Herkese merhabalar,
2020 Kasım ayında 500 kmde ikinci el bir SL200 alarak aranıza katıldım. Daha doğrusu babam katıldı arkadaşlar, ancak bakımını ben yapıyor, zaman zaman uzun yola bu motosikletle çıkıyorum. Motor şu an 5 bine yaklaşıyor ve benim yaşadığım belli başlı sorunları hem sizlere aktarmak hem de grubun fahri ve onursal başkanları Blackghost ve Shadowmaster'a danışmak isterim.
öncelikle kendi adıma teşekkür ederim,sl200 sayfasını 2014 yılından bugüne yaşadığımız tecrübeleri paylaşıyoruz.shadowmaster hala kullanıyor motorunu,en son 91 binde motor rektifiye yapıldı ve şuan sürmeye devam ediyor.sl200 sayfası başkanları değiliz ama bilgilerimizi paylaşıp yardımcı olabiliyorsak ne mutlu.
sorunlarınızı başlıklar halinde cevap vereyim;
-öncelike sl200 motorunun bloğu klasik tek silindirli kara düzen motoru.yani cruiser motor bloğu ile uzaktan yakından alakası yok ve kıyasda tutulamaz.maksimum hızlarınız ve devirlerinize göre 10-15 km az görülebilir ancak sürekli tapagaz yapmak ve hız limiterini zorlamak bu motor için hiç sağlıklı değil.motorun performansı ,çantadaki yük hacminiz ve kilonuzlada doğru orantılıdır.90 kg üstü bir kiloya sahipseniz zaten performans normlarında düşüşler yaşayabilirsiniz.
-siperlik konusunda ses yapıyor ise siperliğin bağlı olduğu somunlara önlü arkalı plastik conta koyup sabitleyin.fara değiyor ise siperlik ayakları kayma yapmış olabilir,gerekirse siperliği tutan ayakları biraz eğme yapıp far üstünde kalmasını sağlayabilirsiniz.
-lastikler konusunda ebatlar nezlinde kafanız karışmasın.miclein city grip 2 son model lastikler sl200 için uygundur,muayenelerdede geçerlidir.
bu marka model harici lastiklere ise güvenmediğim ve kalitesi bakımında düşük olduğundan tavsiye etmiyorum.hangi motor modeli kullanırsanız kullanın paraya acımayacağınız tek aksam lastik seçiminiz olmalıdır.şuan kendi shadow motorumdada michlein lastik kullanıyorum ve bu yıl değişme durumum var,vakti geldi çünkü ve toplamda 5 bin tl gibi bir maliyeti var.motoru sürekli kullandığım ve güvenlik benim açımdan öncelikli olduğu için lastikler konusunda o idare eder,bu şu havalarda fena değildir muhabetlerine pek girmiyorum.sizi yola tutan lastikleriniz,altınızda harley olsada bu gerçek aynıdır..
-karbüratör konusunda gaz-hava ayarlamaları önemli bir etken zira motorun performansınıda etkiliyor.farklı karbüratörler elbette denenebilir ancak tecrübe etmediğim için yorum yapamıyorum.sadece baz alınacak husus,1 depo benzin ile 370-400 km gidemiyor ve daha az km lerde depo dolduruyor iseniz karbüratör çok fazla benzin tükettiriyor demektir.en kötü şekliyle 1 depo benzinle 350 km gidebilmeniz lazım.hava filitrelerini ise 2-3 ayda bir temizlemeniz faydalı olur.aynı şekilde benzin filitrenizide çıkarıp temizleyip bakım yapabilirsiniz.
-debriyaj telinin motor bloğuna bağlı noktasında yağlanma olması,debriyaj telinin koruma kılıfı içinde şayet gres yapılmış ise sıcaktan ötürü akma yaratması olabilir.genelde her yaz öncesi bu dönemlerde debriyaj-gaz telleri bakım yapılır ve teller kılıflardan çıkarılıp paslanmaya karşı greslenir ve tekrar monte edilir.bu gresler zamanlara bir miktar akma yapar.ancak telin motora bağlı olduğu mekanizmanın bulunduğu bölgedeki conta problemli ise yine bu sorunu çıkarabilir.
-amortisör ayarı kolaydır,sertlik yada yumuşaklık ayarı vardır ancak lastiğin çamurluğa değmesi konusu garip zira böyle bir şey normalde olmamalı.arka lastiğin montaj halini iyice bakın,çamurluk yanaklarına yakın mesafe yanlış montajlar yapılabiliyor,arka kısımdan baktığınız zaman çamurluğu ortalayacak şekilde montajı varmı yokmu kontrol edin.
-yağ konusunda motul 5100 10-40 en ideal yağdır.7100 modeller hem pahalı hemde sl200 için lükstür.yağ değişimlerini ise 2000 km bazında değiştirmeyi ayarlayın,2000 km üstünde yağ özelliğini kaybediyor ve vites değişimleri sertleşiyor.
-yakıt tüketimi konusunda herkese söylediğim tek baz alınacak husus, 1 depo benzinle asgari 370 km gidebiliyorsanız gayet normaldir.350 km ve altı gidiyorsanız motor fazla yakıyor demektir.