Kredi ile motor almak?

Katılım
29 Tem 2015
Mesajlar
18,465
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben para biriktiremeyen tiplerdenim. Para geldi mi bir yere harcanacak illa. O nedenle 2 motorumu ve arabamı krediyle aldım. Ödemesi zor mu? evet zor. Ama borca harca girmeyi göze alamasaydım 3-4 senedir hala forumda "Başlangıç için ne alayım?" tadında sorular soruyor olurdum. Bütçenizi, gelirinizi, giderlerinizi, ödeme alışkanlığınızı bilmiyorum. Başka alternatifiniz varsa onu deneyin, yoksa da sizin için en ideal ödeme planı neyse onu seçmenizi tavsiye ederim.
 
Katılım
15 Kas 2005
Mesajlar
9,362
Motorun fiyatına 100 diyelim. İki nokta var gözönünde bulunduracağınız..
Tabii bir mala iki katı para vermek hiçbir bakış açısıyla içe sinecek birşey değil ama onu geçiyorum.
Yıllık %10 enflasyon olsa bu motorun 5 yıl sonraki fiyatı (160) bugüne göre %60 artmış olacak. Krediyle alırsanız 5 yıl içinde bugünkü fiyatının %100 fazlasını (200) vermiş olacaksınız ama 5 yıl da sürmüş olacaksınız. 40/160=%25 pahalıya mal olmuş olacak sürme keyfi hariç.
İkinci olarak, her sene %5 zam alsanız 5 yıl sonraki maaşınız bugüne göre %27 daha fazla olacak. Yani gittikçe ödemelerin maaş içindeki oranı azalacak.
Para biriktirmeyi düşünecekseniz... Kredi alma durumunda 200/60 ay=3.3 birim kredi ödeyeceksiniz. 5 yıl sonra motoru peşin alayım derseniz, aylık 160/60 ay=2.6 birim para ayırmış olacaksınız ve bu da kredi taksitinin %80'ine denk geliyor. Bu 5 yıl da motorsuz geçecek.
Bu bir örnek. Enflasyon ve zam oranı değişebilir. Bir de kredi faizleri düşerse borç yapılandırması olabilir.
Bunları da gözönünde bulundurun, farklı rakamlar deneyin ve gelirinize göre oranları değiştirip bakın.
 
Son düzenleme:
Katılım
19 Mar 2019
Mesajlar
41
Güzel kardeşim, günümüz ekonomik şartlarında eğer ticaret adamı değilsen veya çok yüksek rakamlarla maaş alan bir çalışan değilsen, kredisiz ev araba motor sahibi olmak pek mümkün değil. Çek kredini al motorunu güzel güzel de ödersin ama hesaplamanı güzel yap, ödeyeceğin tutar sana "lanet olsun satıp kurtulayım." dedirtmesin.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar

Üst