Lasitiklerimizi nitrojenle şişirmek

Predator arkadaşımız, neden kullanıp neden kullanmamamız gerektiğini özellikle Maddi açıdan iyi değerlendirmiş:cat: Fazla söze gerek yok.
Nitrojenin eğer sağlam bir etkisi var sa bulup yazacağım. Tavsiye ediliyor, iyi bişey o kadar. Ancak birebir getirisi var sa doğru aydınlatmak lazım.
Üç-beş kuruşta olsa boşuboşuna vermek olmaz.
Bir de nitrojen in lastiği soğuttuğu gibi iddialar biraz abartılıdır. soğutmak demeyelim ama fazla ısınmasını önlemek doğrudur:cat:
sonuçta bu forumların bizleri araştırmaya, doğru bilgilere ulaşmaya yöneltmeli. Herkese emekleri için teşekkür ederim:cat:

Selamlar,

Öncelikle yanmak nedir, yanmak oksijenle tepkimeye girmektir. Nitrojen oksijenle tepkimeye girer mi, hayır girmez. O zaman bu ne demek oluyor, yanmaz demek oluyor.

Arabalara takılan nitrojen tüplerinin de hiçbir şekilde yanmakla bir ilgisi yoktur, tamamen silindirin içine giren havayı soğutmakla bir ilgisi vardır, ki bu da silindir içine giren oksijen miktarını arttırır.

Lastiklere basmak konusunda bir bilgim yok ilk defa duydum, ama saf nitrojen (azot) oksijen ve nem içermeyeceğinden dolayı oksijenin ve nemin birçok zararlı etkisinden koruyacaktır lastikleri. Onun dışında lastikleri daha soğuk tutmak gibi bir durumu söz konusu bile değildir, şayet nitrojen illa çok soğuktur diye bir şey yoktur. Oda basıncında SIVI nitrojen çok soğuktur, o da aslında yüksek basınç altında elde edilir, sonra hava basıncına çıkınca birden soğur.

Tekerlekte ısının dört kaynağı olabilir. Birincisi yer ile olan teması sırasındaki sürtünmeden oluşan ısı. İkincisi havanın sıcaklığı. Üçüncüsü güneş ışıkları. Dördüncüsü de lastiğin yakınlarında olabilecek bir ısı kaynağı (önde ama çok yakında duran bir motorun egzosunun yaydığı ısı mesela). Bunun dışında aklınıza gelecek durumlar genelde son sıraya yerleşecek olan örnekler olabilir.

Bunların da hiçbirinin lastiğin içindeki gazla alakası yoktur.

Onun dışında gaz nitrojen hemen hemen normal hava gibi davranır (havanın %70inden fazlası nitrojen sonuçta). Genleşme katsayısının çok farkedeceğini sanmıyorum. Ancak ileri teknoloji formula arabalarında, profesyonel olarak araba süren kişilerin anlayacağı farkların oluşacağını tahmin ediyorum.

Saygılarımla.

oksijenle tepkime vermeyen element çok azdır mesela asal (soy gazlar)
lastiklere basılan azotun amacı lastiklerde uzun ömürlu olmasını sağlamadır. lastik üretiminde kullanılan anti ozon katkılar (antioksidanlar) bir süre sonra havadaki ozon ve oksijenle tepkime vererek işlevlerini kaybederler. kauçuk, grafit ve diğer katkılardan oluşan lastik hamuru oksijenle bozulmaya başlayacağından lastikler özelliğini kaybederek kullanılmaz hale gelecekler. motosikletler için bunun çok önemli olduğun sanmıyorum. genelde yılda bir kez lastik değişimi yapıldığı için azot ile lastik doldurmanın çok fazla bir avantajı kalmıyor. pist ve uzun yol için kabul edilebilir bir performansı olabilir fakat standart kullanım için ben normal hava ile devam etmekte bir sakınca görmüyorum

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
çok pahalıııııııııı arkadaşım araştırdım :D

yaf kaplan01 şu başlıkların tarihlerine bir bak öyle hortlat bari 2006 nere 2008 nere sankim birde yorum koysan hadi diyecem neyse :pr:

zuhahaha amma hortlamış:p

ASlında iyi midir kötü müdür tartışılır.Yaşamak gerek nitrojen olayını:cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar