedi neyse eski lastiği getirdim ve lastiğe baktı,bana şunları anlattı
motosiklet lastiklerine fitil kesinlikle atılmaz ve içten yapıştırma yama yapılmaz randıman vermez,,neden dedim,bana çünkü motosiklet lasiğinin tabanı yuvarlaktır ve et kalınlığı otomobil gibi kalın değildir,lastiğin yere basan noktası yuvarlak olduğundan, ağırlıktan ve yoldaki çukur taş vs etkenlerden ötürü sürüş esnasında bu yuvarlak temas noktası devamlı esneyeceği için fitili ve içten baly türü yapıştırma ile yapılan soğuk yamayı söküp atacaktır,randıman alamazsın dedi
otomobillerin lastik tabanı geniş ve düz ayrıca etli olduğundan randıman verir ama motosiklette kesinlikle olmaz dedi
peki ne yapmamız lazım dedim
bana lastik spreyi kullanacaksın ama delik çok büyükse ve bendeki lastik gibi fitil ata ata folofoş olduysa,lastiğe içten eritme sıçak kaynak yama yapmaktan başka çaresi yok dedi
benim lastiği aldı,delik olan yeri içten spiral taş motoruyla temizledi,içten takviye dolgu malzemesi koyup sıcak kaynak makinesinde 35-40 dakika bekletip kaynak yaptı
oldumu derseniz hemde mükemmel oldu,yeni almış olduğum lastiği söküp bu lastiği taktım ve binlerce km kullandım o şekildede motoru sattım,alan hala kullanıyor sorun yok
yeni almış olduğum lastiğide netten sattım
yalnız sıcak yama yapan yer çok az var,genelde kamyon otobüs tekerlerine yapıyorlar,oralarda bulunuyor genelde yoksa sıradan lastikçilerde yok
istanbulda topkapıda var oraya yaptırdım zaten
ha şunuda belirteyim lastikçiler motosiklet lastiğini sökmüyor,siz söküp veya söktüreceksiniz oraya vereceksiniz
ayrıca normal yama 10-15 tl ama sıcak yamayı 40 tl ye yaptırmıştım ama evladiyelik olmuştu
umarım ihtiyacı olana bilgi olarak yardımcı olmuşumdur