Krank Neden Kırılır ?

Arkadaşlar krank neden kırılıyor ? Kırıldığını nasıl anlarız, yani krank kırıldığında motor yine gider mi yoksa durur mu ? Bugün ustayla konuştum krank kırılırsa motor durur çalışmaz demişti.

Benim bildiğim kadarıyla krank redline da uzun süre kullanırsan ve azami hızı çok zorlarsan kırılıyor diye biliyorum.

krankın kırılma nedeni birden fazla olabilir krank kırılırsa birden fazla şey olabilir krank kolu bloktan dışarı çıkabilir veya içerde başka bir yeri parçalayabilir ve motor kesinlikle çalışmaz sürekli redline gezmek vuruntulu kullanmak bunlar kranka zarar verebilir

krankın kırılma nedeni birden fazla olabilir krank kırılırsa birden fazla şey olabilir krank kolu bloktan dışarı çıkabilir veya içerde başka bir yeri parçalayabilir ve motor kesinlikle çalışmaz sürekli redline gezmek vuruntulu kullanmak bunlar kranka zarar verebilir

Yani eğer krank kırılısa motor asla çalışmaz, çalışırken kırılırsa da çalışmaya devam etmez durur dimi kral ?

Dediğim gibi ben krankın aşırı top speed üstüne çıkmaya zorlamaktan ve redline da uzun süre kalmaktan kırılıyor diye biliyorum.

Arkadaşlar ben bı motor aldm fatura ve sgorta var ama yabancı kişi ye ait buna plaka cikarmı ve ilk sahibi ni bulamıyorum yok Türkiye'de kendi adıma fatura kestrebikirmiyim plaka cikarmak için

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:26 ----------

Şase numarası var motor çalıntı değil 2014 model Mondial 180 zs

Yani eğer krank kırılısa motor asla çalışmaz, çalışırken kırılırsa da çalışmaya devam etmez durur dimi kral ?

Dediğim gibi ben krankın aşırı top speed üstüne çıkmaya zorlamaktan ve redline da uzun süre kalmaktan kırılıyor diye biliyorum.

evet krank kırılırsa motor çalışmaz vuruntu yüksek devir bir çok sebebi olabilir krank kesmesinin

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:37 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:36 ----------

Arkadaşlar ben bı motor aldm fatura ve sgorta var ama yabancı kişi ye ait buna plaka cikarmı ve ilk sahibi ni bulamıyorum yok Türkiye'de kendi adıma fatura kestrebikirmiyim plaka cikarmak için

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:26 ----------

Şase numarası var motor çalıntı değil 2014 model Mondial 180 zs

plaka olmadan sigorta nasıl oluyor YK adı ile sigorta yapılır sonra ruhsat çıkar bildiğim kadarıyla ve motora fatura çıktıysa sahibi olmadan plaka çıkartamazsın diye biliyorum

pulsar 150 ns de krank kırılma kronik bir sorunmuş. Motoru zorlamadan sürsem yine de kırılır mı 150 ns kullanmış biri yorum yapabilir mi ? Ayrıca size de teşekkür ederim vakit ayırdığınız için hocam eksik olmayın.

pulsar 150 ns de krank kırılma kronik bir sorunmuş. Motoru zorlamadan sürsem yine de kırılır mı 150 ns kullanmış biri yorum yapabilir mi ? Ayrıca size de teşekkür ederim vakit ayırdığınız için hocam eksik olmayın.

İstediğin gibi sür kronikse zorlamasanda kırar zorlasanda. Saati bozuk bomba gibidir nerede patlayacağı belli olmaz en temizi satıp kurtulmak bajaj binilecek motor değil.

Krank kolay kolay kırılmaz ekstrem durumlar hariç öyle kırılacak bir parça da değildir. zaten krank kırılması sık karşılaşılan bir problem değildir. Kesici de dakikalarca durmak kranktan çok yataklara zarar verir ve genellikle kesici kaynaklı arızalar kol çıkarma dedikleri olaydır. Motor kartel kısmından biyel kolunu/biyel kollarını tükürüverir.

Ns160 olan yeni modelin kranklari,dövme çelik olarak uretiliyor diye okumuştum.

