Meslektaşım, yüksek lisans yapmak eğitim almaya devam etmekle ilgili bir karar. KPSS işe girmekle ilgili bir karar. İkisi birbirinden farklı konular.
Akademisyenlik planı yoksa ALES'in bir anlamı yok. Yüksek lisans mezunu olmak akademisyen olmaya yetmez. Ayrıca iş imkanları bakımından da büyük farklılıklar yaratmaz. Yüksek lisans yapmak, asistanlığı garantilemez. Araştırma görevliliğine giriş için ayrıca sınavlar mülakatlar başvurular ve kadronun açılmasını beklemek meseleleri var. Eğer mezuniyet sonrası hemen para kazanmaya başlamak gerekiyorsa yüksek lisans yaparken geçinme problemini çözmek icap eder. Özel ders vermek ve benzeri şekillerde çalışmak gibi. En başta "Akademisyenlik bana göre mi?" sorusuna bir cevap aramak güzel olabilir. Google'da "Akademisyen olmak isteyenlere tavsiyeler zaferce" biçiminde bir arama ile bu konuda somut, önerilerime ulaşmak mümkün.
KPSS ise devlette öğretmen olarak atanmak konusu. Devlette öğretmenlik pek çok alanda özel sektörde öğretmenlikten daha avantajlı. Özel sektörde çalışma saatleri çok fazla ve ücret az. Üstelik patronlar ödemeleri geciktirmek, ödeme yapmamak gibi özelliklere sahipler. Kendileri yurt dışında tatil yaparlar, lüks arabalarla gezerler, birikimleri dağları aşar ama asgari ücretin de altına çalıştırdıkları öğretmene maaş ödeme zamanı sürekli paraları olmadığından işlerin çok kötü olduğundan yakınırlar. Bildiğin çakal esnaf yani. Eğitim sektörünün de farkı yoktur.
Devlette veya özel sektörde öğretmenliğe kıyasla akademisyenliğin fiziksel iş yükünün daha az, maaşın daha iyi olduğu söylenebilir. Ancak sürekli bir okumak, öğrenmek ve mesai saatleri dışında başka işler yetiştirmek meselesi enerji alır. Yine de toplamda akademisyenlik daha rahattır.
Karar vermekte önemli olan birkaç konu var. Ailen zengin mi? Mezun olur olmaz geçinebilmek için paraya ihtiyacın olacak mı? Ne kadar çalışkan bir insansın? Matematikle aran nasıl? Daha önceden aşina olmadığın şeyleri öğrenmek konusunda hızlı ve becerikli misin? İngilizce ile aran nasıl? Bu gibi konularda durumunu, duruşunu göz önüne alırsan daha sağlıklı bir karar verebilirsin.
Detaylandırmak için ek soruların olursa buradan açıktan veya özel mesaj yazabilirsin.