Titreşimiazaltmak için neler yapılabilir acaba?
Ben de motorumdan çok memnunum ama birde şu titreşim olmasa:salut:
Dostum hiç muayene motor götürmedim o yüzden bilgim yoksen muyanede motorun cc ölçümü yapıldıgını gördünmü hiç.
hatta burada genelde 100cc nin altında cuplar alınıyor vergisi olmadıgından 110 cc ye cevriliyor. çok yaygın. böğece vatandaş vergiden muhaf motoruyla vergili motor keyfi sürüyor. hoş ben kesinlikle 10- 20 cc için tadilat yapmazdım.
ben sadece hava soğutmalıyı su soğutmalıya cevirmek ve o esnada denk gelirse 50 cc kazanmak için yapardım böle bir tadilatı.
scooterlara cc büyütme işlemi yapılıyor mu?
scoterin motor kısmının kodu önemli gy6 motor kodlu ise. bu motor hondanın 1980 lı yıllardan kalma oldukça çok üretilmiş halı hazırda çinlilerinde patır patır ürettikleri bir motor.scooterlara cc büyütme işlemi yapılıyor mu?
Arkadaşlar öncelikle 150cc gy6 tipi motoru güçlendirmenin veyahut performansını arttırmanın en efektif yolu supercharger veya turbo sistemi bağlamaktır,
Ancak scooterların egsoz basıncı turboyu cevirmeye yetmeyeceğinden yapılabilecek tek secenek kalıyor oda supercharger yani devamlı hava besleme bu sistem şöle çalışır bir kayışla tahrik alan hava türbünü (kompresör gibi minik) motora yüksek basınçlı havayı alıp basar turboya göre avantajı her devirde etkindir yüksek devirler gerektirmez , dezavantajı yakıt tüketimini arttırır kompresyon çok artar bazı durumlarda motorun kompresyon değerini düşürmek gerekebilir ,
Hali hazırda bu supercharger sistemini uygulanmış olan Peugeot Satelis 125 Compressor modelini inceleyebilirsiniz bu sistemde ön varyatör mili uzatılmış ve bir kayışla milden kompresöre tahrik verilmiştir , bu sayede 20 hp rahatlıkla 150 cc den elde edilebilir ,
Bunun dışında son hız arttırmak için ön varyatör kasnağınızı büyütmeniz de (çapını) mümkündür bunun için var olan varyatör metal muhafaza kısmını kesmeniz büyütmeniz gerekir ancak bu durumda performans değilde sadece son hız değişir, bunların dışında hava filtrenizi çok rahat hava alan bir geniş delikli bir süngerle değiştirmenizde motorun hem rahat hava almasına hemde yakıt ekonomisine neden olur,
Ek olarak bilinen performans kayışı , performans varyatörleri vs.. gibi tırı vırı parçalar tamamen faydasızdır sadece varyatör ağırlıklarının daha hafif olduğu kalkışı değerlerinin hızlanma noktasını değiştirir mesela varyatör ağırlıklarınızı hafifle değiştirirseniz atıyorum 20-50 ye 5 sn de çıkıyosanız 20-den 50 ye 4 sn de çıkabilirsiniz ama bunun sonuzunde 50 den 80 e çıkma süreniz uzar yani kısaca performan varyatör vsss.. işe yaramaz,
ekte superchargerın bir örnek resmini koydum ,
![]()
tabi canım aynaları çıkartın sinyalleri sökün kafadan bi 20 km atar. Yazdıklarınıza bakıyorumda gülmekten kendimi alamıyorum. Ancak kendinizi kandırıyorsunuz. Ben bu mesleği yapıyorum. Karbüratör ayarı ile titreşimi nasıl azaltıyosunuz merak ettim doğrusu . O makinelerle kaç km yürüyeceksiniz onuda merak ediyorum 3 ayda piston segman gömlek uğraşırsınız artıkAllah akıl fikir ihsan eylesin !
kardeş 200 lük üst kapağın markası da önemlidir.Şimdilik CG modellerinde en iyi üst kapaklar Kuba ve Zonghenin 200 lük üst kapaklarıdır.Diğer markalarda sağlam olmamasına rağmen fiyatıyla ve diğer ''Kötü'' üst kapaklara tercih edilen marka benim bildigim Abus,Rialli,Arch gbi markalar.Rialli iyi parca üretiyor ama Kuba ve ZOngshen üst kapakta birinci.ZAten 63,5 mm çaplı bir silindire Kuba üst kapağı takarsan,üst kapak silindiri tamamen kaplıyor görüntü olarak.Hatta bayaa bi kaplıyor 250 lik miş gbi duruyor.ZOngshen üst kapak da dış görüntüsüne göre kuba dan biraz daha zarif ama uzun ayrıca silindiri tamamen kaplıyor.motor kısmını komple indirsen,Kuba veya Zongshen üst kapaklı bir motorda üstten bakarsan silindiri göremezsin.Kenarını bile.Ama bu bahsettiğim diğer markalardan üst kapak kullanırsan üstten baktıında silindirin bi tarafı sana el sallıyor.Yani dmek istediğim kalite.Üst kapağın iyi olsaydı 8000 devirde kesiciye girmezdi.Ki krank yükseltmemişsin krankı yükseltsen belki girmeyebilirdi onun için tüm sorunu üst kapağa yüklemiyorum
ayrıca motordaki balansör dediğin gibi motoru acayip yoruyor.Ha sürüş rahat oluyo ama gitmiyo motor.125 likler kafa tutuyo.
oynanmaz sözüne gelecek olursak: ben de onun için motor kısmının içindeki tüm parçaları çıkarttım dağıttım.sadece kartel büyük olduğu için karteli kullandım bir de şanzıman.Geri kalan hersey değişti.Silindir saplama vidalarına kadar hersey.şimdi memnunum,motorumda 17-32 dişli var kiloma rağmen bitiriyor dişliyi.