İmalat hatası yok ise motorda en son kırılacak parça kranktır. Onuda kırdım mı hiç uğraşma yeni motor al. Kırılınca motor gider mi? durur mu? sorusuna cevap durur motor pert olur.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sürekli redline'dan ziyade vuruntulu kullanmak zorlar kranki ve yataklarını. Kaldırabileceğinizden ağır bir kutuyu kollarınıza yüklediklerini düşünün. Motor yük altındayken yüksek vites ve düşük devirde gitmeye çalışma yıpratıcı bir şey motor için. Devir alması lazım ki gücü artsın.

Sürekli redline'dan ziyade vuruntulu kullanmak zorlar kranki ve yataklarını. Kaldırabileceğinizden ağır bir kutuyu kollarınıza yüklediklerini düşünün. Motor yük altındayken yüksek vites ve düşük devirde gitmeye çalışma yıpratıcı bir şey motor için. Devir alması lazım ki gücü artsın.

Vuruntulu derken kasis çukur gibi yerlerden sertçe geçmek ki hocam

İlk mesajda şüphelenmiştim, son mesajda emin oldum, konu troll...

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:19 ----------

Vuruntulu derken kasis çukur gibi yerlerden sertçe geçmek ki hocam

hayır, daha hızlı gitsin diye elimize kırbaç alıp motora vurmaktan bahsediyor.

İlk mesajda şüphelenmiştim, son mesajda emin oldum, konu troll...

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:20 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:19 ----------

hayır, daha hızlı gitsin diye elimize kırbaç alıp motora vurmaktan bahsediyor.

Hasta mısın çocuk sen. İlk motorum olucak bilmiyorum doğal olarak, her şeyi soruyorum. Boş yapma uza

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Hasta mısın çocuk sen. İlk motorum olucak bilmiyorum doğal olarak, her şeyi soruyorum. Boş yapma uza

Hee evet manik depresif im biraz üzerine afiyet. Ayrıca çocuk diye hitap ettiğin adamın eminim senin yaşın kadar motor sürmüşlüğü var.
Yavrum,evladım elinde belli ki bilgisayar,internet var. Aç bak bir önce krank nedir, ne işe yarar, vuruntulu çalışma nedir, nasıl ve neden olur.
Hadi ben uzadım...

Ben hiç vuruntulu kullanmanın krank kırmasına neden olduğunu duymadım. Hatta sürücüler yakıt tasarrufu için (özellikle düz vites arabalarda) yüksek vites düşük devirle kullanmaya çalışırlar.

Krank kırılmasının en büyük nedenlerinden birisi (kronik yada parça kalitesizliği hariç) motoru sürekli yüksek devirde kullanıp zorlamaktan dır.

Ben hiç vuruntulu kullanmanın krank kırmasına neden olduğunu duymadım. Hatta sürücüler yakıt tasarrufu için (özellikle düz vites arabalarda) yüksek vites düşük devirle kullanmaya çalışırlar.

Krank kırılmasının en büyük nedenlerinden birisi (kronik yada parça kalitesizliği hariç) motoru sürekli yüksek devirde kullanıp zorlamaktan dır.

Binek araçlar,

Genel itibariyle,

2500 ile 4000 Rpm bandinda

Max tork ve hp aliniyor,

Motosikletlerde ise,

Nc serisi hariç

7000,9000rpm araliginda max tork ve hp aliniyor,

Uzun lafin kisasi,

Motosikletlerdeki yuksek vites duşuk devir muhabbetinin esas kaynagi,

Krankin dönme momenti ve ataleti bâbinda,yuksek vites,duşuk devirlerde daha fazla zorlanarak dönme direncine karşi gelmesinden kaynaklanir.

Zirâ,

Krank mili,

Bu momenti yenemez ise,yük altinda kalir ve istenmeyen sonuçlar elde edilir.

Basit olarak,

Krank mili piston biyelinden(kolundan) aldigi,dogrusal hareketi dairesel harekete çevirir.

Elimize 10kg bir kum torbasi alalim ve ucuna 40cm ip baglayarak kol yardimiyla dondurelim,eğer hizlandiramaz isek,agirligin kolumuza etkisi kacinilmazdir.bu durumda salgı(balans) yapacak ve döngü stabilitesi bozulacaktir.

Gelelim kirilma ve malzeme kalitesine,

Eğer,sicak işlem çeliginin kalitesi doğru seçilmez ise,istediginiz kadar ısıl işlem yapin(Hrc 60-90)yinede malzeme bir noktada bel verir veya yatak(kep)bozar.

Buda,halk arasinda krank sardı veya kırdı denilir.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar